Hat vidéki fideszes, akinek semmi keresnivalója nem lenne Budapesten

2019.09.05. 07:50

Legalábbis Tarlós István logikája alapján, hiszen a főpolgármester szerint Karácsony Gergellyel is az az egyik nagy baj, hogy eleve nem is budapesti. Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban, és még olyan videót is csináltunk róluk, hogy a Fidesz propagandaosztálya is megirigyelhetné.

„Karácsony Gergely nem is budapesti, azt se tudja, hogyan működik a budapesti önkormányzat”

mondta Tarlós István főpolgármester a Kossuth Rádióban hétfőn. Mondott persze még sok mást is az ellenfeléről, nem is teljesen alaptalan dolgokat, de az Azonnali szerkesztőségének ez a vidékezős mondat különösen megmozgatta a fantáziáját, és egyből feltettük a kérdést: akkor a Fidesz fővárosi politikusai mind tősgyökeres pestiek?

Naná, hogy nem, mutatunk is mindjárt hat sikeres vidéki fideszest, akikkel szemben ennyi erővel szintén lehetnének aggályai Tarlósnak. Ha a videó emlékeztet valamire, az csak a véletlen műve.

6. Papcsák Ferenc

Kezdjük is rögtön Karácsony Gergely fellegvárával, Zuglóval, ahol valamiért nagyon jól megy a dolga a nyírségieknek. Tarlós beszólása Karácsonynak ugyanis arra vonatkozott, hogy a zuglói polgármester Nyírtasson született (ezt egyébként nem nagyon reklámozza, de az Azonnalinak beszélt egy videóban a vidéki gyökereiről). Elődje, a kerületet 2010 és 2014 között vezető Papcsák Ferenc pedig Nyíregyházáról származik. Politikai karrierje elején Papcsák ült a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei közgyűlésben, és 1998-ban még onnan, a baktalórántházi körzetből szerzett parlamenti mandátumot.

A ciklus végére aztán már annyira elpestiesedett Papcsák, hogy 2006-ban a fővárosi közgyűlés tagja lett, 2010-ben pedig már Zuglóból szerzett egyéni parlamenti mandátumot, aztán a kerület polgármestere is lett. (A két tisztség csak 2014-től lett összeférhetetlen.) 2014-ben – feltehetően nem függetlenül a vele szemben felmerült korrupciógyanús ügyek miatt – már nem tudta megnyerni a körzetet, csak listán lett országgyűlési képviselő, aztán a mandátumáról le is mondott, miután kapott egy jó kis állást a jegybank felügyelőbizottságában.

5. Böröcz László

A Fidelitas elnöke Szombathelyen született és egy Vas megyei faluban nőtt fel. 2010-től viszont már Budapest belvárosában, az V. kerületben volt önkormányzati képviselő, 2014-től pedig alpolgármester is lett. 2018-tól parlamenti képviselő és a Fidesz frakcióvezetőhelyettese.

4. Szeneczey Balázs

Egy másik szombathelyi még jobban beleásta magát a fővárosi politikába. Budapest főpolgármester-helyettese, Szeneczey Balázs ráadásul még egyetemi tanulmányait sem a fővárosban, hanem Pécsen végezte, és csak azután kezdte a budapesti pályáját: 2010-ben a főpolgármester kabinetfőnöke lett, 2012-ben lett főpolgármester-helyettes, 2014-ben pedig Tarlós főpolgármester-jelölti kampányát vezette.

3. Varga Mihály

A politikai pályafutását a karcagi származású pénzügyminiszter is otthon kezdte: volt választókerületi elnök, és első alkalommal, 1998-ban Karcagról jutott egyéniben a parlamentbe. Varga 2018-ban már Budáról, a II. és III. kerületet magába foglaló egyéni választókerületből szerzett parlamenti mandátumot.

2. Rogán Antal

Nem kell ahhoz pestinek lenni, hogy szeresse valaki a drága táskákat, vagy a helikopterrel való közlekedés luxusát. Rogán Antal Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető miniszter, aki korábban nyolc éven át vezette az ötödik kerületet, eredetileg ugyanis körmendi. Szentgotthárdon járt gimnáziumba, ahol még KISZ-titkár is volt, aztán alapító tagja lett a Fidelitasnak. 2002-től politizált Budapesten az V. kerületben, 2006-tól 2014-ig volt polgármester: ekkor a két tisztség összeférhetetlenné vált, Rogán a parlamentet választotta, 2015-ben pedig az annyira áhított miniszterség is összejött neki.

1. Orbán Viktor

A lista első helye ki másé lehetne, mint a Székesfehérváron született és Felcsúton felnőtt miniszterelnöké? Orbán már az első szabad választás előtt, 1989-ben országosan ismertté vált a Nagy Imre újratemetésén mondott beszédével, így valami ráció még lehetett is abban, hogy az 1990-es választáson Budapesten indult egyéniben. Nade miért pont Pesterzsébeten? Az MDF-es induló jól elverte akkor Orbánt a körzetben, aki azóta még egyszer, 1994-ben próbálkozott az egyéni indulással. Akkor legalább a szülővárosában, Székesfehérváron, de csak a harmadik helyet szerezte meg, így még a második fordulóba se jutott.

Azóta a miniszterelnök nem indul egyéniben. Pest-vidék szempontból nézve mindenesetre ő annyiban nem pestiesedett el, hogy most is szívén viseli faluja sorsát: Mészáros Lőrinc üzletei sikereitől kezdve az Orbán háza végébe felhúzott stadionon keresztül a többnyire üresen közlekedő kisvasúton át sokminden tanúskodik erről. 

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek