Kiakadtak a horvátok: szobrot emeltek Triesztben a fiumét elfoglaló olasz költőnek

Szerző: Pintér Bence
2019.09.12. 18:30

Gabriele D’Annunzio olasz költő-forradalmár szobrát azon a napon leplezték le Triesztben, amikor az száz éve elfoglalta Fiumét.

Kiakadtak a horvátok: szobrot emeltek Triesztben a fiumét elfoglaló olasz költőnek

Száz éve nem csitul a tényleges és szimbolikus harc az egykor a magyar korona alá tartozó kozmpolita város, Fiume, avagy mai, horvát nevén Rijeka hovatartozása miatt.

Most a város száz évvel ezelőtti olasz okkupációjának napján emeltek szobrot a várost elfoglaló szabadcsapatokat vezető költőnek, Gabriele D’Annunziónak – az olaszországi Triesztben.

Eközben Rijekában ismeretlen tettesek elhelyezték az egykori Olasz Királyság és a D'Annunzio-féle Quarnerói Olasz Régensállam zászlaját a régi kormányzói palotán – írja a Balkan Insight. A horvát rendőrség először le is tartóztatott két olasz fiatalt, akik kisebb olasz zászlókat tartottak a téren, aztán napközben elkaptak még két férfit. A trieszti szobrot egyébként maga a polgármester, Roberto Dipiazza avatta fel:

GABRIELE D'ANNUNZIO SZOBRA TRIESZTBEN (ROBERTO DIPIAZZA / TWITTER)

Horvátország nem szokott viccelni, ha az egykor Olaszország által is követelt területeiről van szó, most is rögtön tiltakoztak a szobor felállítása ellen: a külügy szerint a lépés – bár tudják, hogy nem állami, hanem önkormányzati szintű – nemcsak aláássa a két ország baráti és szomszédi kapcsolatait, de egy olyan eszmét is népszerűsít, ami szöges ellentétben áll az európai eszmékkel.

Ha Fiuméról van szó, a horvát jobboldal ugrik

Ahogy arról Techet Péter lapunkban már többször beszámolt, Fiumében egyébként is gondot okoznak a zászlók: a horvát belügy – egyébként jogellenesenmegtiltotta, hogy a baloldali vezetésű város a történelmi zászlaját használja, mivel szerintük az szeparatista jelkép.

Aztán idén nyáron történt, hogy a fiumei Kormányzói Palota mögötti kis teret a kikötőváros egykori önállóságáért harcoló volt budapesti országgyűlési képviselőről, az olasz Riccardo Zanelláról nevezték el. mire a horvát jobboldal magyar nacionalizmust és olasz irredentizmust kiáltott. MIközben a Zanella által képviselt autonomizmus Fiumében éppenséggel a magyar uralom ellenében is működött.

Év elején pedig az Európai Parlament olasz elnöke, Antonio Tajani borzolta a kedélyeket, amikor egy beszédben az olasz Isztriát és az olasz Dalmáciát éltette, miközben ezek ma horvát fennhatóság alatt álló területek. Az EP-elnök bocsánatot is kért hamar, de kiakadt rá Horvátország és Szlovénia is.

FOTÓ: Roberto Dipiazza / Twitter

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek