+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. szeptember 13. péntek, 09:30
A leköszönő bizottsági elnök szerint az előző Bizottság rengeteget tett Magyarországért, de ezt az egyre kevésbé európai Orbán nyilvánosan képtelen volt elismerni.

Interjút adott az Euronews hírportálnak Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság leköszönő elnöke csupán két nappal azután, hogy utódja, Ursula von der Leyen bemutatta a sajtónak a leendő Bizottság összetételét.

 

Von der Leyen számos új portfóliót bejelentett – ezek közül Orbán Viktor legnagyobb örömére Magyarország a bővítési és szomszédságpolitikai tárcát kapta. Ugyanakkor a biztosok névsora még nem végleges, ugyanis még hátravan a jelöltek európai parlamenti meghallgatása, ahol a plenáris szerv mindegyikükről szavazni fog. Arról, hogy ki kicsoda is lesz az új Európai Bizottságban – már ha senkit nem buktat meg az EP –, itt írtunk bővebben.

 

Orbán nem győzött le, de tisztelem őt

 

Juncker ezt követően láthatólag már olyan, erősebb kijelentéseket is megengedett magának az interjúban, amelyre ciklusának közepén még biztos nem vállalkozott volna. Mikor az Euronews riportere arról kérdezte, hogy „nem érezte-e magát legyőzve” Orbán Viktor Brüsszel, és még Juncker személye elleni kampánya miatt, a leköszönő elnök nemleges választ adott.

 

„Nem, hiszen ő [Orbán] ezt akarta, de végül nem győzött le” – felelt Juncker, aki szerint az általános benyomás ellenére jó a személyes kapcsolata Orbánnal,

 

gyakran tudnak egymással viccelődni is. Ráadásul a szovjet megszállás elleni ellenállása miatt „hősnek” tartotta a magyar miniszterelnököt, ezért nagy tisztelettel kezelte őt. Ugyanakkor Orbán „egyre kevésbé európai, és egyre inkább agresszív lett a Bizottsággal szemben”, így „még ha a Bizottság sokat is tett Magyarországért, ezt Orbán csak bizalmasan ismerte el”.

 

Juncker hozzátette: Orbánt elsősorban Magyarország érdekli és nem az EU, és ez nagy hiba. „Ha csak a saját országod érdekel anélkül, hogy azt szélesebb európai kontextusban néznéd, akkor nem vagy európai vezető, hanem egy nemzetállami vezető vagy” – definiálta Orbánt Juncker úgy, hogy azzal valószínűleg a magyar miniszterelnök is egyetértene.

 

Nem ismétlődhet meg a 2015-ös krízis

 

A migrációs kérdés is nagyban meghatározta a Juncker-bizottság öt évét, a magyar fél részéről pedig talán pont a migráció kezelése miatt érte a legtöbb kritika az EU vezetését. Juncker szerint viszont nem a Bizottság, hanem a tagállamok veszítették el az írányítást a helyzet fölött, sőt, a tagállamokat tömörítő Tanács is elfogadta az itthon csak betelepítési kvótákként elhíresült, vitatott javaslatot. „Három-négy ország egyszerűen nem fogadta el a szabályokat, amiket a Tanács hozott.

 

Ha rápillantok a magyar sajtóra, a Bizottságot kritizálják, de inkább a tagállamokat kéne kritizálni, ők hozták meg ezt – az egyébként helyes – döntést”

 

– fogalmazott a kvótarendszerről Juncker.

 

A leköszönő elnök ugyanakkor nem gondolja, hogy a 2015-ös helyzet megismétlődhetne, a négy évvel ezelőtti szituáció ugyanis nagyban különleges volt. „Egyszerűen bűn azt állítani, amit néhányan Magyarországon és Olaszországban is mondanak, hogy a Bizottság az lett volna, hogy szélesre nyissa a kapukat az iszlám terroristák előtt” – fejtegette Juncker.

 

A leköszönő bizottsági elnöknek a távozó Egyesült Királysághoz is volt egy-két szava: szerinte „a britek negyven éven át hallgatták, hogy bár tagok vagyunk, de nem kell bevezetnünk az összes, az Európai Unió által elfogadott politikát”. Sőt, azt is leszögezte, hogy a britek

 

„már a kezdetektől fogva részmunkaidős európaiak voltak”, míg az EU-nak „teljes munkaidős európaiakra van szüksége”.

 

Szerinte ugyanakkor a britek távozása természetesen „tragédia és kudarc”, de Juncker nem hiszi, hogy ez az ő hibája lenne, hiszen ő egyáltalán nem avatkozott be a brit népszavazásba, ahogy erre David Cameron akkori miniszterelnök is megkérte. Sőt, ahogy el is mondta, talán ő volt az egyetlen, aki nem lepődött meg a népszavazás kimenetelén. Nem csoda, hiszen a britek EU-tagsága alatt egyetlen kormány sem védte meg az Európai Uniót, így pedig nem szabad azon sem csodálkozni, ha a britek végül a kilépés mellett döntöttek – érvelt Juncker a brexit ügyében.

 

BORÍTÓKÉP: Orbán Viktor és Jean-Claude Juncker / Európai Parlament (2017). A teljes, angol nyelvű interjú alább tekinthető meg:

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Niall Ferguson brit történész hat egyszerű, de kényelmetlen kérdést tenne fel a pekingi vezetésnek. Szerinte Kína felelőssége kétségtelen, ezért Trumpnak igaza van, amikor kínai vírusról beszél mindig.

A halottakból hárman voltak 70 év alatt, egyikük egy 49 éves férfi. Ma döntenek a kijárási korlátozásokról is.

Az énekesnő a vagyon újraelosztásáról osztott meg egy gondolatot, ami egy ismeretlen Sanders-aktivistától származik. Mutatjuk a legjobb mémeket Britney elvtársról!

A Twitteren már meg is indult a szóváltás a kizárást követelők és Deutsch Tamás között.

A német közéletben is vitatott, hogy szükségesek-e a jelenlegi szigorú intézkedések a járvány megfékezésére. Orvosok, közgazdászok ki is dolgoztak egy alternatív javaslatot, miként lehetne megindítani lassan a visszatérést a normalitásba.

Hogyan vészelték át Szarajevó lakói a mindennapokat, az izoláltságot, az élelmiszerhiányt és a különböző járványokat? És mi a helyzet most?

Milyen hatása van annak az ígéretesnek tűnő gyógyszernek a koronavírusos betegekre, amit Kínától kaptunk? Hogyan védekezzünk, ha szerelőt kell hívni a lakásba? Ezekről is beszélt az operatív törzs kedden.

A hét kérdése

Vajon rászólt valaki a Fideszre, hogy ezt már tényleg nem kéne? Vagy erkölcsi okokból gondolták meg magukat? Vagy csak Semjén Zsoltot froclizzák vele?

Azért ide elnéznénk

Csatlakozz a csoportunkhoz, és vészeljük át együtt a karantént!

A járvány alatt a Lia Fit Facebook-oldalán viszonylag gyakran, esténként.

Minden este 8-kor az erkélyről vagy ablakból, amíg aktuális.

Minden hétköznap 14 órától az FM4-en. Hallgatható online!

Ezt is szerettétek

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Hogyan vészelhetjük át ép lélekkel a következő heteket, és miben reménykednek a bevételeiktől eleső vállalkozók?

Pszichológust kérdeztünk a családon belüli erőszakot elszenvedők menekülési lehetőségeiről, egy jogászt pedig arról, mennyire felkészült a szakma segíteni azoknak, akik életveszélybe is kerülnek otthon.

Milyen értelmét lehet találni a 21. században a böjtölésnek?

Pedig két nappal korábban kezdődött, mint a pesti, és még Kossuth Lajos is hatással volt rá.

„Szovjetológiának” tűnik Olaszországból a magyar kormány kommunikációja a koronavírusról – mondta a Helyzetben Stefano Bottoni magyar-olasz történész.

Hogyan hozta a sírból vissza esélyeit Joe Biden? Miért veszíthet akár tömegesen latinó szavazókat Bernie Sanders? Dörzsölheti-e a tenyerét Trump?

Twitter megosztás Google+ megosztás