Kötelező lesz a francia osztálytermekben kirakni a nemzeti és az EU-s zászlót is

Szerző: Hutter Marianna
2019.09.04. 08:28

Az új törvény vonatkozik a magániskolákra is, de beéri azzal, ha csak a zászlók illusztrációját, például egy posztert tesznek ki.

Kötelező lesz a francia osztálytermekben kirakni a nemzeti és az EU-s zászlót is

Hétfőn új oktatási törvény lépett életbe Franciaoszágban, ami alapján az iskolák osztálytermeiben nemcsak a francia, de az EU-s zászlót is ki kell tűzni– írja az Euronews. Emellett kötelező lesz a nemzeti himnusz, a Marseillaise sorait, illetve a nemzeti mottót („Szabadság, egyenlőség, testvériség””) is kitenni.

A júliusban elfogadott törvény szerint nem muszáj ténylegesen zászlót kitűzni, elég azoknak az illusztrációjával rendelkezni, például egy poszterrel, és az ezzel kapcsolatos költségeket a francia oktatási minisztérium állja.

A rendelkezés vonatkozik nemcsak az állami, de a magániskolákra is, ugyanakkor az egyetemekre nem.

Eleinte a törvénymódosítás csak a francia zászlót tette volna kötelezővé az osztálytermekben, ami ellen tiltakozott az oktatási miniszter, Jean-Michel Blanquer. Így a kompromisszumos megoldás az lett, hogy az uniós zászlót is a javaslatba foglalták. Eddig egyébként csak a francia iskolák épületére volt kötelező kitenni a nemzeti zászlót. 

Várható-e hasonló Magyarországon?


Kiindulva abból, hogy Kövér László házelnök 2014-ben éppen, hogy eltávolítatta az uniós zászlót a parlament homlokzatáról, illetve ülésterméből, később pedig a képviselői irodaház épületéről is, nem valószínű, hogy ellepik az uniós zászlók a magyar iskolákat.

Ti mit gondoltok, lenne-e szükség nemzeti és EU-s zászlókra a magyar osztálytermekben? Szavazzatok!

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek