+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pócsi Tamás & Hrisztu Péter
2019. szeptember 12. csütörtök, 16:15
A VIII. kerület az elmúlt években úgy belehúzott az ingatlanfejlesztésbe és a dzsentrifikációba, hogy azt még Berlin is megirigyelné. Vissza lehet ezt még fordítani, vagy Józsefváros lesz a budapesti Brooklyn-negyed? Hány új lakó költözött a Corvin-negyedbe? Ki támogatja ezt a folyamatot? Itt a Negédes otthon harmadik része a VIII. kerületből.

Józsefvárosban az egyik legaktuálisabb téma a dzsentrifikáció, vagyis az, hogy

 

a gyors ingatlanfejlesztéssel és az árak emelkedésével a korábbi lakók kiszorulnak, gazdagabbak is beköltöznek a kerületbe, ami drágább üzleteket és további áremelkedést hoz.

 

Jelentősége ellenére a dolog valamiért nem téma az önkormányzati kampányban, a lakáshelyzettel foglalkozó Negédes otthon legújabb részében viszont utánamegyünk a témának.

 

A VIII. kerület új, modern irodaházakkal és társasházakkal teleépült része, a Corvin-negyed felépítését még az előző SZDSZ-es városvezetés határozta el. Ez a terület volt korábban a legkevésbé mutatós pontja a kerületnek, amivel mindenképpen kezdeni kellett valamit. Ez meg is látszott az itteni lakások árán, na meg azon a pénzen, amit a lakóknak ajánlottak fel az elköltözésért cserébe. A Józsefváros lakosságából doktoráló szakértő, Ludovic Lepeltier-Kutasi szerint a legtöbb lakó nem is tudta folytatni a megszokott életét, sokan vidéki ingázásra cserélték fel a belvárosi létet. 

 

Az új sétány és a körülötte lévő bevásárló- és szolgáltatónegyed európai szintű mintaprojekt lett. Radványi Gábor, az új városnegyedet felépítő Futureal-csoport főépítésze szerint a cég mert nagyot álmodni, így tudta megnyerni magának a projektet, ami referenciaértékű, hiszen a Futureal már Bukarestben is építkezik. Ha belegondolunk, a Corvin-negyedet sikerült komplett módon újraértelmezni,  ahogy a kőbányai KÖKI Terminált és környékét éppen nem, de ehhez képest még a Marina Part is csak a hétköznapi luxus ábrándját kínáló alvóváros maradt.

 

A kerület jelenlegi, fideszes vezetése szeretné folytatni a városrehabilitációt: épül-szépül már a Magdolna-negyed, az Orczy-negyed és még sok más városrész is.

 

Mond-e minderről bármit is az önkormányzat, gondol-e bármit a dzsentrifikációról az ellenzéki polgármesterjelölt, és miért nem érdekli ez az egész a magyarokat?

 

Nézd meg a videót, és kiderül.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A budapesti bazilika előtti karácsonyi vásár olyan közönségszavazáson lett a legjobb, ahol már a jelöltséghez tízezer eurót kell kipengetni. Orbán azért büszkélkedik vele.

A győri helyi választási iroda közlése szerint az eddig ismert öt jelöltön kívül van még öt trónkövetelő Győrben. Kérdés, hogy össze tudják-e karácsonyig szedni az ajánlásokat.

Mit ajándékozna Orbánnak és Gyurcsánynak? A jobbikos Jakab Péter erre is válaszol az Azonnali karácsonyi körkérdésében.

A boszniai táborban körülbelül hatszáz ember élt embertelen körülmények között: mosdó és víz sem volt, az emberek pedig még a hóesés után is sátrakban húzták meg magukat.

A DK még azután is meghívott a taggyűlésére, hogy már négy hónapja jeleztem, kilépnék a pártból, írja Petróczi Rafael.

Strache alkancellárként rendszeresen találkozott azon cégek vezetőivel, amelyeket az ibizai videóban az FPÖ titkos adományozóiként nevezett meg. De sámánokra is maradt ideje.

Ha elfogadják a kultúratámogatás átalakítását célzó törvényt, tüntetéssorozat kezdődik, mondta az Azonnalinak Novkov Máté a hétfői tüntetésen.

A hét kérdése

Miközben Matolcsy György, a Párbeszéd, az LMP és a Momentum azon vitázik, jó vagy rossz lenne-e Magyarországnak az euró minél előbbi bevezetése, az Azonnali az olvasókhoz fordul: kell-e nektek magyar euró?

Azért ide elnéznénk

Végre megtelik élettel az egyik legszebb budapesti vásárcsarnok. December 14.

Magyar topédesek december 20-án, Budakeszi, Kálvária Pince.

Nem csak szurkolóknak. Budapesten, az Ellátóházban, december 21-én.

Ez ilyen zene lesz. Pécsen, a Szabadkikötőben. December 29.

Az év egyik legjobb évnyitó bulija: Pécs komplett belvárosában koncertek délelőtt 10-től éjfélig. Január 4.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás