Csak idén egy Pest megyényi területen irtottak esőerdőt Brazíliában

Szerző: Illés Gergő
2019.09.07. 10:06

Ez jókora növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest, a brazil államfő szerint egy amazonasnyi területet viszont nem lehet felügyelni.

Csak idén egy Pest megyényi területen irtottak esőerdőt Brazíliában

Augusztusban jelentős médiafigyelmet kapott az amazonasi esőerdő ügye, ugyanis a sokak által a Föld tüdejének is nevezett erdőben (persze ez nem ennyire egyszerű, például egyszerű kamu az, hogy a brazil esőerdő a Föld oxigénmennyiségének húsz százalékát termelné) komoly erdőtüzek pusztítanak.

Macron adhat pénzt, de előbb kérjen bocsánatot 

Jair Bolsonaro brazil elnök ennek ellenére javarészt tétlenül nézte az elmúlt évekhez képest jóval komolyabb tüzeket, mely miatt a jobboldali államfő kemény kritikákat kapott mind a környezetvédelmi mozgalmaktól, mind a különböző nyugati államok vezetőitől. Bolsonaro szerint Brazíliának nincsenek erőforrásai egy, az amazonasi esőerdő méretű terület teljes felügyelésére, de ettől függetlenül a G7-országok által a tüzek eloltására nyújtott, 20 millió dolláros segélyt

csak akkor lenne hajlandó elfogadni, ha Emmanuel Macron francia elnök visszavonja a Bolsonaróról tett negatív kijelentéseit.

Macron és Bolsonaro között komoly személyes konfliktus húzódik, Bolsonaro például egy Twitter-posztban gúnyolódott a francia elnök nején, de kritizálta már Franciaországot a brazil szuverenitás megsértése miatt is. Macron az inzultust komolyan vette, „hazugnak” nevezte Bolsonarót, és kijelentette, a brazil nők „valószínűleg szégyenkeznek” miatta.

Az erdőirtásoknak egyszerű oka van: Brazília épp egy mély gazdasági recesszióból szeretne kilábalni, ehhez pedig kulcsfontosságú lenne az Amazonas vidékén található, eddig esőerdők borította földterületek megművelése. Éppen emiatt az elnök hatalomra kerülése óta lazított az esőerdők irtását érintő szabályozásokon is.

Kéz a kézben a fakivágás és az erdőirtás

Ez azonban ahhoz vezetett, hogy csak az idei év eddig eltelt nyolc hónapjában 6405 négyzetkilométernyi erdőt irtottak ki az Amazonasnál, mely körülbelül Pest megye területének felel meg. Mindez 92 százalékos növekedés a tavalyi év azonos időszakához képest a National Institute for Space Research (INPE) előzetes becslései szerint. Az INPE azt is megállapította,

augusztusban háromszorosára nőtt az erdőirtások üteme, csak ebben az egy hónapban 1701 négyzetkilométernyi (több, mint három Budapestnyi) területet irtottak ki.

A Stockholmi Egyetem professzora, Ana Paula Aguiar szerint ráadásul az erdőirtást követően ismét megugorhat az erdőtüzek száma, mivel nem ritkán a fák kivágása után a megművelésre váró területet tüzekkel perzselik fel teljesen, hogy az új földeket alkalmassá tegyék a mezőgazdasági művelésre. Így szerinte, ha voltak fakivágások augusztusban, akkor a tüzekre ebben a hónapban számíthatunk újra.

Mindenesetre eddig szeptemberben úgy tűnik, nem kiugró az erdőtüzek száma, főleg az augusztusi számok figyelembevétele után: az INPE a hónap első öt napjában 2799 tűzesetet regisztrált az Amazonas környékén, ez pedig hatvan százalékos csökkenés 2018 azonos időszakához képest. Ha ez a trend folytatódik, akkor erdőtüzek tekintetében az idei szeptember jobb hónap lehet a tavalyinál, és az elmúlt húsz év átlagánál is.

Az eddig biztató adatokat Ricardo Salles brazil környezetvédelmi miniszter egyébként a kormány lépéseinek tudja be, ugyanis az erdőtüzek megfékezéséhez még a hadsereget is bevetette Brazília. (via Reuters)

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek