+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pócsi Tamás & Hrisztu Péter
2019. szeptember 12. csütörtök, 16:15
A VIII. kerület az elmúlt években úgy belehúzott az ingatlanfejlesztésbe és a dzsentrifikációba, hogy azt még Berlin is megirigyelné. Vissza lehet ezt még fordítani, vagy Józsefváros lesz a budapesti Brooklyn-negyed? Hány új lakó költözött a Corvin-negyedbe? Ki támogatja ezt a folyamatot? Itt a Negédes otthon harmadik része a VIII. kerületből.

Józsefvárosban az egyik legaktuálisabb téma a dzsentrifikáció, vagyis az, hogy

 

a gyors ingatlanfejlesztéssel és az árak emelkedésével a korábbi lakók kiszorulnak, gazdagabbak is beköltöznek a kerületbe, ami drágább üzleteket és további áremelkedést hoz.

 

Jelentősége ellenére a dolog valamiért nem téma az önkormányzati kampányban, a lakáshelyzettel foglalkozó Negédes otthon legújabb részében viszont utánamegyünk a témának.

 

A VIII. kerület új, modern irodaházakkal és társasházakkal teleépült része, a Corvin-negyed felépítését még az előző SZDSZ-es városvezetés határozta el. Ez a terület volt korábban a legkevésbé mutatós pontja a kerületnek, amivel mindenképpen kezdeni kellett valamit. Ez meg is látszott az itteni lakások árán, na meg azon a pénzen, amit a lakóknak ajánlottak fel az elköltözésért cserébe. A Józsefváros lakosságából doktoráló szakértő, Ludovic Lepeltier-Kutasi szerint a legtöbb lakó nem is tudta folytatni a megszokott életét, sokan vidéki ingázásra cserélték fel a belvárosi létet. 

 

Az új sétány és a körülötte lévő bevásárló- és szolgáltatónegyed európai szintű mintaprojekt lett. Radványi Gábor, az új városnegyedet felépítő Futureal-csoport főépítésze szerint a cég mert nagyot álmodni, így tudta megnyerni magának a projektet, ami referenciaértékű, hiszen a Futureal már Bukarestben is építkezik. Ha belegondolunk, a Corvin-negyedet sikerült komplett módon újraértelmezni,  ahogy a kőbányai KÖKI Terminált és környékét éppen nem, de ehhez képest még a Marina Part is csak a hétköznapi luxus ábrándját kínáló alvóváros maradt.

 

A kerület jelenlegi, fideszes vezetése szeretné folytatni a városrehabilitációt: épül-szépül már a Magdolna-negyed, az Orczy-negyed és még sok más városrész is.

 

Mond-e minderről bármit is az önkormányzat, gondol-e bármit a dzsentrifikációról az ellenzéki polgármesterjelölt, és miért nem érdekli ez az egész a magyarokat?

 

Nézd meg a videót, és kiderül.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lázár szerint a vasárnapi választás az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legtanulságosabbja volt.

Mivel azonban Egert behúzta az ellenzék, Oroján Sándor max a közgyűlésbe ülhet majd be.

Független polgármester váltja a MIÉP-es, egyébként Mi Hazánk által is támogatott településvezetőt a 19. századi zsidó perről elhíresült Tiszaeszláron.

Bojko Boriszov attól tart, hogy az EU folyamatos Erdoğan-kritikája miatt Törökország migránsok százezreit szabadítja Európára.

Történelmi győzelmet aratott a parlamenti választásokon a lengyel kormánypárt. De mi ennek az oka? Gyorselemzés!

A hét kérdése

Annyira szoros a verseny Karácsony Gergely és Tarlós István között, hogy kíváncsiak lettünk, az Azonnali olvasói kire szavaznának. Szóval rajta!

Azért ide elnéznénk

A magyar kisebbségek politikai integrációjának lehetőségei és korlátai a két világháború között. Október 15. Izgi lesz!

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás