+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. szeptember 4. szerda, 10:06
Ugyan súlyos adatvédelmi aggályokat vet fel, ha az arcfelismerő programoknak köszönhetően elég egy kamerába mosolyogni fizetéskor, úgy tűnik, ez Kínában az embereket egyelőre nem zavarja. Az már inkább, hogy csúnyának érzik magukat.

Az adatvédelmi aggodalmak ellenére egy új fizetési mód végig Kínán: az arcfelismerő technológiáknak köszönhetően már elég mosolyogni ahhoz vásárláskor, hogy pénzt vonjanak le a bankszámlánkról az áruért – írja a Guardian. Ez a gyakorlatban úgy néz ki,

 

hogy a felhasználó arcáról kell egy képet küldeni, hogy azt összekapcsolhassák a digitális fizetőrendszerrel. Ha ez megtörtént, már elég egy erre a célra kialakított, kamerával felszerelt fizetési pont elé állni, és mosolyogni.

 

A rendszer előnye, hogy anélkül lehet vásárolni menni, hogy az embernek szüksége lenne a bankkártyájára, mobiljára vagy egyáltalán bármire. Sőt, támogató szerint biztonságosabb is a hagyományos fizetésnél, miután ezzel a módszerrel senki sem tudja kifigyelni a vásárlókat, mikor beütik a PIN-kódjukat.

 

A Sydneyben található Macquaire Egyetem Kína-kutatója, Adam Ni ugyanakkor arról beszélt:

 

nagy a veszélye annak, hogy a kínai állam az új technológiát a saját céljaira használja fel: az emberek megfigyelésre vagy éppen etnikai profilozásra, például az ujgur kisebbség kapcsán.

 

Ettől függetlenül már zajlik a verseny az óriáscégek között a technológia elterjesztéséért. Például az Alipay – ami az Alibaba e-kereskedelmi óriáscéghez tartozik – már több mint száz kínai városban helyezett el olyan fizetési pontokat, ahol az emberek az arcukkal fizethetnek. Egyébként három év alatt három milliárd jüant, vagyis 122 milliárd forintnak megfelelő összeget terveznek költeni a technológia bevezetésére.

 

Érdekesség, hogy míg az adatvédelmi aggályok nem tartják vissza az embereket attól, hogy mosolyukkal fizessenek, az már zavarja őket, hogy csúnyának tartják magukat. Legalábbis a Sina Technology nevű hírportál felmérésében a válaszadók hatvan százaléka nyilatkozott úgy: csúnyának érezte magát, miközben az arcukat vizsgálta a rendszer a fizetéshez.

 

Természetesen erre is van az óriáscégeknek válasza: az Alipay már megígérte, hogy szépítő filtereket fognak telepíteni a kameráikba.

 

FOTÓ: Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Nem árulás, hanem a konszenzusos politika melletti kiállás szimbóluma az indulása – mondja Balogh Gábor.

A legkisebb bírságot Tarlós Istvánnak, a legnagyobbat Puzsér Róbertnek kell fizetnie.

Vajon felismerhetőek-e a pártok és politikusok üzenetei, ha nincs jelezve az illető vagy szervezetének neve? Töltsd ki!

Galambok, varjak, kutyák, macskák és delfinek titkosszolgálati kiképzésével is kísérletezett a hetvenes években a CIA egy, a titkosítás alól most feloldott dokumentum szerint.

Évtizedek óta betiltott rákkeltő hatású anyagot is találtak a La Manche csatornánál
élő delfinek szervezetében.

A hét kérdése

Megjelent a nyomtatott Mandiner, de mellette van még Magyar Hang, Figyelő, Demokrata, és sok minden más is. Te melyikre rabolsz rá az újságosnál? Ez a hét
kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Kőváry Zoltán pszichológus válaszol a kérdésekre szeptember 19-én este.

Közlekedéstörténet minden mennyiségben szeptember
21-én, szombaton!

Naná, ahogy azt az ausztrál gyökerű Rumjacks be is fogja mutatni szeptember 25-én a Dürer Kertben. További fellépők: The Crazy Rogues, Loch Nesz.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Ezt is szerettétek

Ha már elkezdődött a tanév, itt az ideje kitombolni magunkat!

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Ugyan az ország nagy részében összefog az ellenzék, de ez nem jött össze Mosonmagyaróváron.

Összeszedtünk pár fideszest, akik vidéki létükre mégis befutottak karriert a fővárosban!

Twitter megosztás Google+ megosztás