+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 12. csütörtök, 20:01
Új anyakönyvi törvény készül Csehországban, ami továbbra is kötelezné a nőket az „-ová” végződés viselésére. A Kalózpárt szerint ez diszkriminatív.

Ahogy Szlovákiában, úgy Csehországban is kötelező a nemet jelző „-ová” végződés használata a nők vezetéknevében. Ugyan kezd divat lenni Csehországban, hogy a nők elhagyják ezt, a Prágában készülő új anyakönyvi törvény továbbra is kötelezővé tenné annak használatát – írja a cseh közrádió.

 

A Cseh Kalózpárt azonban diszkriminatívnak tartja, hogy a ők nem választhatják meg, hogyan hívják őket, ezért módosítaná a törvényt.

 

Az ügyben megszólalt Jan Hamáček miniszterelnökhelyettes, aki elmondta: az „-ová” végződés része a cseh nyelvtannak – ezzel értenek egyet egyébként többnyire a cseh nyelvészek is.

 

A rádió által megszólaltatott Karel Oliva elmondta, hogy zavart okozna a beszélt nyelvben, ha nem jelölnék valamivel a nemet; ráadásul a legrégebbi cseh nyelvű szövegekben is felbukkan már a végződés. Egyetért azzal, hogy a nők használjanak olyan nevet, amit szeretnének, de a hivatalos papírokban szerinte meg kell hagyni a végződést.

 

A nyelvészettel gendermegközelítésből is foglalkozó Jana Valdrová szerint viszont furcsa, hogy egy nő csak akkor utasíthatja el a végződés használatát, ha külföldi, külföldivel él, vagy van lakcíme külföldi országban. „Mi köze az államnak ahhoz, hogy hol akarok élni? Jelen helyzetben úgy tűnik, az állam Nagy Testvérként viselkedve kémkedik, hogy megtudja a terveinket.”

 

Szlovákiában egyszer már elbukott az „ovátlanítás”

 

Csehországban nem most bukkan fel először a téma, 2012-ben már futottak vele egy kört, de akkor nem változtatták meg a törvényt.

 

Szlovákiában pedig előfordult az is, hogy szlovák nők magyarnak hazudták magukat, hogy megszabaduljanak a végződéstől,

 

erről írt legalábbis a Bumm.sk 2013-ban, amikor északi szomszédunknál is felmerült az „ovátlanítás”. A végződés használata 2003-ig kötelező volt a szlovákiai magyar nőknek is.

 

Szlovákiában a belügyminisztérium vetette fel 2013-ban a végződés szlovák nők számára kötelező használatának eltörlését, de aztán az akkori kultuszminiszter tiltakozása után kivették azt az anyakönyvi törvény tervezett módosítójából.

 

NYITÓKÉP: Azonnali

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lázár szerint a vasárnapi választás az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legtanulságosabbja volt.

Mivel azonban Egert behúzta az ellenzék, Oroján Sándor max a közgyűlésbe ülhet majd be.

Független polgármester váltja a MIÉP-es, egyébként Mi Hazánk által is támogatott településvezetőt a 19. századi zsidó perről elhíresült Tiszaeszláron.

Bojko Boriszov attól tart, hogy az EU folyamatos Erdoğan-kritikája miatt Törökország migránsok százezreit szabadítja Európára.

Történelmi győzelmet aratott a parlamenti választásokon a lengyel kormánypárt. De mi ennek az oka? Gyorselemzés!

A hét kérdése

Annyira szoros a verseny Karácsony Gergely és Tarlós István között, hogy kíváncsiak lettünk, az Azonnali olvasói kire szavaznának. Szóval rajta!

Azért ide elnéznénk

A magyar kisebbségek politikai integrációjának lehetőségei és korlátai a két világháború között. Október 15. Izgi lesz!

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás