+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Talán mindenki hallott a Németország által kifejlesztett, a nácik által is nagyon sokat használt titkosítógépről, az Enigmáról

 

– vagy ahogy a magyar Wikipedia körülírja: „üzenetek sifrírozására (titkosítására, kriptográfiai kódolására, rejtjelezésére) és desifrírozására (visszafejtésére) használt, német gyártmányú, forgótárcsás, elektromechanikus” berendezésről.

 

Így nézett ki:

 

IGEN, EZ EGY A SOK HÍRES-HÍRHEDT ENIGMA KÖZÜL. BÁR RÁNÉZÉSRE KICSIT OLYAN, MINT EGY ÍRÓGÉP, DE ANNÁL SOKKAL TÖBBET TUD! FOTÓ: WIKIPEDIA

 

A második világháborúban is agyonhasznált gép titkosítási mechanizmusának feltörése kapcsán bár elsőként a brit titkosszolgálat és Alan Turing matematikus juthat eszünkbe, azon valójában már évek óta dolgoztak francia titkosszolgálati segítséggel a lengyelek, főleg Marian Rejewski, bár a németek pedig folyamatosan fejlesztették cserébe az Enigmát, és a lengyelek nem tudták tartani a lépést, végül pedig le is rohanta őket a náci Németország.

 

Végül az ismert történet szerint a britek a lengyelek munkája alapján fel tudták törni a német titkosítást, és ezzel pedig Eisenhower amerikai elnök szerint megfordították a háború menetét,

 

erről szól például a Kódjátszma című film 2014-ből, de az Enigma feltűnik még egy csomó helyen, például Robert Harris Enigma című regényében, vagy Neal Stephenson Cryptonomicon című sci-fijében.

 

Kódolj valamit az Enigmával

 

Most pedig a lényeg: kipróbálhatod te is, hogyan működik!

 

Egy Tom MacWright nevű úriember ugyanis elkészített egy virtuális Enigmát, ami nem egyszerűen csak kidobja neked az eredményt, hanem nagyon szépen meg is mutatja, hogy hogyan készül el a rejtjelezés.

 

Én azt írtam vele a leadbe: „Nem mondom, elég menő cucc!”

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Sok vendéglátós nyitott ki péntek este Olaszországban, tiltakozva a római kormány lockdownpolitikája ellen. Helyszíni riport fotókkal Firenzéből!

2020 nyarán még alig volt olyan EU-tagállam, amely rendelni akart volna azon oltásokból, amelyekkel december 27-e óta lényegében EU-szerte oltanak.

Aláírásgyűjtést indít a Mi Hazánk a járványügyi lezárások ellen, az oltásnál az önkéntességet hangsúlyozzák. Interjú!

A német törvényhozásban úgy kell berendezkedni a faxtalan életre, hogy a kormány még mindig 900 faxgépet használ.

Mark Rutte azonban jó eséllyel negyedszer is miniszterelnök lesz: pártja magasan vezet a közvélemény-kutatásokon.

A cégóriás elnöke és az egyik leányvállalat igazgatója is személyes okokra hivatkozott a cég közleményei szerint.

A baloldali ellenzék azzal vádolta, hogy soron kívül oltatja be magát, de péntektől Romániában már az állam működéséhez elengedhetetlen személyek hivatalosan is kaphatnak vakcinát.

A hét kérdése

Még ugyan nem látni, mikor lesz vége a lockdownnak, de álmodozni azért lehet. A hét kérdésében pont ezt kell tenni!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

A magyar kormánypárt egyre szorultabb helyzetben van a Néppártban, a vétó hatásait pedig elszámította Orbán Viktor. Helyzet Stefano Bottonival és Hegedűs Dániellel!

Leginkább úgy, hogy nem veszel semmit. A karácsonyi vásárlási láz beindulása előtt környezetvédelmi szakemberekkel jártunk utána, hogy lehetünk zöldebbek.

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás