+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 2. hétfő, 20:39
Még 2017-ben kapott támogatást a topolyai futballklub. Bár magyarok csak elvétve vannak a csapatban, az eredményeken már látszik a pénz.

Annyira nem szoktunk kifejezetten sporteredményekről írni, de most kivételt teszünk: hét forduló után a szerb foci legmagasabb osztályát pontelőnnyel vezeti az FK TSC Bačka Topola, ismertebb nevén Topolya. A helyzet nem csak azért érdekes, mert a Topolya idén jutott fel egyáltalán a másodosztályból, hanem azért, mert a vajdasági Topolya 30 ezer lakosából 19 ezer magyar, és amellett, hogy magyar állami pénz tisztességgel vándorol ide, a szurkolói is magyarok, akik magyar nyelven szurkolnak.

 

A helyzet két dologért érdekes még: egyrészt azért, mert a csapatban a Wikipedia alapján összesen két magyar focista van, tehát a szurkolókon kívül még az edző, Zoltan Sabo és a segédedző, Faragó Richárd képviseli a délvidéki magyarságot, a másrészt azért, mert ennek ellenére már 2017-ben hárommilliárd forintot kapott az akkor még harmadosztályú klub a magyar államtól, az akadémiájukat pedig tavaly maga Orbán Viktor avatta fel. 

 

A Topolya kötődéséről a Ferencvároshoz, a Puskás Akadémiához és a magyar államhoz az Index írt egy hosszabb cikket, de akkor még talán senki nem látta, hogy helyi szinten megint sikeresnek tűnő projekt születik.

 

Bár még a bajnokság felénél sem járnak Szerbiában, azért nagy szó az újonccsapat helyezése, mert a szerb liga három elit csapatából kettővel is játszottak már: az újvidéki Vojvodinával és a belgrádi Partizannal is döntetlent játszottak.

 

Bár a helyi focirajongók jól láthatóan élvezik a helyzetet, a sovinizmusra amúgy is hajlamos szerb szurkolók annyira nem: legutóbb botokkal verték szét a meccsről haza tartó magyarokat.

 

Topolya 17 ponttal vezeti a szerb bajnokságot, egy ponttal megelőzve a Vojvodinát, és kettővel a Crvena Zvezdát, bár ez utóbbi két meccsel kevesebbet játszott.

 

FOTÓ: Topolya SC / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Lázár szerint a vasárnapi választás az elmúlt évek egyik legizgalmasabb és legtanulságosabbja volt.

Mivel azonban Egert behúzta az ellenzék, Oroján Sándor max a közgyűlésbe ülhet majd be.

Független polgármester váltja a MIÉP-es, egyébként Mi Hazánk által is támogatott településvezetőt a 19. századi zsidó perről elhíresült Tiszaeszláron.

Bojko Boriszov attól tart, hogy az EU folyamatos Erdoğan-kritikája miatt Törökország migránsok százezreit szabadítja Európára.

Történelmi győzelmet aratott a parlamenti választásokon a lengyel kormánypárt. De mi ennek az oka? Gyorselemzés!

A hét kérdése

Annyira szoros a verseny Karácsony Gergely és Tarlós István között, hogy kíváncsiak lettünk, az Azonnali olvasói kire szavaznának. Szóval rajta!

Azért ide elnéznénk

A magyar kisebbségek politikai integrációjának lehetőségei és korlátai a két világháború között. Október 15. Izgi lesz!

A számok és olvasatok dzsungelében az Ellensúly folyóirat szerzői vágnak majd szépen rendet október 16-án.

Kömlődi Ferenc kiállításmegnyitója Barcs Miklóssal, október 18-án a Jurányi Suterene-ben!

Piactúra, szitabuli, térbeéneklés, séta és számháború a 8-ban. Október 18-19-én!

Bécsben, október 28-án!

Ezt is szerettétek

Minek folyton inspirálódni? – kérdez vissza Tarlós István, mikor arról kérdezzük, melyik kelet-európai város példájából inspirálódhatna Budapest. Nagyinterjű a főpolgival!

Elfogadna-e Tarlóstól tanácsot, és lesz-e Kálmán Olga az alpolgármestere? Azonnali-nagyinterjú Karácsony Gergellyel, az ellenzék főpolgármester-jelöltjével!

A főpolgármester-jelölt elmondja, miért foglalkozik ennyit Berki Krisztiánnal, és mit szól a Fidelitas cirkuszos plakátjaihoz, vagy Tarlós megafonozásához. Nagyinterjú!

Bécsben a lakások csaknem egyharmada önkormányzati tulajdonban van, és a város a magáncégek bérházépítési programjait is támogatja, hogy kordában tartsa az albérletárakat. Videó!

Twitter megosztás Google+ megosztás