Igazságosztók lepték el a barcelonai tömegközlekedést

2019.09.19. 15:56

Nyilvánosan próbálják megszégyeníteni, akit zsebtolvajnak gondolnak. A városvezetés nincs elragadtatva.

Igazságosztók lepték el a barcelonai tömegközlekedést

Besokalltak a barcelonai polgárok a pofátlan zsebtolvajoktól, és egyre többen csatlakoznak önkéntes bűnüldöző szervezetekhez. Egy regionális felmérés szerint a városlakók legfőbb problémája a leromlott közbiztonság, az USA nagykövetsége pedig már figyelmeztetést is kiadott az autonóm régióba utazó amerikaiaknak – írja az El País.

Barcelonában 2018-ban 18, 2019 első felében pedig további 9 százalékkal nőtt a bűnözés. A növekedés nagyrésze a zsebtolvajoknak köszönhető, akik a bűncselekmények feléért felelősek. A lopások egyre nagyobb része torkoll erőszakba: az elkövetők a turistákra utaznak, így fordulhatott elő, hogy augusztusban az afgán nagykövetet rabolták ki, szeptemberben pedig a dél-koreai követség egyik munkatársa halt bele egy tettenérésbe, miután a telefonját akarták ellopni.

„A társadalomnak elege, van, úgyhogy megszervezzük magunkat.” – mondta Eliana Guerrero, a Civil Őrjárat alapítója. Az egyesület egyszerre 40 önkéntese teljesít szolgálatot a barcelonai metróvonalakon: whatsappon osztják meg a bűnelkövetések helyzínét, ebből térképet állítanak össze, és ennek a segítségével szervezik meg magukat.

Ha meglátnak egy állítólagos zsebtolvajt, sípokkal és táblákkal hívják fel az utasok figyelmét a véleményük szerint rosszban sántikáló utastársukra.

A taktika célja, hogy a nyilvános megszégyenítés hatására az illető leszálljon a zsúfolt metrókocsiról, lehetőleg mielőtt, valakit meglopott volna.

Egy másik, a Civil Őrjárattal céljaiban megegyező, ám megjelenésében már félkatonai szervezet az Őrangyalok névre hallgat. Ők az 1970-es években, Bronxban megalakult ugyanilyen névre hallgató egyesületet tekintik példaképüknek. Itt a tagok belépés után közelharci kiképzést és vörös berettát kapnak. A csoport önmagára egy nonprofit igazságosztó egyesületként tekint, amelyben az önkéntesek saját felelősségükre harcolnak a bűnözéssel.

A csoportok növekvő népszerűségére reagálva Albert Batlle, a város biztonságáért felelős önkormányzati képviselő leszögezte: „az emberek biztonságát a városházának kell garantálnia, nem önjelölt igazságosztóknak. Ezek a csoportok rendkívül veszélyesek.” A katalóniai régióért felelős rendőrfőnök is nyilatkozatban ítélte el ezeket a szerveződéseket, és hozzátette: „azok a civil egyesületek, amik egyes polgárokat kipécéznek a metrón, nem sok hasznot hajtanak.”

„Ahelyett, hogy minket üldöznek és hibáztatnak, igazán elkaphatnák a zsebtolvajokat.” – mondta a kritikákra reagálva Guerrera.

FOTÓ: Guardian Angels / Facebook

Győri Boldizsár
Győri Boldizsár az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek