+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. szeptember 2. hétfő, 20:39
Még 2017-ben kapott támogatást a topolyai futballklub. Bár magyarok csak elvétve vannak a csapatban, az eredményeken már látszik a pénz.

Annyira nem szoktunk kifejezetten sporteredményekről írni, de most kivételt teszünk: hét forduló után a szerb foci legmagasabb osztályát pontelőnnyel vezeti az FK TSC Bačka Topola, ismertebb nevén Topolya. A helyzet nem csak azért érdekes, mert a Topolya idén jutott fel egyáltalán a másodosztályból, hanem azért, mert a vajdasági Topolya 30 ezer lakosából 19 ezer magyar, és amellett, hogy magyar állami pénz tisztességgel vándorol ide, a szurkolói is magyarok, akik magyar nyelven szurkolnak.

 

A helyzet két dologért érdekes még: egyrészt azért, mert a csapatban a Wikipedia alapján összesen két magyar focista van, tehát a szurkolókon kívül még az edző, Zoltan Sabo és a segédedző, Faragó Richárd képviseli a délvidéki magyarságot, a másrészt azért, mert ennek ellenére már 2017-ben hárommilliárd forintot kapott az akkor még harmadosztályú klub a magyar államtól, az akadémiájukat pedig tavaly maga Orbán Viktor avatta fel. 

 

A Topolya kötődéséről a Ferencvároshoz, a Puskás Akadémiához és a magyar államhoz az Index írt egy hosszabb cikket, de akkor még talán senki nem látta, hogy helyi szinten megint sikeresnek tűnő projekt születik.

 

Bár még a bajnokság felénél sem járnak Szerbiában, azért nagy szó az újonccsapat helyezése, mert a szerb liga három elit csapatából kettővel is játszottak már: az újvidéki Vojvodinával és a belgrádi Partizannal is döntetlent játszottak.

 

Bár a helyi focirajongók jól láthatóan élvezik a helyzetet, a sovinizmusra amúgy is hajlamos szerb szurkolók annyira nem: legutóbb botokkal verték szét a meccsről haza tartó magyarokat.

 

Topolya 17 ponttal vezeti a szerb bajnokságot, egy ponttal megelőzve a Vojvodinát, és kettővel a Crvena Zvezdát, bár ez utóbbi két meccsel kevesebbet játszott.

 

FOTÓ: Topolya SC / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás