Felfüggesztettek egy FPÖ-s tartományi frakcióvezetőt, mert felköszöntötte Hitlert a szülinapján

Szerző: Illés Gergő
2019.09.21. 19:41

A Szabadságpárt gyorsan szeretne szalonképesebbé válni, hogy újra elfogadható koalíciós partner lehessen a Kurz-féle Néppárt számára.

Felfüggesztettek egy FPÖ-s tartományi frakcióvezetőt, mert felköszöntötte Hitlert a szülinapján

Alig választotta meg az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) a mérsékelt szárnyához tartozó Norbert Hofert új pártelnökévé az Ibiza-botrány miatt kormány- és párttisztségéről is lemondásra kényszerült Heinz-Christian Strache helyett, az új pártelnök azzal kezdte a szélsőjobboldali alakulat élén, hogy felfüggesztette a párt alsó-ausztriai parlamenti frakciójának vezetőjét, Martin Hubert – írja a Der Standard.

Megszabadulni az egyéni esetektől

Hofer ugyanis „közvetlen veszélyként” értelmezte a frakcióvezető egy öt évvel ezelőtt írt Facebook-bejegyzését, melyben április 20-án, Adolf Hitler születésnapján egy félreérthetetlen üzenetet írt ki Facebookjára:

„Gratulálok mindazoknak, akik ma ünneplik a születésnapjukat!”

– írta Huber, aki az FPÖ közlése szerint más napokon nem írt ki hasonló üzenetet, nehéz tehát az ügyet máshogy értelmezni, mint (többek között) Hitler felköszöntéseként.

A másik ok Huber felfüggesztésére egy, a Facebook-oldalára feltöltött fényképalbum az általa kedvelt képekkel: ezek között több szélsőjobboldali motívum is szerepelt, többek között az SS által is használt „fekete nap” motívuma. Az albumot kedvelők között akadtak más szabadságpárti politikusok, de a középjobbos Néppárt (ÖVP) politikusai is.

AZ OMINÓZUS FACEBOOK-KÖSZÖNTÉS.

Hofer egyébként mióta múlt héten átvette a pártot, próbálja azt szalonképesebbnek mutatni a közvélemény, és a közvélemény-kutatásokat vezető, Kurz-féle ÖVP előtt. Nem véletlen: az új pártelnök politikai programja (az ÖVP és az FPÖ pártszíneinek alapján megszülető) türkiz-kék koalíció folytatása.

Ezért is próbál ígéretének megfelelően megszabadulni az olyan „egyéni esetektől”, amelyek terhesek lehetnek a koalíció folytatása szempontjából,

ennek a része volt például a szülinapi üdvözletet küldözgető Huber felfüggesztése is.

Nincs alternatíva, csak az FPÖ

Aki egyébként nem tervez fellebbezni a Hofer általi felfüggesztés ellen. Huber elmondta, évek óta van benne az FPÖ-ben, és tiszteletben tartja az elnök döntését. „Öt éve volt már egy húsvétvasárnapon. Sok mindenkinek gratuláltam Facebookon, és aznap nem egyenként tettem” – magyarázkodott Huber hozzátéve, hogy sok embernek van aznap születésnapja, például az 1957 és 1965 között osztrák elnök (egyébként szocdem) Adolf Schärfnek is.

Hofer stratégiája a kétes párttagoktól való megszabadulásra és a párt szalonképesebbé tételére racionális is lehet.

Miközben persze az FPÖ reklámszpotjaiban finoman buzizza az ezzel is meggyanúsított Kurzot

(előbb egy párterápián, majd egy bárban, szerelmi bánata után iszogatva tűnik fel Kurz sziluettje, reklámelemzéseinket lásd itt és itt!), próbálja is kiemelni, hogy a jobbos koalíció helyett Kurznak sincs más alternatívája. És ez nem is földtől elrugaszkodott állítás.

Ausztriában jövő hét vasárnap tartanak választásokat, mivel az előző, ÖVP-FPÖ-kormány az Ibiza-botrányban összeomlott: a közvélemény-kutatásokat Kurzék magasan vezetik, de a jobbliberális Neossal való összefogás még nem lenne elég egy parlamenti többséghez, és a sok kérdésben jóval balosabb Zöldek sem ideális alternatíva Kurz számára. A szocdemek eleve elutasítják az ÖVP-kormányba való beállást (a nagykoalíciózás is milyen jól működött a német SPD-nek, ugyebár), maradt tehát az Ibiza-botrány után már egyszer kirúgott, de most visszakéredzkedő FPÖ Kurz számára.

BORÍTÓKÉP: Martin Huber (jobbra) az FPÖ agyának is nevezett Herbert Kicklnek kampányol. Forrás: Facebook

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek