+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2019. szeptember 19. csütörtök, 15:56
Nyilvánosan próbálják megszégyeníteni, akit zsebtolvajnak gondolnak. A városvezetés nincs elragadtatva.

Besokalltak a barcelonai polgárok a pofátlan zsebtolvajoktól, és egyre többen csatlakoznak önkéntes bűnüldöző szervezetekhez. Egy regionális felmérés szerint a városlakók legfőbb problémája a leromlott közbiztonság, az USA nagykövetsége pedig már figyelmeztetést is kiadott az autonóm régióba utazó amerikaiaknak – írja az El País.

 

Barcelonában 2018-ban 18, 2019 első felében pedig további 9 százalékkal nőtt a bűnözés. A növekedés nagyrésze a zsebtolvajoknak köszönhető, akik a bűncselekmények feléért felelősek. A lopások egyre nagyobb része torkoll erőszakba: az elkövetők a turistákra utaznak, így fordulhatott elő, hogy augusztusban az afgán nagykövetet rabolták ki, szeptemberben pedig a dél-koreai követség egyik munkatársa halt bele egy tettenérésbe, miután a telefonját akarták ellopni.

 

„A társadalomnak elege, van, úgyhogy megszervezzük magunkat.” – mondta Eliana Guerrero, a Civil Őrjárat alapítója. Az egyesület egyszerre 40 önkéntese teljesít szolgálatot a barcelonai metróvonalakon: whatsappon osztják meg a bűnelkövetések helyzínét, ebből térképet állítanak össze, és ennek a segítségével szervezik meg magukat.

 

Ha meglátnak egy állítólagos zsebtolvajt, sípokkal és táblákkal hívják fel az utasok figyelmét a véleményük szerint rosszban sántikáló utastársukra.

 

A taktika célja, hogy a nyilvános megszégyenítés hatására az illető leszálljon a zsúfolt metrókocsiról, lehetőleg mielőtt, valakit meglopott volna.

 

Egy másik, a Civil Őrjárattal céljaiban megegyező, ám megjelenésében már félkatonai szervezet az Őrangyalok névre hallgat. Ők az 1970-es években, Bronxban megalakult ugyanilyen névre hallgató egyesületet tekintik példaképüknek. Itt a tagok belépés után közelharci kiképzést és vörös berettát kapnak. A csoport önmagára egy nonprofit igazságosztó egyesületként tekint, amelyben az önkéntesek saját felelősségükre harcolnak a bűnözéssel.

 

A csoportok növekvő népszerűségére reagálva Albert Batlle, a város biztonságáért felelős önkormányzati képviselő leszögezte: „az emberek biztonságát a városházának kell garantálnia, nem önjelölt igazságosztóknak. Ezek a csoportok rendkívül veszélyesek.” A katalóniai régióért felelős rendőrfőnök is nyilatkozatban ítélte el ezeket a szerveződéseket, és hozzátette: „azok a civil egyesületek, amik egyes polgárokat kipécéznek a metrón, nem sok hasznot hajtanak.”

 

„Ahelyett, hogy minket üldöznek és hibáztatnak, igazán elkaphatnák a zsebtolvajokat.” – mondta a kritikákra reagálva Guerrera.

 

FOTÓ: Guardian Angels / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A dél-tiroli autonóm tartományban hosszab ideig maradhatnak az éttermek nyitva, mint Olaszország-szerte, a színházak és mozik pedig eleve nem is fognak bezárni.

Célt értek a hétvégén Nápolyban gyújtogató szélsőbaloldaliak: a régió elnöke módosította az étterem- és bárlátogatás szigorúbbra tervezett szabályait.

Medúzát enni sokkal környezetkímélőbb, mint mondjuk tonhalat vagy makrélát, mert medúzából van elég.

Tovább szigorodnak a járványhelyzet miatti korlátozások.

Noha Németország Európa legnépesebb országa, itt az egyik legkisebb az egymillió lakosra jutó új koronavírus-fertőzöttek száma. Fotókon mutatjuk, hogyan néz ez ki!

Jelenleg kéthetente duplázódik a kórházban kezeltek száma, emiatt a Kiskunhalason felépített mobil járványkórház már szinte be is telt.

Az eredeti terv szerint állítólag Mikulásné és a karácsonyi manók is korai hozzáférést kaptak volna a vakcinához.

A hét kérdése

Egy hét múlva véget ér az amerikai elnökválasztás. Te kinek örülnél, ki győzzön?

Azért ide elnéznénk

Az ELTE Illyés Sándor Szakkollégiuma ebben a hónapban a borderline és a narcisztikus személyiségzavaról tart előadást. Mindezt online november 3-án 18 órakor.

Könnyűzenei konferencia online és koncertek az A38-on. A szokásos három nap helyett ezúttal csak egy napon, november 4-én.

Skandináv filmek egy héten át az Art+ Cinemában. Október 22-28.

Felkavaró, meghökkentő, komfortzónából kimozgató kiállítás november 22-ig, ami garantáltan nyomot hagy és továbbgondolásra sarkall.

Ezt is szerettétek

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Tudatosan és szolidárisan viselkedtünk: megbíztunk a tudományban és nem engedtünk a csoportnyomásnak, mi több, néha éppen rácáfoltunk minden várakozásra. Járványszocio!

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

Twitter megosztás Google+ megosztás