Józsefvárosi adatbázisgate: a Fővárosi Választási Bizottság az ellenzéknek adott igazat

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.17. 10:20

Míg a nyolcadik kerületi választási bizottság eleget tett a Fidesz-KDNP kérésének, és két, feltételezésen alapuló cikk miatt elmarasztalta Pikó Andrásékat, a Fővárosi Választási Bizottság megváltoztatta a határozatot.

Józsefvárosi adatbázisgate: a Fővárosi Választási Bizottság az ellenzéknek adott igazat

Részben az ellenzék nyolcadik kerületi polgármesterjelöltjének, Pikó Andráséknak adott igazat a Fővárosi Választási Bizottság (FVB) hétfőn. Ugyanis egyhangúan megállapították: a nyolcadik kerületi választási iroda csupán két, feltételezéseken alapuló újságcikk miatt még nem mondhatta volna ki, hogy jogsértést követett el Pikó stábja – vette észre az Azonnali.

Az ügy előzménye, hogy a kormánypárti Magyar Nemzet közölt egy, az ellenzéki polgármesterjelölt stábjának létrehozott zárt Facebook-csoportból egy fotót, amin az látható, Pikóék stábjának tagjai számítógépek mellett ülnek, mellettük pedig kitöltött ajánlóívek vannak. Ebből a lap azt a következtetést fogalmazta meg feltételes módban: „a józsefvárosi összefogás kampánycsapata az ajánlószelvényeken szereplő adatokat számítógépes adatbázis építésére használhatta, ez pedig, mint köztudott, tilos.”

Ezt követően az események felgyorsultak: a nyolcadik kerületi, helyi választási iroda feljelentést tett személyes adattal való visszaélés és a választás rendje elleni bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt, valamint bejelentést tettek a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságnál személyes adatok megsértése ügyében. Ám a Fidesz-KDNP nem érte be ennyivel, kifogással fordultak a helyi választási bizottsághoz, melyben azt is kérték, állapítsák meg, hogy Pikóék megsértették a választási alapelveket, aminek a bizottság helyt is adott.

Pikóék ezen határozat ellen fellebbeztek az Fővárosi Választási Bizottsághoz (FVB). Többek közt arra hivatkoztak, hogy az ügy elbírálása nem tartozik egyik választási bizottság hatáskörébe  sem, ráadásul bizonyítékként csupán két olyan újságcikk állt rendelkezésre, melyben a jogsértés vonatkozásában az újságírók is csak feltételes módban fogalmaznak.

Az FVB döntése szerint az ügyben igenis volt hatásköre eljárni a helyi választási bizottságnak, vagyis ebben Pikóéknak nem volt igazuk.

Abban viszont az ellenzéki polgármesterjelöltnek adtak igazat, hogy a választási jogsértés megállapításához „nem szolgálhat kellő alapul” csupán két feltételezéseken alapuló újságcikk.

A Fővárosi Választási Bizottság ebben a tekintetben a VIII. kerületi választási bizottság döntését megváltoztatta, és elutasította a kormánypártok által benyújtott kifogást. Az FVB szerint a helyi választási bizottság ráadásul túlterjeszkedett a Fidesz-KDNP választási kifogásán azzal, hogy az ajánlóívek jogosulatlan feldolgozását jelölte meg a jogsértés alapjául, miközben a kormánypártok a kifogásban jóval általánosabb érvre, a választási alapelvek sérelmére hivatkoztak (feltehetően pont azért ezt a taktikát választották, mert a konkrét jogsértésre nem állt rendelkezésre kellő bizonyíték).

Az ügyben egyébként a rendőrség igen gyorsan cselekedett: házkutatást tartottak a kampányirodában. Erre az ellenzék úgy reagált, hogy Pikóékat politikai okokból vegzálják, és még szimpátiatüntetést is tartottak a polgármesterjelölt és csapata mellett.

FOTÓ:  Kiss Dániel / Azonnali

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek