+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 20. péntek, 08:37
Nem örülnek felhőtlenül az S&D-frakció háza táján annak, ahogy Ursula von der Leyen megálmodta a Bizottság új struktúráját.

Levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság megválasztott elnökének a szociáldemokrata S&D-frakció, mivel elégedetlenek az ősztől működő Bizottság korábban felvázolt struktúrájával,

 

nevezetesen azt gondolják, hogy egyenlőtlenül oszlanak meg a feladatok, főleg a három ügyvezető alelnök között

 

ez pedig nem tükrözi a májusi választás eredményét – írja a Politico hírlevele.

 

A szocialistákat az érdekli például, hogy hogyan fog együtt dolgozni a Fenntartható Európa Befektetési Tervet is kezelő lett néppárti Valdis Dombrovskis (aki az emberközpontú gazdasággal kapcsolatos tevékenységekért felel) az ezzel összefügő zöldpolitikáért is felelő Frans Timmermansszal – a kérdés tehát leginkább az, hogy az említett terv miért nem Timmermans portfóliójába tartozik.

 

Timmermans maga egyébként azt kérte a frakciójától, hogy támogassák von der Leyen terveit, amelyek szerinte valójában nagyrészt az ő terveik, hiszen

 

szerinte olyan jó volt a kampányuk, hogy a többi pártcsalád is egy csomó javaslatukat átvette a választás után.

 

A levélben kitérnek az európai életmód védelméért felelő biztosi címre is, szerintük ezt vagy meg kell változtatni, vagy ha már az európai életmódot akarjuk védeni, akkor nemcsak a migráció kell, hogy ide tartozzon, de a joguralom, a szolidaritás, a befogadás, a demokrácia és az emberi jogok tiszteletben tartása is.

 

Azt írják, hogy csak akkor tudják támogatni szavazatukkal von der Leyen biztosait, ha ez a kérdés megoldódik valahogy,

 

egyébként így nyilatkozott korábban a liberális Renew Europe frakcióvezetője, a román Dacian Cioloş is a hírlevél szerint.

 

És ha már szóba került joguralom: a szociáldemokraták arról írnak, hogy remélik az új Bizottság is olyan elkötelezett lesz ebben a kérdésben, mint az előző, amit szerintük csak igazol az, hogy milyen erős válaszreakciókat kapott egyes országokban Frans Timmermans ilyen irányú működése.

 

Az új Európai Bizottság névsorában egyébként tíz szociáldemokrata, kilenc néppárti, öt liberális, egy zöld és egy konzervatív biztos kapott helyet.

 

FOTÓ: Instagram / Friso Keuris

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás