Mi az a dzsentrifikáció? Hol maradjon az autóm? És hova tűnt a Fidesz? Itt a budapesti standkörkép!

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.27. 17:15

Ha érdekel, milyen hangulatban telik az ajánlásgyűjtős önkormányzati választásos standolás Budapesten, most megnyugodhatsz: felmértük a helyzetet annak érdekében, hogy te otthon maradhass!

Mi az a dzsentrifikáció? Hol maradjon az autóm? És hova tűnt a Fidesz? Itt a budapesti standkörkép!

Ha már elindult az önkormányzati kampány, úgy éreztem, itt az ideje kicsit ellenőriznem Budapesten, ki és mit akar nekem eladni a világból. Az augusztus végi párás hőségben is tisztességgel próbáltak helytállni a pártok vagy egyesületek, vagy minek is lehet hívni az ellenzéki összefogást és a Sétáló Budapestet, de azért az igazán nagy lelki pluszokat nem tőlük kaptam.

És nem is a Fidesztől vagy Tarlós Istvántól, akik vagy pont abban a pár órában nem gyűjtöttek még aláírást, amikor én végigjártam a Moszkva-Nyugati-Blaha-Móricz négyest, vagy tényleg úgy voltak vele, hogy felesleges túlzottan mutgatni magukat a kicsit mindig ellenségeskedő Budapesten, és az ívek leadása után el is engedték a kampány első részét.

A Nyugatinál egy eredetileg az MSZP-nek, de most ugye az összellenzéki összefogásnak kampányoló néni azt állította, ő látott fideszes pultot a Moszkván, de mire odaértem, már annak sem volt nyoma.

Ez nem csak azért szomorú, mert ezek szerint a kormánypárt és Tarlós István a Kubatov-lista birtokában már ezen a szinten sem szeretne különösebben kommunikálni az emberekkel, hanem azért is, mert én leginkább tőlük akartam hallani, miért Zugló eddigi polgármesterének egyszemélyes felelőssége a Budapest komoly részét éveken át átszövő parkolási maffia.

Úgy tűnik, ezekért a magyarázatokért továbbra is valamelyik Keleti-környéki kocsmába kell mennem, de mivel délelőtt volt, megelégedtem a többiekkel.

A koncepció az volt, hogy a Karácsony Gergelynek kampányoló pultozóktól megkérdezem, mégis mi a baj ezzel az állandóan felhozott dzsentrifikációval, és a körúton belül tulajdonképpen minden nagyobb helyen ott lévő puzséristáktól is megtudom, hogy ha összejön az autómentesített Budapest, akkor én mégis mit csináljak az autómmal? Persze nincs is autóm, de hát ez nincs rám írva.

BEZZEG KARÁCSONYÉK NAGYSÁTORRAL KÉSZÜLTEK!

Karácsonyék: tessék, itt a szórólap

Addig a felismerésig gyorsan eljutottam a városnézésem alkalmával, hogy annál jobb arcok egy pultnál, minél kisebb dolgot támogatnak az aktivisták: a szarfejség csúcsát nyilván a jelen sem lévő kormánypárt vitte el, de a Karácsony Gergelyért szorító pultoknál kérdezősködve az egyiknél simán ideadtak egy kb hat sornyi szöveget tartalmazó lapot, hogy ha ezen nincs rajta, amire akarom tudni a választ, akkor majd beszélgetnek velem, egy másiknál pedig egyszerűen csak nem tudták, mi az a dzsentrifikáció.

Az összefogásistáknál (vagy ellenzékisták, nem értem én már ezt) azért még megtudtam, hogy azért Karácsony Gergelynek sincs olyan nagy baja a belváros átalakulásával, de egyszerűen mindenkinek jót akar, és amúgy várja a hívásomat, mint szinte mindenkiét a világon.

Sétáló Budapest: tessék, itt egy térkép

A sorban a legkevesebb eséllyel induló puzséristák jönnek, akiknél kis szervezet lévén jól látni, hogy minden standoló emberük el tudja mondani, tulajdonképpen miért kampányolnak. Amikor az autósok kitiltásáról érdeklődtem, mindkét általam aktívan megnézett standnál elő is vettek egy térképet, hogy pontosítsák kicsit, nem teljes kitiltásról lenne szó, csak a kis utcákba nem engednék be a kocsikat, de az egyiküktől azt is megtudtam, hogy ha például építési vállalkozó vagyok, akkor az építkezések miatt nyilván használhatom ezeket is külön behajtási engedéllyel.

PUZSÉRÉK AKCIÓBAN.

Azon a radikalizmuson mondjuk én is meglepődtem, mikor ki lett jelentve, hogy a végső célok között olyasmi van, hogy az én autóm álljon inkább a garázsban, hiszen hát mégis miért fizetnék én ki egy valag pénzt autóra, hogy aztán a garázsban álljon, de végül is legalább nem finomkodtak.

Thürmer: tessék, itt a demokrácia

Ha valaki azt hinné, ezzel vége a főpolgármesteri bulinak, az óriásit téved: a ranglétra legalján jönnek csak az igazi csemegék ugyanis, azok a mini- vagy kamujelöltek, akik általában valami ködös indíttatásból gondolják úgy, hogy itt az ideje megváltani a világot: például nemcsak belefutottam a Móriczon egy Munkáspárt-standba, de maga Thürmer Gyula, a kommunisták főpolgármester-jelöltje is ott volt! Na, itt aztán tényleg úgy örültek az érdeklődésemnek, mintha a mennyből érkeztem volna, egy aktivistájuk még azt is vidáman újságolta, hogy

ők igazából csak a demokrácia létezése miatt indulnak, de reális esélye csak Tarlósnak van.

Szerencsére sikerült beszélnem magával Thürmerrel is, aki arra a kérdésre, hogy miért nem fognak össze a szintén outsiderként induló, amúgy is pár méterre ott standoló Sétáló Budapesttel, csak sokat sejtetően annyit válaszolt, hogy egyelőre még nem tartunk ott, hogy együttműködésekről beszéljenek, majd amikor kérdeztem valamiféle zöld programtól, egy mozdulattal söpörte le a zöldülési versenyben lévő pártokat: „A klímaváltozás az emberiségre leselkedő egyik legnagyobb veszély, foglalkozni kell vele. De aki azt mondja, hogy ezt a kérdést a 2019-es önkormányzati választáson lehet megoldani, az hazudik.”

THÜRMER GYULA A MÓRICZON.

Révész Ferenc: tessék, egy szórólap

Ha valaki azt hinné, hogy Thürmer Gyula kézfogása volt a kalandom csúcspontja, az óriásit téved: a Nyugati aluljárójában ott volt a pártfüggetlen Révész Ferenc (kiemelt képünkön jobbra) is, aki aktivisták nélkül teljesen magának kampányolva próbál aláírásokat gyűjteni. A szórólapja szerint a villanyszerelői pályáról indult 61 éves Révész a magyar politikai élettől teljesen elütő módon őrült lelkesedéssel mondta el nekem szinte kérdés nélkül, mi az ő programja: hogy a kommunisták által elnevezett köztereket nevezzék át egytől egyig.

Nem viccelek, tényleg csak ennyi, de ez rettentően fontos, mert igazából ott csúszott félre nagyon ez a város, és az alapoktól kell újraindítani. Ezek után izgalommal olvastam el a szórólapját is, ahol az átnevezések mellett még egy fásítási program és új templomok építése is szóba kerül.

NEM KÉRDÉS, KINEK VAN A LEGTÖBB MONDANIVALÓJA!

Azt nem mondom, hogy sokkal közelebb vagyok a budapesti főpolgármester-jelöltekhez, mint eddig, de mint megtudtam, igazából már mindegy is, ugyanis egy dolgot minden pultozó el tudott nekem mondani: mivel még mindig Borsod megyébe vagyok bejelentkezve, ezért ha most átjelentkeznék, sem tudnék már szavazni, és értelemszerűen az aláírásomat is bukta mindenki.

Ezzel a háttérrel már tényleg csak annak örülhettem, hogy hosszú hónapok kihagyása után beülhettem végre ebédelni a kedvenc thai kifőzdémbe a Szondi utcában, de ez gondolom, már tényleg maximum annyira érdekli az olvasóinkat, mint amennyi közöm lesz így nekem az önkormányzati választáshoz.

FOTÓK: Azonnali

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek