Izrael „oroszajkú ország”, véli Vlagyimir Putyin

Szerző: Illés Gergő
2019.09.19. 08:38

A zsidó állam 8,7 milliós lakosságából körülbelül másfél-kétmillióan oroszajkúak, az orosz elnök szerint a két ország polgárai ezért „valódi, közös családot” alkotnak.

Izrael „oroszajkú ország”, véli Vlagyimir Putyin

Orosz nyelvű országként írta le Izraelt szerdán Vlagyimir Putyin orosz elnök egy, a Keren Hayesod nemzetközi zsidó jótékonysági alapítvány konferenciáján mondott beszédében – írja az RBC orosz üzleti lap.

Ahogy az elnök a Kreml honlapjára is feltöltött beszédében fogalmazott, „az oroszoknak és izraelieknek családi és baráti kapcsolataik vannak” egymással, és túlzás nélkül lehet állítani, hogy egy valódi családról van szó.

„Körülbelül kétmillió oroszajkú ember él Izraelben. Ezért mi Izraelt orosz nyelvű országként tartjuk számon”

– tette hozzá az orosz államfő.

Abban, amit Putyin mond, egyébként van némi igazság: a Szovjetunió felbomlása után, a 90-es években rengeteg zsidó emigrált a gazdasági gondokkal küzdő Oroszországból Izraelbe, és jelenleg is itt él a legnagyobb számú oroszajkú zsidó népesség. A Forbes szerint körülbelül másfélmillió oroszajkú polgár él jelenleg is Izraelben, ez pedig az ország népességének majdnem ötödét, 17 százalékát teszi ki. Ráadásul ez a szám csak növekszik, miután egyre többen szereznek orosz-izraeli kettős állampolgárságot is.

„Nemzeteinket közös, és sokszor tragikus események kötik össze a történelemkönyvek lapjain” – fogalmazott, majd bejelentette, elfogadja Reuvén Rivlin izaeli elnök meghívását az auschwitzi koncentrációs tábor felszabadításának 75. évfordulóján tartott megemlékezésre. Majd hozzátette: jövőre lesz a II. világháború lezárásának 75. évfordulója is, május 9-én ezt minden évben Oroszországban óriási győzelmi parádéval ünneplik meg.

„Természetesen számítunk arra, hogy az izraeli vezetés elfogadja a meghívásunkat, és eljön a Vörös téren tartott győzelmi parádéra”

– célzott erőteljesen Putyin arra, hogy nem örülne, ha pont Izrael nem jönne el az évfordulóra.

„Oroszország és Izrael, és állampolgáraik álláspontja megegyezik: minden, a háború kimenetelének megváltoztatására, az igazság eltorzítására és a fasizmus és ölebeinek igazolására tett kísérletet teljességgel elfogadhatatlannak tartunk” – szögezte le az orosz elnök beszédében.

BORÍTÓKÉP: Kreml.ru

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek