+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pócsi Tamás & Hrisztu Péter
2019. szeptember 12. csütörtök, 16:15
A VIII. kerület az elmúlt években úgy belehúzott az ingatlanfejlesztésbe és a dzsentrifikációba, hogy azt még Berlin is megirigyelné. Vissza lehet ezt még fordítani, vagy Józsefváros lesz a budapesti Brooklyn-negyed? Hány új lakó költözött a Corvin-negyedbe? Ki támogatja ezt a folyamatot? Itt a Negédes otthon harmadik része a VIII. kerületből.

Józsefvárosban az egyik legaktuálisabb téma a dzsentrifikáció, vagyis az, hogy

 

a gyors ingatlanfejlesztéssel és az árak emelkedésével a korábbi lakók kiszorulnak, gazdagabbak is beköltöznek a kerületbe, ami drágább üzleteket és további áremelkedést hoz.

 

Jelentősége ellenére a dolog valamiért nem téma az önkormányzati kampányban, a lakáshelyzettel foglalkozó Negédes otthon legújabb részében viszont utánamegyünk a témának.

 

A VIII. kerület új, modern irodaházakkal és társasházakkal teleépült része, a Corvin-negyed felépítését még az előző SZDSZ-es városvezetés határozta el. Ez a terület volt korábban a legkevésbé mutatós pontja a kerületnek, amivel mindenképpen kezdeni kellett valamit. Ez meg is látszott az itteni lakások árán, na meg azon a pénzen, amit a lakóknak ajánlottak fel az elköltözésért cserébe. A Józsefváros lakosságából doktoráló szakértő, Ludovic Lepeltier-Kutasi szerint a legtöbb lakó nem is tudta folytatni a megszokott életét, sokan vidéki ingázásra cserélték fel a belvárosi létet. 

 

Az új sétány és a körülötte lévő bevásárló- és szolgáltatónegyed európai szintű mintaprojekt lett. Radványi Gábor, az új városnegyedet felépítő Futureal-csoport főépítésze szerint a cég mert nagyot álmodni, így tudta megnyerni magának a projektet, ami referenciaértékű, hiszen a Futureal már Bukarestben is építkezik. Ha belegondolunk, a Corvin-negyedet sikerült komplett módon újraértelmezni,  ahogy a kőbányai KÖKI Terminált és környékét éppen nem, de ehhez képest még a Marina Part is csak a hétköznapi luxus ábrándját kínáló alvóváros maradt.

 

A kerület jelenlegi, fideszes vezetése szeretné folytatni a városrehabilitációt: épül-szépül már a Magdolna-negyed, az Orczy-negyed és még sok más városrész is.

 

Mond-e minderről bármit is az önkormányzat, gondol-e bármit a dzsentrifikációról az ellenzéki polgármesterjelölt, és miért nem érdekli ez az egész a magyarokat?

 

Nézd meg a videót, és kiderül.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Idén már alapszakos képzéseket is elindított az egyetem. Bécsben, nem Budapesten.

Romániában a megyei és helyi önkormányzatokban lévő női képviselők aránya eddig is eléggé alacsony volt, egy civil szervezet adatai szerint ez az arány a mostani választások után sem fog sokat javulni.

Átlagosan 4-5 bőröndnyi koszos ruhát visz magával a Fehér Házba, hogy miközben ő az amerikai elnökkel tárgyal, kimossák neki.

Kancának nevezte feleségét, egy bárány megrontásával vádolta meg a képviselőt.

Továbbra is nagyon sok az új eset Magyarországon, és a tesztek pozitivitási rátája is viszonylag magas.

Közeleg a novemberi elnökválasztás, így mindenki ráfordult a célegyenesre: míg Biden online kampányol, Trump a gyűlések mellett most a nyugdíjasoknak adna szövetségi támogatást, mindössze másfél hónappal a választás előtt.

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29.

Mit tanulhat, exportálhat Budapest Bécsből? Erről beszél Techet Péter, az Azonnali főmunkatársa az IDEA szervezésében. Október 1.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás