+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. szeptember 4. szerda, 10:06
Ugyan súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel, ha az arcfelismerő programoknak köszönhetően elég egy kamerába mosolyogni fizetéskor, úgy tűnik, ez Kínában az embereket egyelőre nem zavarja. Az már inkább, hogy csúnyának érzik magukat.

Az adatvédelmi aggodalmak ellenére egy új fizetési mód végig Kínán: az arcfelismerő technológiáknak köszönhetően már elég mosolyogni ahhoz vásárláskor, hogy pénzt vonjanak le a bankszámlánkról az áruért – írja a Guardian. Ez a gyakorlatban úgy néz ki,

 

hogy a felhasználó arcáról kell egy képet küldeni, hogy azt összekapcsolhassák a digitális fizetőrendszerrel. Ha ez megtörtént, már elég egy erre a célra kialakított, kamerával felszerelt fizetési pont elé állni, és mosolyogni.

 

A rendszer előnye, hogy anélkül lehet vásárolni menni, hogy az embernek szüksége lenne a bankkártyájára, mobiljára vagy egyáltalán bármire. Sőt, támogató szerint biztonságosabb is a hagyományos fizetésnél, miután ezzel a módszerrel senki sem tudja kifigyelni a vásárlókat, mikor beütik a PIN-kódjukat.

 

A Sydneyben található Macquaire Egyetem Kína-kutatója, Adam Ni ugyanakkor arról beszélt:

 

nagy a veszélye annak, hogy a kínai állam az új technológiát a saját céljaira használja fel: az emberek megfigyelésre vagy éppen etnikai profilozásra, például az ujgur kisebbség kapcsán.

 

Ettől függetlenül már zajlik a verseny az óriáscégek között a technológia elterjesztéséért. Például az Alipay – ami az Alibaba e-kereskedelmi óriáscéghez tartozik – már több mint száz kínai városban helyezett el olyan fizetési pontokat, ahol az emberek az arcukkal fizethetnek. Egyébként három év alatt három milliárd jüant, vagyis 122 milliárd forintnak megfelelő összeget terveznek költeni a technológia bevezetésére.

 

Érdekesség, hogy míg az adatvédelmi aggályok nem tartják vissza az embereket attól, hogy mosolyukkal fizessenek, az már zavarja őket, hogy csúnyának tartják magukat. Legalábbis a Sina Technology nevű hírportál felmérésében a válaszadók hatvan százaléka nyilatkozott úgy: csúnyának érezte magát, miközben az arcukat vizsgálta a rendszer a fizetéshez.

 

Természetesen erre is van az óriáscégeknek válasza: az Alipay már megígérte, hogy szépítő filtereket fognak telepíteni a kameráikba.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Kisalföld új vezetője, Varga Ottó már Heves, Békés és Nógrád megyei napilapoknál is volt főszerkesztő.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

Nem szerezte meg a mélyvörös Emilia-Romagna tartományt Matteo Salvini Legája. Az eredmény újabb lendületet adhat a római kormánynak és az olasz baloldal újraszerveződésének.

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

A British Heart Foundation szerint ebben az előttünk álló évtizedben 160 ezer embert veszt csak Nagy-Britannia a mérgező levegő miatt. Közben Szegeden hivatalosan is egészségtelen a levegő.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás