Ellentmondott Ficónak a szlovák miniszterelnök, nem szívatnák alkotmányosan a homoszexuális párokat

Szerző: Illés Gergő
2019.09.02. 09:21

Peter Pellegrini szerint Fico javaslatánál azért vannak fontosabb problémák is Szlovákiában.

Ellentmondott Ficónak a szlovák miniszterelnök, nem szívatnák alkotmányosan a homoszexuális párokat

Közeledik Szlovákiában a jövő tavaszi parlamenti választás, így Robert Fico szlovák exminiszterelnök is heves kampányolásba kezdett: a Ján Kuciak oknyomozó újságíró meggyilkolása utáni botrányban lemondani kényszerült szociáldemokrata politikus beleírná az alkotmányba, hogy a homoszexuális párok ne fogadhassanak örökbe gyerekeket, minderről a Paraméter tudósít.

Fico – aki egyben a nagyobbik kormánypártnak, a Smernek mai napig az elnöke – már a márciusi, Zuzana Čaputová által megnyert elnökválasztást követően riogatni kezdett a homoszexuálisokat támogató liberális ellenzékkel. Akkor azzal érvelt, hogy az azonos nemű párok örökbefogadásának tiltását alkotmányba kéne foglalni, így

„ha netán kormányváltás történne, és bekerülnek a parlamentbe az ultraliberálisok, akkor nem történhetne meg, hogy törvénnyel teszik lehetővé a homoszexuálisok számára gyerekek örökbefogadását”.

Végül erről szóló alkotmánymódosítási javaslatot Fico nem terjesztett be, de egy augusztusi Facebook-videójában újra elővette a témát. Ebben arról beszélt, hogy nem nyújtanak be törvénymódosítási javaslatot az abortusz szigorításáról, ugyanakkor, ha az azonos neműek házasságát tiltó rendelkezésen felül az örökbefogadást tiltó szabályozást is sikerülne beemelni az alkotmányba, azzal minden perverziót el lehetne fojtani.

Fico javaslata inkább kampányhúzásnak tűnik a Kuciak-gyilkosság után háttérbe szorult politikus részéről: ezt jól is jelzi Peter Pellegrini, szintén smeres miniszterelnök kommentje, aki lényegében ellentmondott pártelnökében. A miniszterelnök egy vasárnapi politikai vitaműsorban kijelentette, „van az országban elegendő egyéb problémánk”, és a kérdésre akkor kéne visszatérni, ha az alapvető társadalmi elvárássá válna. Miután viszont ez jelenleg nincs így, nem is sürgős ezzel foglalkozni a miniszterelnök szerint.

Az alkotmánymódosítási javaslat arra viszont elég volt, hogy pár politikus reflektáljon rá: Čaputová elnök szerint például

„a szerető szülők, még ha azonos neműek is, sokkal jobb megoldást jelentenek egy gyerek számára, mint az intézeti nevelés”.

Nem úgy a Smer koalíciós partneréhez, a nacionalista SNS-hez tartozó Andrej Danko: a szlovák házelnök kijelentette, hogy egyetért Ficóval a kérdésben, mivel szerinte egy tanulmány is bizonyította, hogy a homoszexuális szülők által nevelt gyerekek pszichikai problémákkal küzdhetnek életük során.

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek