280 millió menekülttel számol csak a tengerszint-emelkedés miatt a világklímatanács 2100-ig

Szerző: Bukovics Martin
2019.08.29. 14:57

Egy egész méterrel megemelkedhet az óceánok és tengerek szintje 2100-ig, emiatt rengeteg lakott területet önthet el a víz főleg Amerikában és Ázsiában.

280 millió menekülttel számol csak a tengerszint-emelkedés miatt a világklímatanács 2100-ig

Az IPCC, az ENSZ világklímatanácsa úgy számol, hogy amennyiben a bolygó átlaghőmérséklete legfeljebb 2 Celsius-foknyival emelkedik 2100-ra, az világszerte nagyjából

280 millió embert fog arra késztetni, hogy hagyja el addigi lakhelyét.

Az alacsonyabb fekvésű nagyvárosoknak és szigetországoknak 2050-ig még az optimista széndioxid-kibocsátási becslések mellett is olyan „szélsőséges tengerszintjelenségekkel” kell szembenézniük évről évre, mint a forgószelek és az áradás. Mindez egy olyan, az óceánokról és a sarkköri jégről szóló különjelentésből derül ki, amiből az AFP hírügynökség már látott részleteket, de amit csak szeptember végén fognak csak bemutatni Monacóban.

.

Az Egyesült Államok mellett főleg a kínai és indiai tengerparti nagyvárosok vannak leginkább kitéve ennek a fenyegetésnek,

állítják a szakértők. A 26 és fél milliós lakosú Sanghaj csak 4 méterrel fekszik a tengerszint fölött, de például Egyiptomban a Nílus-deltában nagyjából kétmillió olyan ember él ma, akiknek nem lenne hol lakniuk, ha a tengerszint 50 centiméternél nagyobbat nőne. Bangladesben nagyjából tízmillió ember él olyan régiókban, amelyek mindössze 1 méterrel vannak a tengerszint fölött.

„Még ha a tengerszint-emelkedés és következményei miatt 2100-ra csak 100 vagy 50 millió ember kényszerül lakhelye elhagyására, már az is jelentős zavart és rengeteg emberi fájdalmat okoz” – fogalmazott Ben Strauss, az amerikai Climate Central ügyvezetője. Az IPCC egyik jelentéstervezetében ugyanis azt írják, hogy

2100-re egy egész méterrel megemelkedhet a tengerek és óceánok szintje, ha semmit nem teszünk a növekvő széndioxid-kibocsátás ellen.

A tengerszint ekkora arányú megemelkedésének oka a sarkköri jég olvadása. A krioszféráról – azaz a Földön található nagyméretű hó- és jégtakaróról – szóló jelentéstervezet szerint a tartósan fagyott állapotban lévő talaj 30 százaléka felolvadhat 2100-ra, ha a mostani tempóban melegedik fel a bolygó. A permafroszt felolvadása rengeteg veszélyes következménnyel: elfelejtett betegségek feltűnésével és a bolygó felmelegédését csak tovább katalizáló metán kirobbanásával járhat.

FOTÓ: A Maldív-szigetek fővárosa, Malé. Egy méterrel a tengerszint fölött. Shahee Ilyas / Wikipedia

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek