+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Talán mindenki hallott a Németország által kifejlesztett, a nácik által is nagyon sokat használt titkosítógépről, az Enigmáról

 

– vagy ahogy a magyar Wikipedia körülírja: „üzenetek sifrírozására (titkosítására, kriptográfiai kódolására, rejtjelezésére) és desifrírozására (visszafejtésére) használt, német gyártmányú, forgótárcsás, elektromechanikus” berendezésről.

 

Így nézett ki:

 

IGEN, EZ EGY A SOK HÍRES-HÍRHEDT ENIGMA KÖZÜL. BÁR RÁNÉZÉSRE KICSIT OLYAN, MINT EGY ÍRÓGÉP, DE ANNÁL SOKKAL TÖBBET TUD! FOTÓ: WIKIPEDIA

 

A második világháborúban is agyonhasznált gép titkosítási mechanizmusának feltörése kapcsán bár elsőként a brit titkosszolgálat és Alan Turing matematikus juthat eszünkbe, azon valójában már évek óta dolgoztak francia titkosszolgálati segítséggel a lengyelek, főleg Marian Rejewski, bár a németek pedig folyamatosan fejlesztették cserébe az Enigmát, és a lengyelek nem tudták tartani a lépést, végül pedig le is rohanta őket a náci Németország.

 

Végül az ismert történet szerint a britek a lengyelek munkája alapján fel tudták törni a német titkosítást, és ezzel pedig Eisenhower amerikai elnök szerint megfordították a háború menetét,

 

erről szól például a Kódjátszma című film 2014-ből, de az Enigma feltűnik még egy csomó helyen, például Robert Harris Enigma című regényében, vagy Neal Stephenson Cryptonomicon című sci-fijében.

 

Kódolj valamit az Enigmával

 

Most pedig a lényeg: kipróbálhatod te is, hogyan működik!

 

Egy Tom MacWright nevű úriember ugyanis elkészített egy virtuális Enigmát, ami nem egyszerűen csak kidobja neked az eredményt, hanem nagyon szépen meg is mutatja, hogy hogyan készül el a rejtjelezés.

 

Én azt írtam vele a leadbe: „Nem mondom, elég menő cucc!”

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

Parlamenti többséget találni mindehhez katalán függetlenségpártiak nélkül már nem lesz olyan egyszerű.

A legfőbb ügyész kinevezésének módja miatt megszűnt Moldovában a kormánytöbbség, új kormányt alakítani a meglévő parlamenttel viszont nehéz lesz.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi fog történni, ha nyerünk? Hogyan néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen?
Elmondjuk a kulisszatitkokat!

Nem vicc, egy négy és fél órás videó meggyőzően elmagyarázza a legendás sorozat legabszurdabb jeleneteit is.

Egy újságírótól értesült a demokrata elnökjelölt-aspiráns arról, hogy a világ leggazdagabb embere is egy milliárdost akar demokrata elnökjelöltnek.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Áldokumentumok, fiktív bizonyítékok, emlékkollázsok, időutazó tárgyak december 1-ig!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás