+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. szeptember 10. kedd, 15:48
Nemcsak a legtöbb választásra jogosult polgár jut Újbudára, de a legtöbb polgármesterjelölt is a XI. kerületben tűnt fel. Többek közt a Mi Hazánk, a Munkáspárt és Puzsér Róberték is szeretnék, ha tőlük kerülne ki a kerület új vezetője.

Összesen hét polgármesterjelölt bukkant fel a hétfőn lezárult ajánlásgyűjtési időszak végéig a XI. kerületben. A Fidesz-KDNP és az ellenzéki pártok jelöltjein túl a Munkáspárttól a Mi Hazánk Mozgalmon át egészen Puzsér Róberték egyesületéig indítanának embert a kerületvezetői posztért. Ezzel Újbuda lett az a kerület a fővárosban, ahol a legtöbb polgármesterjelölt mérettetné meg magát – vette észre az Azonnali.

 

Újbuda egyébként az a kerület is egyben, ahol a legnagyobb a népességszám, így itt van a legtöbb választásra jogosult polgár is: 108 ezer fő.

 

A XI. kerületben már legutóbb, 2014-ben is nagy volt a verseny a polgármesteri székért, igaz, akkor még az ellenzéki pártok nem fogtak össze egymással. Így akkor még az alábbi öt szervezet indított jelöltet a polgármesterséget elnyerő Fidesz-KDNP színeiben induló Hoffmann Tamáson kívül: az MSZP, a Jobbik, az LMP, a liberálisok és a Szociáldemokraták nevű párt. Akkor Hoffmann 46,6 százalékot ért el, míg a szocialista Molnár Gyula 41,4 százalékot.

 

Az idei évre viszont jelentősen megváltozott a kínálat: míg a kormánypártok jelöltje, Hoffmann Tamás maradt, addig az ellenzéki pártok összefogtak. Vagyis a polgármester legesélyesebb kihívója jelenleg a DK-s László Imre, akit az MSZP, a Párbeszéd, a Momentum és az LMP is támogatnak jelölőszervezetként.

 

Rajtuk kívül – Budán egyedüli kerületként – indít itt polgármesterjelöltet a Mi Hazánk Mozgalom Kubínyi Tamás személyében, akit a MIÉP és a Független Kisgazdapárt is támogat.

 

Utóbbi politikusokat már jogerősen is nyilvántartásba vették a valasztas.hu szerint. Ugyanakkor rajtuk kívül is vannak még indulók, akik adtak le még hitelesítésre váró aláírásokat. Például Puzsér Róbert független főpolgármester-jelölt egyesülete, az Állampolgárok a Centrumban itt indít egyedül polgármesterjelöltet, Lengyel Domokost. Bár hivatalosan őt még nem vették nyilvántartásba, úgy tudjuk, neki is sikerült elegendő érvényes aláírást összeszednie.

 

HOFFMANN TAMÁS, ÚJBUDA FIDESZES POLGÁRMESTERE. FOTÓ: FB

 

Az újbudai indulók között van a Munkáspárt jelöltje is, Benyovszky Gábor, rajta kívül pedig függetlenként Görög Krisztián, illetve a Demokrata Párt színeiben Kósa Sándor indulnak.

 

Arról, hogy milyen sorrendben lesznek a jelöltek a szavazólapon, hétfőn döntött a helyi választási bizottság. Eszerint az alábbi módon tüntetik fel majd az indulókat, ha minden jelöltet nyilvántartásba vesznek:

 

1. Görög Krisztián – független

2. Hoffmann Tamás – Fidesz-KDNP

3. Kósa Sándor – Demokrata Párt

4. Lengyel Domokos – Állampolgárok a Centrumban Egyesület

5. Kubínyi Tamás – Mi Hazánk – MIÉP – FKGP

6. László Imre – Momentum-DK-MSZP-Párbeszéd-LMP

7. Benyovszky Gábor – Magyar Munkáspárt

 

FOTÓ: Hoffmann Tamás / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A magyar származású üzletember davosi beszédében azt állította, a Facebook azon dolgozik, hogy idén újraválasszák Donald Trumpot.

A német nemzetiségi listáról bejutott parlamenti képviselő, Ritter Imre mélyen hallgat.

Olga Ljubimova óriási aranyköpéseket felejtett a régi blogján: baromira nem értem a művészfilmeket, nem akarom megnézni a Mona Lisát, a British Museum időpazarlás volt, a Louvre-ba soha nem is mennék.

További gesztusokat tenne a spanyol kormány a katalánok felé. Nem véletlenül, hiszen tőlük függ a parlamenti többség.

A hétvégi olasz tartományi választások majd megmutatják: újjáépülés, vagy végleges leépülés következik-e.

Csalódott-e az MSZP-s Pollreisz Balázs győri polgármesterjelölt, hogy egy volt párttársa nyíltan a fideszes jelölt mellé állt? Válaszolt az Azonnalinak!

Az európai labdarúgó bajnokságok első osztályainak bevételi listáján Magyarország befért a legjobb húszba, a bevételi források eloszlásában Kazahsztánhoz hasonlítunk.

A hét kérdése

A két zöldpárt már az összefogásvitában is ugyanott áll, egybe kell-e tehát olvadniuk? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Mit tettek a világ vezetői, hogy megfékezzék a klímaváltozást? Erre keresik a választ a MagNet Közösségi Házban január 24-én pénteken. Filmvetítés után szakértők beszélgetnek!

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás