Ez az oldal a megoldás, ha törölni akarod magad valahonnan, de nem tudod, hogy kell

Szerző: Pintér Bence
2019.09.05. 18:07

A különféle platformok direkt trükköznek, hogy nehezen tudd magad törölni.

Ez az oldal a megoldás, ha törölni akarod magad valahonnan, de nem tudod, hogy kell

Biztos előfordult már, hogy törölni akartad magad egy oldal felhasználói közül, de egyszerűen nem találtad meg, hogy hol lehet ezt meglépni az oldalon. Ez nem véletlen,

a különböző oldalaknak és alkalmazásoknak nem érdeke, hogy tudja törölni magát a felhasználó.

Ezt leginkább azzal érik el az oldalak, hogy eldugják a felhasználó elől a törlési lehetőséget, vagy külön meg is nehezítik azt valahogyan: ez egyfajta „sötét mintázat” (dark pattern) – ez a fogalom olyan gyakorlatokat jelöl, amelyekkel az internetes cégek valami olyasmire vesznek rá, amit nem is akartál csinálni.

Például ingyenes feliratkozol valaminek a prémiumverziójára, ami aztán nem értesít a kipróbálási időszak végéről, és elkezd neked számlázni. Vagy egy webáruház valahogy megakadályozza, hogy könnyedén összehasonlítsd két termék árát. Jó pár ilyen technika van, és ebből csak az egyik az, hogy nem is engednek lelépni az oldalról, vagy legalábbis jól megnehezítik azt.

Ezzel az oldallal azonban könnyedén törölheted magad

Eddig tehát előfordulhatott, hogy hosszasan keresgélted, hogy hol tudod törölni a profilodat, és vagy megtaláltad, vagy nem, de ennek vége:

a Just Delete Me nevű weboldal linkjei konkrétan oda visznek, ahol egyes platformokon törölni tudod a profilodat.

Az oldalon emellett azt is osztályozzák, hogy egyes platformokról milyen könnyű lelépni, valamint részletezik azt is, hogy miért. Az Adobe-ot például külön fel kell hívni, hogy töröljék a profilod, de például az Amazonnak is külön e-mailt kell írni ezért.

Vannak azonban olyan platformok, amelyekről egyáltalán nem törölheti magát az ember.

Ilyen az Evernote nevő jegyzetelős alkalmazás, a Couchsurfing, az egykori Gawker Media oldalai, a Netflix vagy a Wikipedia.

MONTÁZS: Pintér Bence / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek