Beléphet az olasz Öt Csillag Macronék és a Momentum EP-frakciójába

Szerző: Techet Péter
2019.09.03. 15:55

Nagy léptekkel mérséklődik Beppe Grillo mozgalma, amely már rég elhagyta EU- és euróellenes énjét. A balpopulista párt, amely segített elhárítani Matteo Salvini hatalomra kerülését, és kész kormányt alakítani a balközéppel, olasz sajtóhírek szerint a Momentumot is magába foglaló Renew Europe-frakcióba ülne be az Európai Parlamentben. Az ötcsillagosok jelenleg függetlenek.

Beléphet az olasz Öt Csillag Macronék és a Momentum EP-frakciójába

Amikor az Öt Csillag Mozgalom bő tíz évvel ezelőtt létrejött, még egyértelműen EU- és főleg euróellenes retorikával élt. Az Öt Csillag az euróellenes videójában például azzal érvelt, hogy a lírával többet lehetne venni (szép vacsorára lehet vinni a barátnőnket), ugyanis a líra nagyobb címleteket tartalmazott, mint az euró. Azóta finomodott a párt álláspontja, sőt, az EU- és euróellenességet is levetette.

A 2014 és 2019 közötti ciklusban a párt azonban még a brexitpárti, akkor még Nigel Farage vezette brit UKIP-pal alkotott közös frakciót, ugyanis Grilloékat nem vették be akkor a Zöldek. A mostani ciklusra – többek között azért is, mert Farage mostani formációjának, a Brexit Pártnak nem lett önálló frakciója – az ötcsillagosok függetlenek maradtak. Noha tervbe vették még a kampányban, hogy egy önálló balpopulista frakciót hoznak létre, néhány európai párttal, így például a horvát rendszerellenes Élő Fal párttal meg is állapodtak, de

a májusi EP-választás után nem lettek annyian és annyi országból, hogy összejöhetett volna az európai ötcsillagosok csoportosulása.

Grilloék európaisodnak

Az Öt Csillag európai mérséklődését mutatja, hogy a grilloisták májusban megszavazták a volt német védelmi miniszter, Ursula von der Leyen európai bizottsági elnökségét. Matteo Salvini azon annyira bepipult, hogy már akkor robbantani akarta volna a koalíciót – de végül kivárt augusztus közepéig.

Belpolitikailag pedig

az Öt Csillag sikeresen akadályozta meg, hogy Salvini egyeduralomra tehessen szert.

Beppe Grillo összetrombitálta az ötcsillagosokat a saját villájában a toszkán tengerparton, és rájuk parancsolt, hogy ne engedjék az előrehozott választásokat, hanem fogjanak össze az ősellenség balközép Demokratákkal. Ennek értelmében pedig – ha az ötcsillagosok rábólintanak a belső szavazásukon is – nemsokára felállhat a második Conte-kormány, amely éppen a Salvini-féle politika tagadását jelenti. Matteo Salvini eközben pedig már az olasz jobboldalon is kezd elszigetelődni.

Azzal, hogy az Öt Csillag nem ment bele az előrehozott választásokba és összeállt a balközéppel, jó szolgálatot tett az Európai Unió vezetésének, amely joggal felt attól, hogy Varsó és Budapest után Rómában is szélsőjobboldali kormány kerül hatalomra.

Azaz az Öt Csillag mérséklődésébe belefér, hogy végre találna magának egy mainstream EP-frakciót is. A liberális ALDE már 2017-ben felmerült egyszer az Öt Csillagban, de akkor a liberálisok akkori frakcióvezetője, Guy Verhofstadt elutasította Grilloék felvételét.

Grilloék macronisták lesznek?

A Berlusconi-család napilapja, az Il Giornale információi szerint Grilloék most – immáron már egy balközép kormánykoalíció EU-barát tagjaként – ismét bepróbálkoznának az európai liberálisoknál. Ugyebár az ALDE mára kibővült a Macron-féle En Marche-sal és a román USR+PLUS-szal, ezért a frakció is a Renew Europe nevet vette fel.

Az Il Giornale úgy tudja:

az Öt Csillag főleg Macronékon keresztül közeledne a liberális EP-frakcióhoz.

Ignazio Corrao, az Öt Csillag EP-csoportjának vezetője most még „kizárná” a belépés lehetőségét, de „soha ne mondjuk, hogy soha”, azaz a „közeljövőben” elképzelhetőnek tartja a csatlakozást. (Corraoval az Azonnali csinált még az EP-választások előtt interjút, a politikus a grilloista mozgalom balszárnyához tartozik, eleve ellenzi a nemzetállami bezárkózást.) Corrao szerint azzal, hogy az Öt Csillag megszavazta Ursula von der Leyent, növekedett a grilloisták presztízse a liberálisok között.

A Macronékhoz való közeledés azért is meglepő, mert az év elején még állt a bál a francia elnök és az Öt Csillag között,

amikor Luigi di Maio, akkori ötcsillagos olasz miniszterelnök-helyettes a francia sárgamellényes tüntetők radikálisainak vezérével találkozott. Ebből akkor még diplomáciai botrány is lett, ugyanis Párizs visszarendelte egy rövid időre a római nagykövetét. Láthatóan mostanra már elmúlt a düh, ezzel összefügghet azzal is, hogy Beppe Grillo kicsit visszaszorította Luigi di Maio befolyását a párton belül.

A Momentumot meglepné Grilloék felvétele

Az Azonnali megkereste Cseh Katalint is, a Renew Europe frakcióvezető-helyettesét. A Momentum politikusa csak szóbeszéd szintjén hallott eddig az Öt Csillag esetleges belépési szándékáról, de

őt „meglepné”, ha változna a liberálisok véleménye, akik már 2017-ben nemet mondtak Grilloékra.

Cseh Katalin jelezte, hogy hivatalos belépési kérés még nem érkezett a Renew Europe-hoz, ezért hivatalos álláspont se alakult még ki az ügyben.

+++

Ha érdekel az Európai Parlament működése, nézd meg ezt a videónkat, van benne megszólaló az Öt Csillag Mozgalomból is!

Techet Péter
Techet Péter az Azonnali főmunkatársa

Doktori jogból és történelemből, külpolitika érdeklődésből, Közép-Európa hobbiból. Münchentől New Yorkig sok helyen volt otthon. Többet élt Triesztben, mint a NER-ben.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek