+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Fekő Ádám
2019. augusztus 28. szerda, 08:22
Az eddig egyszerűen elpazarolt meleg levegő miatt a metróalagutak hőmérséklete is csökkenni fog, és még olcsóbb is lesz a fűtés az észak-londoniaknak.

Londonban turistaként is alapélmény a metróban uralkodó brutális hőség (még sajt Wikipedia-oldala is van), de úgy tűnik, ebből profitot fognak kovácsolni: a tervek szerint az év végére a metró melegével egész otthonokat fognak kifűteni a téli hónapokra.

 

Valószínűleg a világon elsőként próbálkoznak hasonlóval: a Northern Line melegét kötik be Észak-London több üzletének és otthonának fűtésrendszerébe. Islington amúgy már most is 850 ingatlan fűt zöld energiával, ezt nyilván megdobja majd a metróban keletkezett, eddig teljesen kárba ment hőség.

 

„A metróból újrahasznosított hőség minimális szén-dioxiddal és minimális költségekkel jár a helyiek számára”

 

állítja közleményében a projektet kivitelező Ramboll vállalat, hozzá téve, hogy számításaik szerint a metró utasai is profitálni fognak ebből, mivel valamivel hűvösebb lesz az alagutakban.

 

Már jó ideje készültek arról tanulmányok, hogy a metróban keletkezett hőséget szégyen elpazarolni: az egyik szerint konkrétan a meleg levegő akár egész London fűtésigényének 38 százalékát is kitehetné. Ehhez képest az a meglepő, hogy eddig kellett várni a technológia gyakorlatban történő alkalmazására. 

 

FOTÓ: Pixabay

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hetvenöt éve írta alá azt az egyezményt, amely lehetőséget adott Csehszlovákiának arra, hogy területéről magyar lakosokat telepítsen át Magyarországra, és fordítva.

A kontinens legjobb sorozatával, archívumával, tojástörőjével és még sok minden mással!

A 2010-es évek elején még fagyos volt a viszony, de mostanra eljutottak egészen addig, hogy a Fidesz már az RMDSZ ellenében induló erdélyi jobboldaliakat hazaárulózza. Hogyan jutottak el idáig?

Most ismerte el először valaki a Bizottságban, hogy talán nem minden volt rendben a vakcinabeszerzésekkel.

Közel három és fél óráig kellett magyarázkodniuk az EP-ben a vakcinagyártó cégek vezetőinek, hogy mikor érkeznek meg az EU-nak ígért vakcinák.

Nem tetszik neki egy szabálymódosítás, aminek segítségével a komplett Fidesz-delegációt ki lehetne tessékelni a néppárti frakcióból.

A hét kérdése

Arról még senki sem beszélt, hogy ezeket pontosan mire is lehetne felhasználni, azt viszont tudjuk, hogy jönnek. Dönts te!

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

A Helyzet-interjúban vendégünk Miklósy Krisztián synthwave zenész, akivel kitárgyaltuk, hogyan válik valósággá lassan a nyolcvanas évek sci-fijeinek retrofuturizmusa. Podcast!

Hogyan hat a klímaváltozásra a CSOK Vági Márton szerint? Csalár Bence divatblogger pedig a magyarok ízléséről, a divattal való kapcsolatukról és a magyar vidék divatjáról mesélt. Podcast!

Szálinger Balázs költővel beszéltünk, aki elmondja, miért vonult ki a városból és a Facebookról, és mi köze a költészethez a verses reklámoknak és Krúbinak.

Van-e a magyar politikában még élet Facebook nélkül? Ezt a kérdést vitatjuk meg az elején! A második fele: meglepetés!

Megújult a Helyzet, az Azonnali podcastja! Prieger Zsolt, az Anima Sound System frontembere mesél cigányságról, vírusról és jellemfejlődésről.

Mennyire estek be az árak a fővárosban és vidéken? Érdemes várni a lakásvásárlással vagy eladással? Ingatlanpiaci szakértőkkel beszélgettünk a Helyzetben! Podcast.

A kormányra kerülő RMDSZ akár három minisztériumot is kaphat Romániában. A választáson meglepően jól szereplő szélsőjobboldal azonban a koalícióban is okozhat zavart.

Twitter megosztás Google+ megosztás