Az önkormányzati választás után, október közepén folytatódhat a parlament

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.11. 15:21

Nyugodtan kampányolhatnak a bruttó egymillió forintot kereső országgyűlési képviselők az önkormányzati választásra készülve, csak október 14-én kezdődhet a parlament őszi ülésszaka.

Az önkormányzati választás után, október közepén folytatódhat a parlament

Az önkormányzati választási kampányra való tekintettel csak az önkormányzati választás napját, október 13-át követően kezdődhet meg a parlament őszi ülésszaka. Ez információink szerint már közvetlenül a szavazás utáni napon, október 14-én megtörténik – értesült az Azonnali több forrásból is.

Ez azt jelenti, hogy a bruttó egymillió forintot kereső képviselőknek nem kell bajlódniuk a parlamenti munkával, nyugodtan koncentrálhatnak a választási kampányra.

A kampányolást egy dolog azért félbeszakíthatja: az LMP rendkívüli parlamenti ülést kezdeményezett a többi ellenzéki párttal közösen, amelyen tájékoztatást várnak a kormánytól Magyarország klímaügyi vállalásairól. Ennek indoka, hogy az ENSZ főtitkára szeptember 23-ára rendkívüli klímaközgyűlést hívott össze. Ha elfogadják a pártok dátumjavaslatát, akkor szeptember 18-án ülhet össze a parlament az ügy miatt.

Bürokrácia, szakképzés, kisgyermekes anyák

Az Országgyűlés alapvetően két rendes ülésszakot tart, amelyek többé-kevésbé az alábbi időszakokra szoktak esni:

+ a tavaszi február 1-től június 15-ig,


+ az őszi szeptember 1-től december 15-ig szokott tartani.

A kormány őszi törvényalkotási programja szerint az alábbi témákkal foglalkozik majd a parlament többek közt:

bürokráciacsökkentés; a szakképzési rendszer megújítása; a kisgyermekes anyák foglalkoztatásának támogatásával és a nagyszülői gyed bevezetésével kapcsolatos szabályozás.

Az, hogy idén május 26-án európai parlamenti választások voltak, szintén befolyásolta az Országgyűlés munkáját. Az ugyanis február 18-ától csak április 4-ig ülésezett első körben, majd legközelebb csak május 27-én folytatódott a munka. Ugyan eredetileg mindössze június 14-ig tartott volna az idei tavaszi ciklus, ám a szünet miatt rendkívüli parlamenti ülésszakot is tartottak, ami július 12-én zárult.

FOTÓ: Dmitry Dzhus / Flickr

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek