Papíron jól hangzik Karácsony stadionstopja, de küzdeni már nincs mi ellen Budapesten

Szerző: Fekő Ádám
2019.09.11. 11:57

Az ország szemében vörös posztónak számító stadionok elleni harcban a főváros már évek óta elesett, hiszen gyakorlatilag minden csapat kapott stadiont, aki szóba kerülhet. De akkor mi értelme most stadionstopot hirdetni Budapesten?

Papíron jól hangzik Karácsony stadionstopja, de küzdeni már nincs mi ellen Budapesten

Karácsony Gergely már a kampányának megnyitóján arról beszélt, hogy ha ő lesz Budapest főpolgármestere, nem lehet Budapesten stadiont építeni addig, ameddig nincs a város minden kerületében CT. Ez szóban még csak hangzatos szövegnek tűnt, de azóta az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje petíciót is indított annak érdekében, hogy visszafogják a Fidesz évek óta tartó stadionlázát, emellé állt most a NOlimpiát felidéző Fekete-Győr András Momentum-elnök is.

Emiatt érdemes kicsit hátralépni, és megnézni, mit ígér a stadionstop program: az a helyzet, hogy az égvilágon semmit.

De ha pozitívabban nézzük, akkor azt is mondhatnánk, hogy a stadionstop program már meg is valósult!

Az a helyzet, hogy Budapesten egyetlen futballstadion sincs tervbe véve a következő évekre: a Puskás Ferenc Stadion most épül, és bár irreálisan sok pénzbe kerül, azt már oda is adta rá a magyar állam, ráadásul 2020-ban Európa-bajnokságot is tartanak benne. Emellett még Bozsik József Stadion épül Kispesten, de már az is folyamatban van, leállítani biztos nem fogják.

A HONVÉD MÁR ÉPÜLŐ ÚJ OTTHONA, A BOZSIK STADION

Jelenleg egyetlen sportlétesítmény van tervben Budapesten, a 2022-es kézi Eb-re készülő csarnok, ez mondjuk a hírek szerint laza 115 milliárd forintba kerülhet, illetve a 2023-as atlétikai világbajnokságra épülő atlétikai stadion Csepelen. Ezeket elvileg még le lehetne fújni, de elég nehéz lenne azt tekintve, hogy a magyar állam már garanciát vállalt az események megrendezésére.

Tehát a stadionstop program gyakorlatilag két létesítményt torpedózhatna meg, másra igazán hely sincs: ha felépül a Bozsik, már nem csak minden első osztályú budapesti focicsapatnak lesz új otthona, de még a jelenleg NB II-ben vitézkedő MTK-Vasas duónak is, utóbbinak épp ezen a nyáron adták át a stadionját. Sőt, még a jelenleg harmaosztályú III. Kerületi TVE is rendelkezik új stadionnal, hokira meg ott a Tüskecsarnok,

szóval ki lehet jelenteni, hogy Budapest már tényleg telítődött stadionokkal.

Bár a NER-t ismerve soha nincs kizárva, hogy talál még valahol egy tenyérnyi területet, ahova elférne még egy pármilliárdos sportlétesítmény, a gyakorlatban Karácsony Gergelyéktől inkább a közhangulat meglovaglásáról van szó, mint a valóságban is létező küzdelemről.

MONTÁZS: Bakó Bea / Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek