+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Győri Boldizsár
2019. szeptember 19. csütörtök, 15:56
Nyilvánosan próbálják megszégyeníteni, akit zsebtolvajnak gondolnak. A városvezetés nincs elragadtatva.

Besokalltak a barcelonai polgárok a pofátlan zsebtolvajoktól, és egyre többen csatlakoznak önkéntes bűnüldöző szervezetekhez. Egy regionális felmérés szerint a városlakók legfőbb problémája a leromlott közbiztonság, az USA nagykövetsége pedig már figyelmeztetést is kiadott az autonóm régióba utazó amerikaiaknak – írja az El País.

 

Barcelonában 2018-ban 18, 2019 első felében pedig további 9 százalékkal nőtt a bűnözés. A növekedés nagyrésze a zsebtolvajoknak köszönhető, akik a bűncselekmények feléért felelősek. A lopások egyre nagyobb része torkoll erőszakba: az elkövetők a turistákra utaznak, így fordulhatott elő, hogy augusztusban az afgán nagykövetet rabolták ki, szeptemberben pedig a dél-koreai követség egyik munkatársa halt bele egy tettenérésbe, miután a telefonját akarták ellopni.

 

„A társadalomnak elege, van, úgyhogy megszervezzük magunkat.” – mondta Eliana Guerrero, a Civil Őrjárat alapítója. Az egyesület egyszerre 40 önkéntese teljesít szolgálatot a barcelonai metróvonalakon: whatsappon osztják meg a bűnelkövetések helyzínét, ebből térképet állítanak össze, és ennek a segítségével szervezik meg magukat.

 

Ha meglátnak egy állítólagos zsebtolvajt, sípokkal és táblákkal hívják fel az utasok figyelmét a véleményük szerint rosszban sántikáló utastársukra.

 

A taktika célja, hogy a nyilvános megszégyenítés hatására az illető leszálljon a zsúfolt metrókocsiról, lehetőleg mielőtt, valakit meglopott volna.

 

Egy másik, a Civil Őrjárattal céljaiban megegyező, ám megjelenésében már félkatonai szervezet az Őrangyalok névre hallgat. Ők az 1970-es években, Bronxban megalakult ugyanilyen névre hallgató egyesületet tekintik példaképüknek. Itt a tagok belépés után közelharci kiképzést és vörös berettát kapnak. A csoport önmagára egy nonprofit igazságosztó egyesületként tekint, amelyben az önkéntesek saját felelősségükre harcolnak a bűnözéssel.

 

A csoportok növekvő népszerűségére reagálva Albert Batlle, a város biztonságáért felelős önkormányzati képviselő leszögezte: „az emberek biztonságát a városházának kell garantálnia, nem önjelölt igazságosztóknak. Ezek a csoportok rendkívül veszélyesek.” A katalóniai régióért felelős rendőrfőnök is nyilatkozatban ítélte el ezeket a szerveződéseket, és hozzátette: „azok a civil egyesületek, amik egyes polgárokat kipécéznek a metrón, nem sok hasznot hajtanak.”

 

„Ahelyett, hogy minket üldöznek és hibáztatnak, igazán elkaphatnák a zsebtolvajokat.” – mondta a kritikákra reagálva Guerrera.

 

FOTÓ: Guardian Angels / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Boszniában született német író, Saša Stanišić frankfurti beszédében bírálta Handkét.

Ez úgy sikerült Csorbai Ferencnek, hogy ellenfele, a fideszes Szekó József a kampány közben meghalt. Csorbai pártja, az MSZP egyhetes nyilatkozattal válaszolt a morális kérdésre.

Borkai Zsolt a szexbotránya óta másodszor szólalt meg. Kérdésekre nem válaszolt.

Kilenc méter mély kútba esett egy kecske a fővárosban, tűzoltók kellettek a megmentéséhez. Videós cukiságkontent a politikába belefáradt olvasóknak!

Zelenszkij elnöksége óta az orosz és az ukrán közvélemény is pozitívabban tekint a másik országra, amellyel de facto egyébként háborúban áll.

És azt, hogy egy csomó nagyvárosban tarolt az ellenzék? Pedig ott van, csak keresni kell.

Azzal, hogy két női jelöltet is megbuktatott az Európai Parlament, felborult az új bizottságban a nemi egyensúly. Szerinted ki legyen a magyar női jelölt? Szavazz!

A hét kérdése

Egy kormányközeli lap népszavazást akar arról, hogy a konzervatív Debrecen legyen Magyarország új fővárosa a liberális Budapest helyett. Mit szólsz hozzá? Ez a kérdés!

Azért ide elnéznénk

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás