Lehet-e újságíróként indulni az önkormányzati választáson? Az Alfahír Újpesten rajthoz álló munkatársa válaszol

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.15. 19:15

Tekintheti valaki az árulás szimbólumának, hogy én jelképes helyen felkerültem erre a listára, de én ezt inkább annak a szimbólumának szánom, hogy a konszenzusos politikát tartom normálisnak – többek közt ezzel indokolja az Alfahír újságírója, Balogh Gábor, hogy miért indul az újpesti ellenzék színeiben az önkormányzati választáson.

Lehet-e újságíróként indulni az önkormányzati választáson? Az Alfahír Újpesten rajthoz álló munkatársa válaszol

Kálmán Olga és Pikó András újságírók után újabb szakmabeli indul el az önkormányzati választáson: Balogh Gábor, aki az Alfahírnél ír. Mint a Mandiner megírta, Balogh Újpesten a területi kompenzációs listán indul. Hogy miért döntött így, mit szóltak hozzá a lapnál, és Gyurcsány Ferenc kritikusaként miért fogadta el, hogy a DK is a jelölőszervezete legyen, arról ő maga mesélt az Azonnalinak.

Szimbolikus gesztusnak tartja a jelöltséget

Alapvetően három ember felkérésére mondtam igent, akiket ismerek és tisztelek jó ideje

– így válaszolt Balogh Gábor arra, hogy újságíróként miért gondolta úgy, beszáll a politikába. Az egyik felkérő Czigler László, a Jobbik újpesti elnöke volt, a másik Szabó Balázs, aki az alelnök, és akihez Baloghot évtizedes barátság fűzi, a hamradik pedig a momentumos Déri Tibor, vagyis aki a kerületben az összellenzéki polgármesterjelölt, akinek a programját nagyon jónak tartja Balogh. Elmondta: miután a kompenzációs listáról hatan juthatnak be az önkormányzatba, ő pedig a hetedik helyen van, ezért gyakorlatilag esélytelen, hogy képviselő legyen októbertől. „Én ezt a felkérést jelképesen vállaltam el: felkértek, és nem volt rá indokom, hogy nemet mondjak.”

Vagyis a jelöltség szimbolikus gesztusának elfogadásával Balogh Gábor azt kívánta kifejezni, támogatja az újpesti ellenzék helyben kialakult együttműködését.

Hogy ezt a szerepkört nem tartja-e az újságírással összeférhetetlennek, arra úgy válaszolt: nem, akkor lenne az, ha ő kampánycikkeket írna Déri Tibornak. Egyébként mióta elvállalta a jelöltséget, nem írt Újpestről semmit, és a kampányidőszak végéig nem is fog, csak azután, hogy az indulással járó közéleti szerepe megszűnik. Hozzátette:

az, hogy a helyi együttműködéssel, illetve az országos politikával nem elfogulatlan, az teljesen világos, azt több nyilvános fórumon is elmondta, és már a felkérés előtt is több alkalommal bírálta Újpest fideszes polgármesterét, Wintermantel Zsoltot.

Egyébként az Alfahírnél nem okozott problémát az indulása, Balogh ezt jelezte a kollégáinak, de „nem szóltak semmit”, volt már más újságíró is a lapnál, aki megmérettette magát önkormányzati választáson, és az ő esetében is az volt a kikötés: nem írhat az adott kerületről.

Gyurcsány ellen hangosan tiltakozna

A felvetésre, hogy annak fényében, hogy tavaly még arról írt cikket, hogy „Gyurcsány Ferencék csúnyán lepattantak a Jobbikról,” nem tartja-e erős váltásnak, hogy most a DK is a jelölőszervezete, azt mondta: nem, mert az említett cikket országgyűlési választási kampány idején írta. Mint felidézte, Gyurcsánynak akkor volt egy szerinte direkt félreérthető mondata, mely szerint a DK szívesen együttműködne akár a Jobbikkal is, mikor a Jobbik erre soha semmilyen jelzést nem adott. Végül nem is lett semmilyen koordináció a két párt között, amit Balogh jó döntésnek is tartott. Ugyanis úgy véli: országos politikai szinten a Jobbiknak nem lehet együttműködnie a DK-vel, mert összeegyeztethetetlenek a programjaik, a múltjuk és az identitásuk.

„Ha Gyurcsány Ferenc akarna Újpest polgármester lenni, a leghangosabban kampányolnék ellene, csak nem ő akar az lenni, hanem Déri Tibor, aki mögött összeállt egy összefogás.”

Balogh szerint az MSZP-t és a DK-t mint országos pártok súlyos felelősség terheli a 2010 előtti időszak bűneiért, ám ez az újpesti szervezeteket nem terheli, miután egy ember sincs közöttük, aki akkor országos szerepet töltött volna be akár a saját pártjukban, akár a kormányzatban. Vagyis a helyi MSZP-sek és DK-sok Balogh szerint józan gondolkodású, tisztességes emberek.

Erre Balogh egy példát is hozott: Trippon Norbert, aki az MSZP elnöke Újpesten, 2009-ben alpolgármester volt a kerületben, és ő kezdeményezte azt, hogy visszaállítsák ott a Trianon-emlékművet, ami végül sikerült is. „Akkor most őt kéne hazaárulónak tartanom a fideszes propaganda szerint, de nem tartom annak.”

Régen a Fidesznek is normális volt a konszenzus

A képviselőjelölt arra is emlékeztetett: 2002 és 2010 között az újpesti Fidesz sem tartotta annyira vállalhatatlannak a helyi baloldalt, mivel abban az időszakban együtt vezették a kerületet, egy független polgármester mellett volt egy fideszes, illetve egy MSZP-s alpolgármester. Ráadásul az akkori fideszes alpolgármester ugyanaz a Nagy István volt, aki a mai napig ezt a pozíciót tölti be.

„Akkor a balliberális többségű közgyűlés választotta alpolgármesterré Nagyot, akkor ezek a szavazatok még nem voltak büdösek neki.”

Balogh szerint egyébként az említett korszak sokkal prosperálóbb volt Újpest számára, mint a mostani. „Tekintheti valaki az árulás szimbólumának, hogy én jelképes helyen felkerültem erre a listára, de én ezt inkább annak a szimbólumának szánom, hogy a konszenzusos politikát tartom normálisnak, amit a helyi Fidesz is annak gondolt 2010 előtt.” Szerinte egyébként ha nyer az ellenzék, a Fidesznek is lehet helye az együttműködésben, ha erre hajlandóak, bár az elmúlt kilenc évben ennek lényegében semmi jelét mutatták.

Hogy a jövőben Balogh Gábor lenne-e politikus, arra úgy válaszolt: ő is részt vett a Jobbik megalapításában, és akkor erre lett is volna lehetősége, de nem vonzza a politikai pálya, az újságírást tekinti hivatásának. 

FOTÓ: Liberális Fiatalok Egyesülete / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek