A fideszes EP-képviselők közül senkit nem támogatna magyar biztosnak a Momentum

Szerző: Illés Gergő
2019.09.16. 12:04

Ha Trócsányi megbukna az EP-meghallgatáson, és a kormány a helyére egy másik fideszes EP-képviselőt jelölne, azt a momentumosok nem szavaznák meg – mondta az Azonnalinak Fekete-Győr András.

A fideszes EP-képviselők közül senkit nem támogatna magyar biztosnak a Momentum

Sajtótájékoztatót tartott hétfő délelőtt az Egyetem téren, az ELTE jogi kara előtt Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, valamint Karácsony Gergely ellenzéki főpolgármester-jelölt, ahol főként az egyetemisták szavazataira próbálhatott ráhajtani a két ellenzéki politikus, hiszen többek között kamatmentes diákhitelt és szociális alapú tandíjmentességet ígértek a diákoknak.

Trócsányi a bukásesélyesek közt az EP-meghallgatásokon

Fekete-Győr elmondta, „a szégyenérzet fogja el” amiatt, hogy ebben az épületben sok olyan ember is tanult jogot, aki most a magyar döntéshozásban is részt vesz. Szerinte ők nem értették meg azt, amit az egyetemi professzorok, adjunktusok és docensek tanítottak nekik a jogállam működéséről, beleértve ide Orbán Viktort és a bővítési európai bizottsági portfólióra jelölt Trócsányi Lászlót is. Vele kapcsolatban Fekete-Győr ismertette a Momentum álláspontját, miszerint

„mindent meg fognak tenni, hogy az Európai Unióban ne tölthessen be tisztséget”.

Brüsszeli körökben már a portfóliók múlt hét keddi kihirdetése óta szó van arról, hogy az EP a legnagyobb valószínűséggel a bővítésért és szomszédságpolitikáért felelős Trócsányit, a közlekedésért felelős román Rovana Plumbot, és a PiS-es lengyel mezőgazdasági biztosjelöltet, az utazási visszatérítései miatt csalással gyanúsított Janusz Wojciechowskit buktathatják meg a legnagyobb eséllyel az EP-meghallgatások során.

A Momentum két EP-képviselője már korábban jelezte, Trócsányi megbuktatásáért igyekszik majd mindent megtenni a korábbinál jóval nagyobb befolyással bíró liberális Renew Europe képviselőcsoportban. Ha ebben sikerrel járnak, akkor a magyar kormány

kénytelen lesz a volt igazságügyi miniszter helyére új biztost jelölni, akinek viszont újfent át kell majd esnie a parlamenti szakbizottsági meghallgatáson, majd szavazáson.

Éppen ezért az Azonnali arra volt kíváncsi, ha Trócsányit nem, akkor melyik fideszest szavaznák meg a momentumosok az Európai Bizottság magyar tagjának. Fekete-Győr elmondta, „először látni kell az embert”, hogy dönthessenek arról, hogy támogathatónak ítélik-e meg. Majd elmondta, a tizenhárom fideszes EP-képviselő közül nem látnak olyat, akit a két EP-képviselő meg tudna szavazni „de nem csak EP-képviselőkben gondolkodhat Orbán Viktor”. Brüsszeli körökben egyébként azt rebesgetik, hogy Trócsányi bukása esetén a most EP-képviselő, volt madridi nagykövet fideszes Győri Enikő lehetne majd az új jelölt. Ha ez a híresztelés igaz, akkor ezek szerint a momentumosok Győrit sem szavaznák meg Trócsányi helyett, persze ehhez még ki kell várni, hogy a volt igazságügyi minisztert valóban megbuktatja-e az EP októberben a meghallgatások során.

Szociális ígéretözön a fiataloknak

Fekete-Győr ezen felül elmondta, a Momentum ezen a héten sok egyetem előtt fog pultozni, mivel szerintük a magyar fiatalok „szabadságot szeretnének, nem pedig keresztény szabadságba csomagolt rabszolgaságot”. Ezért a Momentum felsőoktatási programja közül a pártelnök öt követelést sorolt fel a sajtótájékoztatón: a párt lakhatási ösztöndíjat, kamatmentes diákhitelt, az állam által kipótolt fizetett gyakornoki programokat, az önköltséges hallgatóknak az állami ösztöndíjas finanszírozásba való átkerülés lehetőségét, valamint szociális alapú tandíjmentességet követelt.

Karácsony szerint az október 13-i önkormányzati választásokon az lesz a tét, hogy „a Fidesz és a hozzájuk kötődő hatalmi szereplők, vagy a fiatalok” fognak elmenni Budapestről. Szerinte a főváros sem tett semmit annak érdekében, hogy a fővárosi fiataloknak magasabb jövedelmet és alacsonyabb lakhatási árakat biztosítson,

Tarlós István pedig ha már megafonba akar kiabálni, „akkor kiabálhatott volna akkor a megafonba, mikor a kormány elüldözte a CEU-t,

einstandolta az akadémiai kutatóhálózatot, vagy mikor részben a letelepedési kötvények birtokosai a spekulációs célú lakásvásárlásokkal az egekbe volna az ingatlanárakat.” Később az ATV kérdésére azt is hozzátette, a főpolgármester megafonos akciója kapcsán "Tarlós István stílusát nem tudom minősíteni, mivel minősíthetetlen". Felidézte: Budapestnek a tudásalapú gazdaság központjává kell válnia, de jelenleg a fővárosnak nincs tudománystratégiája, ennek megváltoztatására is hozná létre Karácsony a Budapesti Tudományos Akadémiát.

A lakhatás problémáit említve szerinte Tarlós nem tesz semmit, de Karácsony a Momentummal kidolgozott egy lakhatási programot bérlakásépítésekkel, és egy új lakásügynökség létrehozásáról, mely a bérlőket és tulajdonosokat összeköti egymással. Emellett kezdeményeznék a spekulációs lakásvásárlás korlátozását, mivel a főpolgármester-jelölt szerint tízből négy lakást Budapesten jelenleg befektetési céllal vásárolnak.

BORÍTÓKÉP: Illés Gergő / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek