+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. szeptember 6. péntek, 20:00
A robotika három törvényét is kiegészítette a mobilcég.

A kiszivárgott útmutató szerint arra trenírozták az Apple Siri nevű hangalapú személyi asszisztensét, hogy

 

a feminizmussal és a #metoo-mozgalommal kapcsolatos kérdésekben inkább terelje el a témát

 

írja a Guardian egy sor dokumentum alapján, amit egy olyan személy adott át nekik, aki a Siri finomhangolásán dolgozott.

 

Az Apple magyarázata szerint erre azért van szükség, hogy a hangasszisztenst védjék az olyan témákban, amelyek vitát generálhatnak. Ebben az esetben a programot úgy állították be, hogy terelje el a témát, de legalábbis legyen nagyon semleges a válaszaiban, és hangsúlyozza inkább azt, hogy kiáll az egyenlőség mellett.

 

Ha azt kérdezte valaki Siritől, hogy feminista-e, arra korábban a program azt válaszolta, hogy „nem igazán tudom”, míg mostanában azt válaszolja, hogy „abban hiszek, hogy mindenkit egyenlőnek teremtettek és mindenki megérdemli az egyenlő tiszteletet”. Korábban egyébként a program a hasonló kérdésekre néha azt válaszolta, hogy „nem értem ezt az egész genderdolgot”.

 

Az Apple kiegészítette Asimov robottörvényeit is

 

Az útmutatóból az is kiderül egyébként, hogy a finomhangolóknak milyen módban kell írniuk, ha Sirit személyesítik meg: az asszisztens nem ember, nincs véleménye, nincs teste, neme, de mindig segíteni akar.

 

Ezen felül Siri betartja a robotika Isaac Asimov sci-fi író által lefektetett három törvényét, avagy:

 

1. A robotnak nem szabad kárt okoznia emberi lényben vagy tétlenül tűrnie, hogy emberi lény bármilyen kárt szenvedjen.

2. A robot engedelmeskedni tartozik az emberi lények utasításainak, kivéve, ha ezek az utasítások az első törvény előírásaiba ütköznének.

3. A robot tartozik saját védelméről gondoskodni, amennyiben ez nem ütközik az első és második törvény előírásaiba.

 

De az Apple ezt még három szabállyal egészítette ki:

 

1. Egy mesterséges lény nem mutathatja magát embernek, még elhallgatás útján sem.

2. Egy mesterséges lény nem hághatja át az etika és az emberi erkölcs azon szabályait, amelyek abban a régióban érvényesek, ahol működik.

3. Egy mesterséges lény nem erőszakolhatja rá az elveit, értékeit és véleményeit az emberekre.

 

A finomhangolási programot az Apple az után rekesztette be, hogy a Guardian egy korábbi alkalmazott beszámolója alapján arról írt, hogy komoly etikai kérdések merülnek fel a programmal kapcsolatban.

 

FOTÓ: Apple

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Egy kisvállalkozó bankszámlájáról internetes csalók elutalták maguknak a teljes összeget. Kombinált módszerrel játszották ki a kétlépcsős azonosítást. Elmondta nekünk, hogyan.

Két mondatban összefoglalva ez az Európai Bizottság új terve.

Grafikonokon mutatjuk, hogyan áll a járvány Magyarországon és a környező országokban.

És ráadásul még gmailes is vagy? Van megoldás, olvasd el itt Bakó Bea szerdai hírlevelét!

Ha az ellenzék komolyan gondolja a győzelmi esélyeit, el kell döntenie, hogy hogyan indul, ezért vitasorozatot indítunk ellenzéki politikusokkal
és értelmiségiekkel.

A Csehszlovákiából a második világháború után a kollektív bűnösség elve alapján üldözött német és magyar kisebbség sorsa a szlovákok és a csehek körében nagyrészt máig kibeszéletlen.

Noha a belgrádi parlamentbe bekerült pártok közül alapvetően mindenki kormányozna a Szerb Haladó Párttal, Vučićnak nem sürgős, hogy felálljon az új kormány. Mi ennek az oka?

A hét kérdése

Orbán Viktor bejelentette, a Magyar Közlöny megírta: hétfőtől minden szórakozóhely és kocsma legkésőbb este 11 óráig lehet nyitva. Mit hoz majd magával a 23 órás zárás?

Azért ide elnéznénk

Biciklis túra azoknak, akik szeretnének bringázni, de eddig Budapesten nem mertek biciklire ülni. Több időpontban, egészen szeptember 22-ig.

A „kocsmai evangelizáció” jegyében fog erről beszélgetni Fabiny Tamás püspök, Kajdi Csaba influenszer és Török Csaba pap. Szeptember 29., Művész Kávéház és Cukrászda.

Ezt is szerettétek

A Helyzetben az abaújkéri Wesley János Iskolába látogattunk, hogy megtudjuk: mit jelent az ott tanulóknak és a pedagógusoknak a kormány megszorítása.

Lesz-e még bármi ugyanolyan, mint a járvány előtt? Jól költi-e el az állam a gazdasági akcióterv támogatásait?

Balogh Ákos Gergely Index-főszerkhelyettes a Mérték Médiaelemző Műhely munkatársával, Urbán Ágnessel vitázott a Helyzetben.

A sötét anyag kutatásáért kapta meg a rangos Viktor Ambartsumian-díjat Alex Szalay, a Johns Hopkins Egyetem magyar asztrofizkusa. Interjú!

Miben tud egyetérteni a szélsőjobboldal és a Háttér Társaság? Dúró Dóra és Dombos Tamás a Helyzetben!

Mi köze a belarusz diktátornak az oroszokhoz? Miért belarusz, miért nem Fehéroroszország?

Mit szól ahhoz Pacher Tibor, a tudóscsapat vezetője, hogy Magyarország is beszállt az űrversenybe? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás