+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 27. kedd, 09:27
Állítólag ajándékba kapták Moszkvától a felújított T-72-eseket, nem árulják el, hogy fizetnek-e érte bármit.

Július végén kisebb botrányt okozott, hogy Magyarország légterén áthaladt egy civil gép, amely orosz fegyvereket, köztük tankokat szállított Szebiának – állítólag ajándékba.

 

A Balkan Insight megpróbált utánajárni, hogy ez utóbbi állítás igaz-e,

 

de azt a választ kapták a szerb kormánytól, hogy ezek az adatok titkosak, és csak Moszkva beleegyezésével hozhatják azokat nyilvánosságra.

 

Azt ígérték, hogy a megfelelő hivatalok a megfelelő időben tájékoztatni fogják az embereket a „legális tranzakció” részleteiről, legalábbis azokról a részleteiről, amelyeket a szerződések alapján elárulhatnak.

 

Na de hogy került egyáltalán oda?

 

A fegyverszállítmány alapvetően nem azért került a hírekbe, mert Magyarországon keresztül vitték egy részét, hanem azért, mert Románia nem engedte át a másik részét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később azt mondta, hogy azért kapott engedélyt a repülő, mert nem katonai, hanem civil gép volt, ami Lengyelországon és Szlovákián is keresztülrepült. Tehát a magyar fél nem is tudott róla, hogy mit szállít.

 

Összesen a harminc felújított T-72-es tank mellett harminc páncélozott BRDM-2 harcjárművet hoztak, és akkor még nem beszéltünk a hat MiG-29-es vadászgépről: ezeket tehát Oroszország korábban adományozta Szerbiának, ebből elvileg tíz tank érkezett a magyar légtéren keresztül az országba.

 

Amikor Aleksandar Vučić elnököt arról kérdezték, hogy mégis hogyan kerülték meg az embargót, akkor azt mondta, hogy írják azt, hogy a fegyverek lepottyantak az égből.

 

Azt is mondta, hogy nem az a lényeg, hogy hogy kerültek ide, hanem hogy itt vannak – a többi meg csak a kormányra tartozik.

 

Szerbiának egyébként eddig is elég sok harckocsija volt: tavalyi összeállításunk szerint 212, ezek nagy része a jugoszláv M-84-es típushoz tartozik, de már akkor is akadt 13 darab T-72-es, ebből lett most harminccal több. Összehasonlításképpen: Horvtországnak 75 M-84-ese van, Magyarországnak pedig 30 T-72-ese – de ebből is csak egy tucat az, ami hadra fogható. Páncélozott szállító harcjárművük a szerbeknek eddig 71 volt.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás