Már tárgyalnak az Európai Zöldek a populista Öt Csillag Mozgalom belépéséről a frakciójukba

Szerző: Illés Gergő
2019.09.19. 07:56

Ezzel az olasz kormánypárt végre európai partnert találna, a Zöldek pedig több pénzt kapnának azzal, hogy több képviselőjük van. Egy páran közülük mégis elégedetlenek az olaszok érkezése miatt.

Már tárgyalnak az Európai Zöldek a populista Öt Csillag Mozgalom belépéséről a frakciójukba

A Politico szerint úgynevezett „tényfeltáró tárgyalásokat” indít egymással a Zöldek európai parlamenti frakciója és a nagyobbik olasz kormánypárt Öt Csillag Mozgalom, mely a balközép olasz mainstreammel való összefogása után már elfogadhatóbb partner az egyes európai parlamenti pártcsaládoknak is. Mint arról már korábban is beszámoltunk, a pártcsalád, és ezáltal az EP-ben befolyás nélkül maradt ötcsillagosok is jól járnának, ha csatlakozhatnának, de a plusz tizennégy képviselő a Zöldek frakciójának sem jönne rosszul.

Nigel Farage-tól Ska Kellerig

Az Öt Csillag egyébként erős euroszkeptikus napirenddel kezdte meg működését tíz évvel ezelőtt:

például kiléptek volna az eurozónából (kampányfilmjük szerint azért, mert a lírán nagyobb számok vannak, ezért el lehet vinni vele a barátnődet étterembe). Ideológiailag ugyanakkor nem volt ilyen könnyű őket hova tenni, hiszen sem az euroszkeptikus jobboldalra, sem az európai szélsőbalosok mellé nem volt egyszerű őket odasorolni. Inkább balpopulistának lehetne nevezni a pártot, mely az előző EP-ciklusban a Nigel Farage-féle Szabadság és Közvetlen Demokrácia EP-frakciójában ült.

Farage ugyanakkor idénre már nem trombitált össze új frakciót, az Öt Csillag pedig – miután képtelen volt pár erősebb, ideológiailag hasonszőrű pártot maga mellé keríteni – egyedül maradt, frakció, és ezáltal lényegesebb befolyás nélkül tengődik az Európai Parlamentben. Új esélyt csak az jelentett a pártnak, miután felbomlott a koalíciójuk Matteo Salvini szélsőjobbos exbelügyminiszter pártjával, a Legával augusztus végén. Előrehozott választások helyett viszont – amit lényegében csak Salvini akart – az Öt Csillag összefogott a balközép Demokrata Párttal.

Ezzel a lépéssel az Öt Csillag kikerült az európai elszigeteltségből, és már arról is szó volt, hogy a Macron-féle Renew Europe liberális frakciójába ülne be Luigi di Maio olasz külügyminiszter pártja (itt már bepróbálkoztak egyszer az olaszok 2017-ben, de akkor Guy Verhofstadt nemet mondott rájuk). Ugyanakkor di Maio-éknak balpopulistaként elég kevés közös pontjuk van a piacpárti, a nagyvállalati lobbitól sem visszariadó liberálisokkal, evidensebb választás volt tehát a Zöldekkel tárgyalásokba kezdeni.

Akiknek egyébként elég erős érdekük is az olaszok befogadása: az előbb-utóbb csak megtörténő brexittel a Zöldek elveszítik Egyesült Királyság-beli képviselőiket, és ezzel visszaesnek a Salvini-féle szélsőjobbos frakció mögé. Ha viszont a tizennégyfős ötcsillagosok csatlakoznak a Zöldekhez, a probléma meg van oldva, és a pártcsalád stabilizálhatja negyedik helyét az EP-frakciók között.

Ez a frakciónak több befolyást, több beszédidőt és több pénzt is jelent, megéri tehát minél több képviselőt összeverbuválni egy csoportba.

Nem mindenki örül

Az Öt Csillag szerdán úgy nyilatkozott, „elégedetten” üdvözlik a Zöldek nyitottságát a tárgyalásokra: „készek vagyunk konstruktív szellemben tárgyalni egyes témákban, hogy közösen kényszerítsük ki a következő Európai Bizottság zöld napirendjét” – fogalmazott egy közleményben di Maióék EP-delegációja.

Vannak persze olyanok is a pártcsaládban, akik szkeptikusak a több, mint egy éven át Salvini koalíciós partnerének számító ötcsillagosok miatt. Damian Boeselager, a transznacionális Volt Europe zöldfrakcióban ülő EP-képviselője például szókimondó Twitter-üzenetet írt, amiben a Zöldek és az Öt Csillag közös tényfeltáró missziójáról azt mondta:

„Ez meg hogy lehet igaz? Ismerjük a tényeket: diktatórikus kormányzás, populista viszonyulás az értékeinkhez és a politikáinkhoz, és szektás módon való kezelése a (volt) tagjainknak!”

Korábban Bas Eickhout, a Zöldek EP-választási társ-csúcsjelöltje sem volt túlságosan feldobva az olaszok érkezése okán. Szerinte miután az Öt Csillag saját maga döntött a szélsőjobbal való kormányzásról és a Farage-zsal való együttműködésről is, így „nem a boldogság a megfelelő kifejezés”, amit használna az olaszokkal való tárgyalásoknál.

BORÍTÓKÉP: Európai Parlament / Fred Marvaux

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek