+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 17. kedd, 19:10
Tenné ezt csupán egy nappal azon titkos dokumentum kiszivárgása után, mely szerint az oroszok lényegében bekebeleznék a belarusz gazdaságot.

Az Egyesült Államok és Belarusz kedden bejelentette: nagyköveti szinten helyreállítják egymás között a diplomáciai kapcsolatokat – írja a BelTA belarusz állami hírügynökség.

 

Tizenegy év után

 

A hír csupán egy nappal azután érkezik, hogy a Kommerszant orosz napilap kiszivárogtatta volna: egy, a két állam kormánya által aláírt titkos megállapodás szerint Belarusz és Oroszország minden eddiginél szorosabbra fűzi a viszonyát és egészen mély gazdasági uniót valósít meg a közeljövőben. Erről az Azonnali is részletesen beszámolt nektek, itt arról írtunk, hogy az orosz régióépítési törekvések szempontjából kulcsfontosságú a Belarusszal való együttműködés,

 

viszont utóbbinak emiatt szuverenitása egy jelentős részéről kell majd lemondania.

 

A diplomáciai kapcsolatok helyreállítása komoly mérföldkő lehet a belarusz-amerikai kapcsolatokban. Az Aljakszandr Lukasenka által immár huszonöt éve vasmarokkal vezetett állammal szemben ugyanis a 2006-os elnökválasztás után léptetett életbe szankciókat az Egyesült Államok és az Európai Unió. Az EBESZ megfigyelői által elcsaltnak tekintett választást követően történő ellenzéki tömegtüntetéseket, az úgynevezett „farmeres forradalmat” a hatalom keményen elfojtotta. A szankciók keretében Belarusz 2008-ban köteles volt visszahívnia nagykövetét az Egyesült Államokból, ahogy a minszki amerikai nagykövetnek is el kellett hagynia az országot.

 

Vagyis tizenegy éves szünet után állhat helyre a viszony, enyhülés pedig már nyáron látszott a két ország között, mikor John Bolton, az USA azóta már lemondott nemzetbiztonsági tanácsadója is Minszkbe látogatott. A mostani döntést David Hale, az Egyesült Államok külügyminisztériumának politikai kérdésekkel megbízott altitkára és maga Lukasenka jelentették be. „A kapcsolataink jelenleg nem természetesek, abnormálisak. Ezért örülünk, hogy ennek a fejezetnek már majdnem vége. Lezárjuk ezt a fejezetet az ön és az országa által hozott lépések eredményeképp...Erősen támogatjuk az önök által felvázolt víziót, és mindent meg fogunk tenni, hogy segítsünk önöknek az afelé vezető úton” – címezte méltatását Lukasenkának Hale.

 

Érdekbarátság, hintapolitika

 

Az immár huszonöt éve elnök válaszul Lukasenka megjegyezte, mindent meg fog tenni a kapcsolat javítása érdekében, mivel

 

„nem normális az, hogy két ország egyszer ugyanazon az oldalon harcolt az ellenség ellen, és mégis – fogalmazzunk úgy – gyengék a kapcsolataik egymással”

 

– fogalmazott, utalva az akkor még a Szovjetunió részét képező Belarusz részvételére a második világháborúban. „Örömmel veszem észre, hogy az Egyesült Államok végre nemcsak az általánosságban vett Európára, hanem Belaruszra is figyel...ezekben a nehéz időkben biztatásra ad okot az önök érdeklődése”. Az államfő amellett is kiállt, hogy az Egyesült Államok „segítsen megoldani” az ukrán válságot, mivel szerinte az európai és kelet-európai problémákat Washington beavatkozása nélkül nem lehet rendezni.

 

Ugyanezen a napon Minszk azt is bejelentette: kompenzációt követelnek Oroszországtól amiatt, mert a belarusz fél állítása szerint Moszkva még áprilisban

 

rossz minőségű nyersolajat adott el Belarusznak a Barátság kőolajvezetéken keresztül, ez pedig jelentős kárt okozott a termelésben és a vezetékrendszerben is.

 

A belarusz-orosz energiavita kulcsa abban rejlik, hogy Oroszország a piaci ár alatt, rendkívül olcsón ad el nyersolajat Belarusznak, amely viszont ezt finomítás után sokkal drágábban, a piaci áron értékesíti Nyugat-Európa felé, ezzel jelentős haszonra téve szert.

 

Mind az utóbbi hír, mind az amerikaiakkal való kapcsolatok normalizációja azt jelzi, hogy Lukasenka folytatja a kelet és nyugat közötti hintapolitikát. Vagyis míg a Kommerszant szivárogtatása után hiába tűnt úgy, hogy Belarusz végleg besorol Oroszország mellé, mostanra úgy látszik, az elnök tovább szeretne egyensúlyozni az euroatlanti tér és Oroszország között.

 

BORÍTÓKÉP: Wikipédia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Ezúttal „a megváltozott politikai helyzetre való tekintettel” a Magyar Közösség pártja borította a terveket, szélesebb együttműködést követelnek.

Újabb nem várt kanyarokat vett az elmúlt héten a brexit-saga, mi pedig röviden elmagyarázzuk, mi is folyik a briteknél!

Úgy tűnik, a koncertek napja lesz az idei október 23-a. Nyilvános Orbán-beszéd nem lesz, de Honeybeast és Quimby-koncert igen. Programajánló.

Férjétől elvette az FPÖ a Facebook-oldalát is, ő azonban beül a parlamentbe.

Mi volt a sikeres az ellenzéki stratégiában az önkormányzati választáson, és mit kellene csinálnia az ellenzéknek, ha 2022-ben győzni akar?

A védelmi miniszterré előlépett AKK nemzetközi biztonsági zónáról szóló javaslatáról a szocdem külügyminiszter utólag, SMS-ben értesült.

A liberálisok nagy reménysége túlélte az elmúlt hónapok botrányait, de második ciklusában már sokkal kisebb mozgástere lesz, mint eddig.

A hét kérdése

A ló néz, a csikó lát? Mi a legjobb kontextus Orbánhoz? Ez a hét kérdése az Azonnalin, szavazz!

Azért ide elnéznénk

Szakértők magyarázzák el, mi folyik Rozsavában. Október 22-én a Corvinuson.

Tényleg mindenki ugyanazt akarja, amit a zöldek? Létezik zöld kapitalizmus? Tanácstalan Köztársaság október 25-én.

Bécsben, október 28-án!

Huszonnégy skandináv filmet vetítenek, közülük néhányat premier előtt lehet megnézni október 31-től november 6-ig.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Ezt is szerettétek

Az olasz büszkeség napján ezen kívül a legfontosabb kérdést is feltettük, amit Rómában érdemes. Videó, felirattal!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Bernie visszatért – zengte a több, mint húszezres tömeg. Helyszíni képriport a Queensbridge Parkból!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás