+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Talán mindenki hallott a Németország által kifejlesztett, a nácik által is nagyon sokat használt titkosítógépről, az Enigmáról

 

– vagy ahogy a magyar Wikipedia körülírja: „üzenetek sifrírozására (titkosítására, kriptográfiai kódolására, rejtjelezésére) és desifrírozására (visszafejtésére) használt, német gyártmányú, forgótárcsás, elektromechanikus” berendezésről.

 

Így nézett ki:

 

IGEN, EZ EGY A SOK HÍRES-HÍRHEDT ENIGMA KÖZÜL. BÁR RÁNÉZÉSRE KICSIT OLYAN, MINT EGY ÍRÓGÉP, DE ANNÁL SOKKAL TÖBBET TUD! FOTÓ: WIKIPEDIA

 

A második világháborúban is agyonhasznált gép titkosítási mechanizmusának feltörése kapcsán bár elsőként a brit titkosszolgálat és Alan Turing matematikus juthat eszünkbe, azon valójában már évek óta dolgoztak francia titkosszolgálati segítséggel a lengyelek, főleg Marian Rejewski, bár a németek pedig folyamatosan fejlesztették cserébe az Enigmát, és a lengyelek nem tudták tartani a lépést, végül pedig le is rohanta őket a náci Németország.

 

Végül az ismert történet szerint a britek a lengyelek munkája alapján fel tudták törni a német titkosítást, és ezzel pedig Eisenhower amerikai elnök szerint megfordították a háború menetét,

 

erről szól például a Kódjátszma című film 2014-ből, de az Enigma feltűnik még egy csomó helyen, például Robert Harris Enigma című regényében, vagy Neal Stephenson Cryptonomicon című sci-fijében.

 

Kódolj valamit az Enigmával

 

Most pedig a lényeg: kipróbálhatod te is, hogyan működik!

 

Egy Tom MacWright nevű úriember ugyanis elkészített egy virtuális Enigmát, ami nem egyszerűen csak kidobja neked az eredményt, hanem nagyon szépen meg is mutatja, hogy hogyan készül el a rejtjelezés.

 

Én azt írtam vele a leadbe: „Nem mondom, elég menő cucc!”

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Közös közleményben jelentette be Mirkóczki Ádám és a Jobbik, hogy Eger összellenzéki támogatással megválasztott polgármestere kilép a pártból. Hangsúlyozzák: nem azért, amiért mostanság mások.

Az USR képviselője erdélyi magyar szélsőségeseket emlegetett a székely autonómiatörekvésekkel összefüggésben, de a Momentum egyelőre nem szakítja meg a kapcsolatot román testvérpártjával.

Az ozorai alapszervezet indoklása szerint Jakab
Péter Jobbik-elnök és köre többet ártott a pártnak, mint bárki az elmúlt években.

Ugyanakkor jó hír, hogy
már 2160 gyógyult van.

A tengerpart idén kilőve, a Balatont pedig már unod? Ne aggódj, egy csomó jó hely van még Magyarországon, ahol kényelmesen eltölthetsz egy hetet. Például Kecskeméten!

Az Azonnali mindenajánlója végre kicsit kinyílhat a világra, és az otthon fogyasztható termékek mellett már kicsit azt is javasolhatjuk, hogy menj ki a lakásból, és nézd meg, mit csinál a többi ember!

Harminc év után először fordul elő, hogy az emberek nem gyűlhetnek össze Hongkongban a közös virrasztásra. De miért olyan érzékeny téma ez most?

A hét kérdése

Hiába vagyunk EU-tagok, a járvány előtti határforgalmat először nem valamelyik uniós szomszéddal, hanem a nem EU-tag Szerbiával állítottuk vissza. Mi ennek az oka? Szavazz!

Azért ide elnéznénk

Június 2-án, a Magyar Szociológiai Társaság által szervezett, online beszélgetésen szakértők próbálják feltárni a vidék-város közti, sokrétű egyenlőtlenség hátterét.

A Republikon Intézet június 2-i, online konferenciáján, ha nem is élőben, csak az otthoni kamerák előtt, de leül egymással vitázni a Fidesz és az ellenzék.

Még ha online is, de június 5. és 6. között a Rosalia borfesztivál keretében lesznek élő interjúk borászokkal, művészekkel és a gasztronómia képviselőivel.

Saját kézzel lehet levendulát szedni a kevélyhelyi levendulamezőn. Aki kipróbálná, június 5. és 14. között teheti
meg Pilisborosjenő mellett!

DrMáriás festményeit Győrfi Pálról, a nyugalomhipnózis nagymesteréről, vagy Müller Cecíliáról, Baby Yoda megmentőjéről június 6-tól nézheted meg Szentendrén.

Ezt is szerettétek

Járvány utáni munkaerőpiaci körkép a Helyzetben.

Sepsiszentgyörgy polgármestere, Antal Árpád szerint nem igaz, hogy a székelyek még nem értek meg az önállóságra. Podcast!

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Twitter megosztás Google+ megosztás