Tényleg csak a rászorulók laknak a zuglói szociális bérlakásokban?

2019.08.29. 07:33

Hogyan hasznosítja a lakásállományát az ökobalos vezetésű zuglói önkormányzat? Hogyan pontozzák, hogy ki elég rászorult? Mit keres egy 7-es BMW a bérház udvarán? Hány ingatlant építtetett a fővárosba tízezer új bérlakást ígérő Karácsony Gergely a saját kerületében? Indul a bérlakáshelyzetről szóló videósorozatunk, a Negédes otthon.

2014-ben a párbeszédes Karácsony Gergely személyében először választottak meg egy zöld-újbalos beállítottságú polgármestert egy budapesti kerület élére. A zuglói vezetés azóta kényesen ügyel arra, hogy tükröt mutasson a kormány szociálpolitikájának: bevezették a minimumjövedelmet, ami a Párbeszéd párt alapjövedelem-koncepciójának egyfajta kísérleti terepe lenne, és máris modellként hivatkoznak saját rendszerükre.

A kerület azonban nem csak a segélyezés megreformálásáról lett híres, állítólag a lakásgazdálkodás is szigorú elvek mentén zajlik. Megnéztük, hogyan!

Zuglóban 2400 önkormányzati lakás áll rendelkezésre, többségüket nem piaci, hanem szociális alapon, egy szigorú pontrendszer szerint utalják ki a pályázóknak – mondja az Azonnalinak Szabó Rebeka párbeszédes alpolgármester. Mindez persze a megüresedő lakásokra vonatkozik.

Az alpolgármester egykori LMP-s pártársa, Várnai László  aki most a Civil Zugló színeiben önkormányzati képviselő, és a polgármesterségért is elindul, azt mondja: a lakások 99 százalékában a csökkentett, szociális bérleti díjat fizetik a lakók, és nem lett rendesen felülvizsgálva, hogy ki az, aki szociális alapon olcsóbban bérelhet lakást, és kinek nem kellene, hogy járjon ez a lehetőség.

„Aki ezt annak idején, ‘90-ben megkapta, az máig azt fizeti, hiába van neki bevétele, autója, minden.”

Azt sem tartja helyesnek, hogy az önkormányzat csak a legszegényebb réteget támogatja aktívan, mert ezzel csak rátesz egy lapáttal a szerinte amúgy is felelőtlen gazdálkodásra. A lakbért szerinte annyira meg kellene emelni, hogy legalább az állagmegóvás kijöjjön belőle.

A Gizella utcában (nem, nem a volt SZDSZ-székház helyén) 25 lakásos ökobérház fog felépülni az Európai Regionális Alap támogatásával, Karácsony Gergely pedig 10 000 új önkormányzati bérlakást ígér a fővárosnak.

De vajon hány ingatlant építtetett fel a saját kerületében az elmúlt négy évben?

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek