+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Hutter Marianna
2019. augusztus 28. szerda, 17:26
Most, hogy Fodor Gábor távozik a Magyar Liberális Párt éléről, átalakítanák a párt struktúráját, és bevezetnék a társelnöki rendszert. Kik indulnak a választáson önállóan még soha nem indult párt vezetéséért, és mit tanultak Fodor Gábortól? Egyikük elmondja az Azonnalinak.

„Nagyon becsületes lépés volt Fodor Gábortól, hogy egy olyan pillanatban jelentette be távozását, amikor a párt minden értelemben rendezett, úgy pénzügyi, mint politikai értelemben, és amikor ennek az ellenzéki szövetségkötésre nézve is üzenete van” – mondta Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt országgyűlési képviselője az Azonnalinak annak kapcsán, hogy kedden lemondott a pártelnökségről Fodor Gábor.

 

Mennyire fog hiányozni Fodor Gábor a Liberálisoknak?

 

A kérdésre, hogy Fodor már nem vitte volna-e előre az ellenzéki együttműködést, úgy válaszolt Bősz Anett: minden igyekezete ellenére nehéz helyzetbe került ő és a párt is. Emlékeztetett: maga Fodor is elmondta, olyan politikusokra van szükség, akiket nem terhelnek az elmúlt harminc év konfliktusai, és fontos volt számára az is, hogy most már biztosan tudja: átadhatja a stafétát, mert az utána következők azt nélküle is képesek lesznek vinni.

 

Hogy mit tanult Fodor Gábortól, arra Bősz Anett azt mondta:

 

„azt mindenképpen, hogy a hidegvérünket meg kell őrizni akkor is, mikor méltatlan körülmények közé kerülünk, és azt, hogy indulatból nem politizálunk”.

 

Bősz szerint Fodor Gábor érdeme, hogy mindig maximális bizalmat szavazott annak, akin látta a motivációt és a tehetséget. „Vadidegenekkel kezdett politizálni Gábor. Engem néhányan még ismertek az SZDSZ-es időkből, lehetett rólam valamiféle feltételezésük, de Sermer Ádámot egyáltalán nem, ő önkéntes aktivistaként érkezett egy kampányba, ezt követően kapott lehetőséget”.

 

Társelnöki rendszer lesz, hiába veszélyes

 

És vajon kik fognak indulni a párt elnöki tisztségéért? Bősz Anett szerint először is a következő pár hétben várhatóan módosítja alapszabályát a párt.

 

„Arra készülünk, hogy társelnöki rendszert hozzunk létre. Akikről már biztosan tudni, hogy ezért a posztért indulnának, az Sermer Ádám és én vagyunk”.

 

A kérdésre, hogy miért kaptak kedvet a társelnöki rendszerhez, mikor ez a jelek szerint például az LMP-nél sem működik, úgy válaszolt: tudja, hogy hordoz némi veszélyt az, hogy 50-50 százalékban megoszlik a felelősség és a feladat, de lát elég erőt a csapatukban, hogy ezt vinni tudják a vállukon, hiszen eddig is jól tudtak együttműködni. A kérdésre, hogy a nemi kvótához is ragaszkodnak-e majd, tehát

 

kötelezővé tennék-e, hogy legyen mindenképp női társelnök is, úgy felelt: lát esélyt arra is, hogy ez nem így lesz.

 

„Az biztos, hogy az egyenlő méltóság és az egyenlő bánásmód elvének képviselete fontos lesz számomra, hiszen arra épül minden más” – mondta Bősz Anett arra, mi lenne neki prioritás társelnökként, ha megválasztják.

 

A Liberális pártot 2013-ban alapították, de eddig egyetlen országgyűlési választáson sem indultak önállóan, és sem a 2014-es, sem pedig 2019-es EP-választáson nem mérettették meg magukat. A párt támogatottságát a közvéleménykutatók általában nulla és egy százalék közé teszik, ha egyáltalán mérik.

 

FOTÓ: Bősz Anett / Facebook

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Január 20-ig három szakaszban oldják fel az eddigi szigorú járványügyi korlátozásokat.

Logikusnak nevezte Volner János az általa benyújtott választásitörvény-módosítási javaslatot. Szerinte úgy is lehet értelmezni az ügyet, hogy megvalósították a DK szándékát.

A többségében németnyelvű olasz autonóm tartomány szerdán fejezte be lakosságának letesztelését – kevesebb, mint egy százalék koronavírusos.

Kovács Gergely szerint nem az a legszomorúbb, hogy az ő indulásuk megnehezül, hanem hogy a sem Orbánhoz, sem Gyurcsányhoz tartozni nem akaró kicsiket fojták meg vele.

Ők is behódolnak az antigénteszteknek, a miniszterelnöknek pedig jelenleg az a nagy álma, hogy azokhoz még karácsony ingyenesen hozzá lehessen férni

Térjünk vissza mielőbb a schengeni zónán belüli szabad mozgáshoz, sürgeti az Európai Parlament. Mindezt a fideszesek is megszavazták, pedig Orbán már szeptember óta zárva tartja a magyar határokat.

A gyógyszergyártó szerint azonban nem verseny, hogy kinek milyen hatékonyságú vakcinája van az előzetes tesztek alapján, mert a világnak úgyis sokféle vakcinára lesz szüksége.

A hét kérdése

Tud-e jönni a Jézuska, ha marad az este nyolcas kijárási tilalom? Hogyan korlátozzuk a szilveszteri bulikat? Dönts te, mielőtt a kormány döntene!

Azért ide elnéznénk

A Külügyi és Külgazdasági Intézet november 26-i online kerekasztal-beszélgetése.

Ezt is szerettétek

Milyen volt a jugoszláv néphadsereg katonájaként megélni a boszniai háború kitörését; miért éppen úgy születetett meg a béke, ahogy?

Magyarország első szociális söréhez hírességek sora adja a nevét. Hogyan lehetsz szuperhős a sörivással? Miért áll bele a csapatuk megosztó témák támogatásába is? Podcast!

A Helyzet vendége Eric Weaver, a Debreceni Egyetem docense, akivel megbeszéltük, mit hozhat Magyarországnak, ha Joe Biden az USA elnöke.

Ahogy nő a koronavírus-fertőzöttek száma, úgy gyűjtenek egyre többen közvetlen tapasztalatot a járványügyi intézkedésekről. Ez alól az Azonnali szerkesztősége sem volt kivétel. Podcast!

Sem Kirgizisztán, sem Bolívia nincs a világpolitikai érdeklődés középpontjában, pedig az utóbbi hetekben mindkét országban sorsfordító változások történtek. Ezekről szól az e heti Helyzet!

Léteznek-e valóban Fidesz-árvák, akiket meg tudnak szólítani? Hogy állnak az ellenzéki összefogáshoz? Hallgasd meg, hogy mit mondott erről Pálinkás József és Ábrahám Júlia! Podcast.

Szeptember eleje óta tart a SZFE-s egyetemfoglalás. Mi tartja a lelket az őrt állókban, mennyire zavarodott meg a hatalom a váratlan akciójuktól, és hogyan látják a következő hónapokat? Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás