Orbán megkapta, amit akart, Magyarországé a bővítési portfólió

Szerző: Illés Gergő
2019.09.10. 12:39

Trócsányi Lászlónak még az EP-meghallgatáson kell átverekednie magát, az értékes bővítési pozíciónak viszont örülhetnek Orbánék az új Bizottságban.

Orbán megkapta, amit akart, Magyarországé a bővítési portfólió

Kedden délben jelentette be Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság frissen megválasztott leendő elnöke, hogy melyik biztosjelölteknek melyik portfóliót is szánja az új kollégiumban.

Von der Leyen csapatából már múlt csütörtökön kiszivárogtak a biztosjelöltek nevei, mely azt mutatta, hogy magyar részről a korábbi párizsi és brüsszeli nagykövet Trócsányi László képviselheti hazánkat az új Bizottságban. A magyar kormány korábban abból sem csinált titkot, melyik portfóliót is szeretné a legjobban megnyerni:

a bővítési- és szomszédságpolitikai biztosi posztra régóta hajtanak Orbánék, miután a kormány nagyon is érdekelt a nyugat-balkáni bővítésben.

Nem elég, hogy Magyarország befogadta Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnököt menekültként tavaly novemberben, a kormány tagjai rendszeresen találkoznak nyugat-balkáni országok politikusaival. Legutóbb például Aleksandar Vučić szerb elnökkel fotózkodott a magyar kormányfő, de a várban fogadta Milorad Dodikot, a Boszniai Szerb Köztársaság erőskezű nacionalista vezetőjét is.

Volt még egy ország, amely nagyon hajtott a bővítési portfólióra, ráadásul földrajzi és történelmi helyzete miatt talán alkalmasabb is lett volna a posztra a magyaroknál: Szlovénia is nagyon szerette volna az eddig Johannes Hahn osztrák biztos által vitt pozíciót, mely ráadásul a jugoszláv múlt miatt mélyebben is beágyazott a nyugat-balkáni országok közé. Úgy tűnik ugyanakkor, hogy Orbán megkapta, amit akart azzal, hogy Trócsányié és Magyarországé lehet végül a bővítés.

Talán közrejátszott von der Leyen nagyon kis különbséggel történő megválasztása is az Európai Parlamentben: a volt német védelmi minisztert csupán 9 szavazat híján fogadta el az EP júliusban, ha pedig nincs a segítségére tizenhárom fideszes képviselő, akkor simán lehet, hogy VDL elbukja a jelölést. Ezt a narratívát a kormánypárt nem is késlekedett hangoztatni a májusi voksolás után.

Az azonban még közel sem biztos, hogy valóban Trócsányi László képviseli majd Magyarországot a következő Európai Bizottságban:

csak ezt követően jönnek majd a biztosjelöltek EP-meghallgatásai, ahol a parlament tagjai is szavaznak a jelöltek alkalmasságáról. Trócsányi jelölése pedig a jogállamisági problémákba ütköző magyar kormány részéről egész biztosan komoly vitát fog kiváltani a progresszívabb EP-képviselők körében.

Ám ha Trócsányi megbukik, a kormánynak új jelöltet kell majd javasolnia – ilyen forgatókönyv esetén azonban akárki is az új magyar jelölt (Győri Enikő volt madridi nagykövetet, jelenlegi EP-képviselőt szokták pletykálni), a bővítési tárcát már senki nem veheti el Magyarországtól a következő Európai Bizottságban.

De mi van, ha választani kell Trócsányi és az értékes bővítési portfólió között? Esélylatolgató elemzésünkért kattints ide!

FOTÓ: Bukovics Martin, Strasbourg / Azonnali

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek