+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2019. szeptember 19. csütörtök, 15:56
Nyilvánosan próbálják megszégyeníteni, akit zsebtolvajnak gondolnak. A városvezetés nincs elragadtatva.

Besokalltak a barcelonai polgárok a pofátlan zsebtolvajoktól, és egyre többen csatlakoznak önkéntes bűnüldöző szervezetekhez. Egy regionális felmérés szerint a városlakók legfőbb problémája a leromlott közbiztonság, az USA nagykövetsége pedig már figyelmeztetést is kiadott az autonóm régióba utazó amerikaiaknak – írja az El País.

 

Barcelonában 2018-ban 18, 2019 első felében pedig további 9 százalékkal nőtt a bűnözés. A növekedés nagyrésze a zsebtolvajoknak köszönhető, akik a bűncselekmények feléért felelősek. A lopások egyre nagyobb része torkoll erőszakba: az elkövetők a turistákra utaznak, így fordulhatott elő, hogy augusztusban az afgán nagykövetet rabolták ki, szeptemberben pedig a dél-koreai követség egyik munkatársa halt bele egy tettenérésbe, miután a telefonját akarták ellopni.

 

„A társadalomnak elege, van, úgyhogy megszervezzük magunkat.” – mondta Eliana Guerrero, a Civil Őrjárat alapítója. Az egyesület egyszerre 40 önkéntese teljesít szolgálatot a barcelonai metróvonalakon: whatsappon osztják meg a bűnelkövetések helyzínét, ebből térképet állítanak össze, és ennek a segítségével szervezik meg magukat.

 

Ha meglátnak egy állítólagos zsebtolvajt, sípokkal és táblákkal hívják fel az utasok figyelmét a véleményük szerint rosszban sántikáló utastársukra.

 

A taktika célja, hogy a nyilvános megszégyenítés hatására az illető leszálljon a zsúfolt metrókocsiról, lehetőleg mielőtt, valakit meglopott volna.

 

Egy másik, a Civil Őrjárattal céljaiban megegyező, ám megjelenésében már félkatonai szervezet az Őrangyalok névre hallgat. Ők az 1970-es években, Bronxban megalakult ugyanilyen névre hallgató egyesületet tekintik példaképüknek. Itt a tagok belépés után közelharci kiképzést és vörös berettát kapnak. A csoport önmagára egy nonprofit igazságosztó egyesületként tekint, amelyben az önkéntesek saját felelősségükre harcolnak a bűnözéssel.

 

A csoportok növekvő népszerűségére reagálva Albert Batlle, a város biztonságáért felelős önkormányzati képviselő leszögezte: „az emberek biztonságát a városházának kell garantálnia, nem önjelölt igazságosztóknak. Ezek a csoportok rendkívül veszélyesek.” A katalóniai régióért felelős rendőrfőnök is nyilatkozatban ítélte el ezeket a szerveződéseket, és hozzátette: „azok a civil egyesületek, amik egyes polgárokat kipécéznek a metrón, nem sok hasznot hajtanak.”

 

„Ahelyett, hogy minket üldöznek és hibáztatnak, igazán elkaphatnák a zsebtolvajokat.” – mondta a kritikákra reagálva Guerrera.

 

FOTÓ: Guardian Angels / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Trianon következménye a vízfejűség és az együttélés kultúrájának elvesztése is, azt pedig el kell felejteni, hogy „mindent vissza”. Videó.

Eddig a nyilvánosság előtt nem ismert momentumosok jelentkeztek Fekete-Győr András helyére, de még nagyobb a verseny az elnökségi helyekért.

Hamarosan nyithatnak a fürdők, múzeumok, színházak, és ha minden jól megy, két hét múlva már személyesen is kérdezhetnek az újságírók kormányinfón. A részletek!

Ezt azután mondta nekünk, hogy erdélyi magyar extremizmusról és az erőszak veszélyéről értekezett hosszasan.

Ungváry Krisztián segédletétől kezdve az Ismerős arcokén át a legkülönfélébb módon várhatunk megemlékezést. Mutatjuk, mit!

A filmcsatornák hétvégi délutánjainak egyik legstabilabb szereplője szinte semmit nem vesztett minőségéből.

A svéd fővirológus bírálta országa járványügyi kezelését, noha maga találta ki a különutat. Most elismerte: túl sokakat vesztettek el.

A hét kérdése

Egy etnikailag sokszínűbb Nagy-Magyarországban a politikai térkép is egészen más lenne, mint most. Hogy mennyire, arról csináltunk egy szavazást!

Azért ide elnéznénk

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Mi fog történni az albérletpiaccal a koronavírus-járvány miatt kibontakozó gazdasági válság hatására? Június 9.

Ipari stílusű bútorok, munkavédelmi plakátok és sok más június 13-án.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás