+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 12. csütörtök, 20:01
Új anyakönyvi törvény készül Csehországban, ami továbbra is kötelezné a nőket az „-ová” végződés viselésére. A Kalózpárt szerint ez diszkriminatív.

Ahogy Szlovákiában, úgy Csehországban is kötelező a nemet jelző „-ová” végződés használata a nők vezetéknevében. Ugyan kezd divat lenni Csehországban, hogy a nők elhagyják ezt, a Prágában készülő új anyakönyvi törvény továbbra is kötelezővé tenné annak használatát – írja a cseh közrádió.

 

A Cseh Kalózpárt azonban diszkriminatívnak tartja, hogy a ők nem választhatják meg, hogyan hívják őket, ezért módosítaná a törvényt.

 

Az ügyben megszólalt Jan Hamáček miniszterelnökhelyettes, aki elmondta: az „-ová” végződés része a cseh nyelvtannak – ezzel értenek egyet egyébként többnyire a cseh nyelvészek is.

 

A rádió által megszólaltatott Karel Oliva elmondta, hogy zavart okozna a beszélt nyelvben, ha nem jelölnék valamivel a nemet; ráadásul a legrégebbi cseh nyelvű szövegekben is felbukkan már a végződés. Egyetért azzal, hogy a nők használjanak olyan nevet, amit szeretnének, de a hivatalos papírokban szerinte meg kell hagyni a végződést.

 

A nyelvészettel gendermegközelítésből is foglalkozó Jana Valdrová szerint viszont furcsa, hogy egy nő csak akkor utasíthatja el a végződés használatát, ha külföldi, külföldivel él, vagy van lakcíme külföldi országban. „Mi köze az államnak ahhoz, hogy hol akarok élni? Jelen helyzetben úgy tűnik, az állam Nagy Testvérként viselkedve kémkedik, hogy megtudja a terveinket.”

 

Szlovákiában egyszer már elbukott az „ovátlanítás”

 

Csehországban nem most bukkan fel először a téma, 2012-ben már futottak vele egy kört, de akkor nem változtatták meg a törvényt.

 

Szlovákiában pedig előfordult az is, hogy szlovák nők magyarnak hazudták magukat, hogy megszabaduljanak a végződéstől,

 

erről írt legalábbis a Bumm.sk 2013-ban, amikor északi szomszédunknál is felmerült az „ovátlanítás”. A végződés használata 2003-ig kötelező volt a szlovákiai magyar nőknek is.

 

Szlovákiában a belügyminisztérium vetette fel 2013-ban a végződés szlovák nők számára kötelező használatának eltörlését, de aztán az akkori kultuszminiszter tiltakozása után kivették azt az anyakönyvi törvény tervezett módosítójából.

 

NYITÓKÉP: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás