+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 27. kedd, 09:27
Állítólag ajándékba kapták Moszkvától a felújított T-72-eseket, nem árulják el, hogy fizetnek-e érte bármit.

Július végén kisebb botrányt okozott, hogy Magyarország légterén áthaladt egy civil gép, amely orosz fegyvereket, köztük tankokat szállított Szebiának – állítólag ajándékba.

 

A Balkan Insight megpróbált utánajárni, hogy ez utóbbi állítás igaz-e,

 

de azt a választ kapták a szerb kormánytól, hogy ezek az adatok titkosak, és csak Moszkva beleegyezésével hozhatják azokat nyilvánosságra.

 

Azt ígérték, hogy a megfelelő hivatalok a megfelelő időben tájékoztatni fogják az embereket a „legális tranzakció” részleteiről, legalábbis azokról a részleteiről, amelyeket a szerződések alapján elárulhatnak.

 

Na de hogy került egyáltalán oda?

 

A fegyverszállítmány alapvetően nem azért került a hírekbe, mert Magyarországon keresztül vitték egy részét, hanem azért, mert Románia nem engedte át a másik részét. Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter később azt mondta, hogy azért kapott engedélyt a repülő, mert nem katonai, hanem civil gép volt, ami Lengyelországon és Szlovákián is keresztülrepült. Tehát a magyar fél nem is tudott róla, hogy mit szállít.

 

Összesen a harminc felújított T-72-es tank mellett harminc páncélozott BRDM-2 harcjárművet hoztak, és akkor még nem beszéltünk a hat MiG-29-es vadászgépről: ezeket tehát Oroszország korábban adományozta Szerbiának, ebből elvileg tíz tank érkezett a magyar légtéren keresztül az országba.

 

Amikor Aleksandar Vučić elnököt arról kérdezték, hogy mégis hogyan kerülték meg az embargót, akkor azt mondta, hogy írják azt, hogy a fegyverek lepottyantak az égből.

 

Azt is mondta, hogy nem az a lényeg, hogy hogy kerültek ide, hanem hogy itt vannak – a többi meg csak a kormányra tartozik.

 

Szerbiának egyébként eddig is elég sok harckocsija volt: tavalyi összeállításunk szerint 212, ezek nagy része a jugoszláv M-84-es típushoz tartozik, de már akkor is akadt 13 darab T-72-es, ebből lett most harminccal több. Összehasonlításképpen: Horvtországnak 75 M-84-ese van, Magyarországnak pedig 30 T-72-ese – de ebből is csak egy tucat az, ami hadra fogható. Páncélozott szállító harcjárművük a szerbeknek eddig 71 volt.

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Utóbb Strache tagadta, hogy civil egyesületeken keresztül kaptak volna pénzt. Az ibiziai videó után alakult nyomozócsoport azonban más eredményre jutott.

Miután Kiss László és Szaniszló Sándor III. és XVIII. kerületi polgármesterek átléptek a DK-ba, Gyurcsányéknak nagyobb lesz a frakciója a közgyűlésben, mint az MSZP-é.

Ezúttal semmiféle titkos társaság után nem nyomoz senki, és hullák sem lesznek, csak vadállatok zenélnek. Magyar alkotó illusztrálta.

A Hajdú-Bihar Megyei Közgyűlésben politizáló Kulcsár Gergely jelezte: a Jobbik-elnökség felszólítása ellenére sem mond le.

Mégpedig Amerikába. Sokak szerint ezzel milliók személyes információi kerülnek veszélybe.

A magyar politikatörténetben először indul magyar párt politikusa külföldi választáson, külföldi pártszínekben – és rögtön kettő is!

Új sorozat indul az Azonnalin: a 2020-as éveket alakító emberek mondják el, merre megyünk ebben az évtizedben.

A hét kérdése

Az egykori playmate már sokszor és sokfélét nyilvánult meg a politikában, most pedig dönthetsz, melyik a kedvenc aranyköpésed tőle.

Azért ide elnéznénk

Piac-e a világpiac? Magántulajdon-e a cégbirodalom? Fennmaradhat-e a demokrácia és a jogállam piacgazdaság nélkül? Létezik-e „harmadik út"? Február 21.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

A francia új hullám mestere napjainkban is töretlenül alkot. Február 23-án a Film/Szocializmus című munkáját megtekinthetitek a Patyolatban.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás