Hamarosan elkészül a G7 segélycsomagja az Amazonasnak

Szerző: Fekő Ádám
2019.08.26. 07:15

A világ legfejlettebb országai technikai és pénzügyi tervet állítottak össze a tüzek megfékezéséhez.

Hamarosan elkészül a G7 segélycsomagja az Amazonasnak

Emmanuel Macron francia elnök szerint a G7-csúcstalálkozón résztvevő országok vezetői már közel vannak az amazonasi tűzvész kezelését segítő technikai és pénzügyi terv elfogadásához. Jelenleg is folyik a franciaorrszági Biarritzban erről az egyeztetés, az egész találkozó egyik kiemelt célja, hogy valahogy megállítsák a természeti katasztrófát – írja a BBC.

A tárgyalásokon az USA, Japán, Németország, Franciaország, Olaszország, Nagy-Britannia és Kanada vesznek részt.

Más kérdés, hogy az 1975-ben életre hívott G7 mára elvesztette régi nemzetközi politikai relevanciáját. Demográfiailag már csak a bolygó hetedét-nyolcadát fedi le a csoport, hiszen sem Kína, sem India, sem Brazília, sem Oroszország – Moszkvát bár 1998-ban bevették a G7-be, azt ezáltal G8-ra átnevezve, ám a Krím-félsziget megszállását követően ki is zárták onnan – nem ül ott az asztalnál.

A világ legnagyobb egybefüggő őserdejének égése poltitikai színezetet is kapott, mivel a kritikusok szerint a frissen megváltasztott brazil elnök, Jair Bolsonaro természetellenes gondolatai adtak szabad utat annak, hogy az eddiginél is nagyobb tempóban irtsák a brazilok az Amazonast, Bolsonaro viszont már az erdőtüzek kezdetekor is azt állította, civilek gyújtották fel az Amazonast azért, hogy megbuktassák, de a hazai sajtó egy része is állítja, hogy az egésszel csak a populista politikust akarja lejáratni a világ.

Ha szeretnél siránkozásmentesen megtudni minden fontos dolgot a világot lázban tartó erdőtűzről, kattints ide!

FOTÓ: Moshin Kazmi / Facebook

Fekő Ádám
Fekő Ádám Az Azonnali újságírója

Hétközben újságíró, hétvégén boldog ember. Akár ugyanabban a mondatban is szívesen okoskodik a magyar futball izgalmairól és a populizmus veszélyeiről, emellett nagyon szereti a szovjet jellegű épületeket.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek