A rendőrségnek kellett közbelépni az Írország egyesüléséért tartott tüntetésen

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.31. 09:02

Békésen követelték volna Írország újraegyesítését, de megjelentek a lojalisták, és háborús övezetté alakították az utcát.

A rendőrségnek kellett közbelépni az Írország egyesüléséért tartott tüntetésen

Rendőrségi helikopterekkel, rohamrendőrökkel és kutyákkal kellett rendet tennie a rendőrségnek pénteken Glasgow-ban, miután a városban egy békésnek szánt felvonulást Írország egyesítéséért többszáz erőszakos lojalista ellentüntető zavart meg. A szemtanúk szerint az ellentünetők már a megérkezésüktől fogva füstbombákat dobáltak a felvonulsát szervező James Conolly Köztársasági Fúvószenekarra, ezért a rendőrség megpróbálta lezárni az utcát, ettől pedig elszabadultak az indulatok.

FORRÁS: JUSHTSHELBYMAY / TWITTER

A közösségi médiát elárasztó képeket égő máglyák, füst és eldobált kukák láthatók, de a skót rendőrség szerint jól kezelték az ügyet: „A skóciai rendőrségnek kötelessége biztosítani a lehetőséget békés tiltakozásokra, de a felvonulás ellen tüntetők viselkedése elfogadhatatlan. Kiábrándító, hogy emberek riadalmat keltenek ezzel a viselkedéssel a város lakosságában” – mondta a BBC-nek Mark Hargreaves parancsnok.

Az esetről Glasgow városi tanácsa is közleményt adott ki: 

„Törvényeink biztosítják, hogy azokat a felvonulásokat is meg lehessen tartani, amik mások számára esetleg bántók. De ezek nem folytatódhatnak a város békés lakóinak kárára, akiknek semmi közük a tüntetésekhez. Meg kell fontolnunk olyan intézkedéseket, amik megvédik közösségünket a város utcáiból poklot csináló hülyéktől”

– áll a szövegben.

FORRÁS: JOHNAITKEN90 / TWITTER

Írország helyzete amúgy is állandó téma a szigetországban, de a brexit közeledtével egyre súlyosabbá kezd válni a kérdés: jelen állás szerint a brit parlamentet a héten felfüggesztő Boris Johnson miniszterelnök megegyezés nélkül lépteti ki a briteket az Európai Unióból, ami viszont automatikusan a fizikai határ visszaállítását fogja eredményezni Észak-Írország és Írország között. Ennek a határnak a nem megléte volt az alapja az 1998-as nagypénteki megállapodásnak, ami véget vetett az ezrek életébe került,l nemzetiségi és vallási alapú polgárháborúnak.

KIEMELT KÉP: Johnaitken90 / Twitter

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek