+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Techet Péter
2019. augusztus 25. vasárnap, 08:13
Ősszel három volt NDK-s tartományban is választások lesznek. A szélsőjobboldali AfD mindhárom helyen az első helyre is esélyes. Az ettől való félelem azonban elnyom egy másik hírt: a keletnémeteknél eddig mindig nagyon gyenge Zöldek is szárnyalnak.

Brandenburg és Szászország tartományokban már szeptember elsején, Türingiában pedig október végén lesznek választások.

 

Mindhárom tartományban az Alternatíva Németországnak (AfD) startol rá a jelenlegi, helyben vezető kormánypártokra az első helyért.

 

A Drezda központú Szászországban Angela Merkel kereszténydemokrata CDU-ja és az AfD, a Potsdam központú, Berlint körülölelő Brandenburgban a CDU, a szociáldemokrata SPD és az AfD, az Erfurt központú Türingiában pedig a szélsőbaloldali Linke és az AfD versenyez az első helyért.

 

Szorongat az AfD

 

Azaz az AfD mindenütt jelentős előretörésre számít. Igaz, a párt eddig is a volt NDK területén volt a legerősebb, Szászországban már a 2017 szeptemberi országos, illetve az idei európai parlamenti választások alkalmával is elhozta az első helyet. Egy tartományi választáson azonban a kormányzó pártoknak mindig van egy kis előnyük, Szászországot ráadásul az újraegyesülés óta megszakítatlanul – egy időben egyedül, abszolút többséggel – irányítja a CDU.

 

CDU-S PLAKÁTOK SZÁSZORSZÁGBAN. FENTRŐL MAGA A TARTOMÁNYI MINISZTERELNÖK, MICHAEL KRETSCHMER MOSOLYOG A VÁLASZTÓKRA. FOTÓ: CDU LEIPZIG

 

A mostani voksoláson azonban úgy néz ki a közvélemény-kutatások alapján, hogy Michael Kretschmer CDU-s miniszterelnököt nagyon meg fogja szorongatni az AfD. Hiába áll azonban a szász CDU egyébként ideológiailag nem is olyan messze az AfD-től: bármennyi voksot is hoznak a széljobbosok, Kretschmer biztos nem akar velük koalíciót.

 

Egy olyan drezdai kormány azonban, amelynek egyetlen célja az AfD megkerülése lenne, csak nagyon színes lehet. Kretschmernek a jelenlegi koalíciós partner szocdemek (SPD) mellett vélhetően a jobboldali-liberális FDP-t és a Zöldeket is be kell vonnia – de még az sem kizárt, hogy a szélsőbaloldali Linkére is valamiképpen számítania kell, ha kívül szeretné hagyni az AfD-t a kormányból. A nyugatnémet Schleswig-Holstein tartomány kereszténydemokrata miniszterelnöke, a párton belül a merkeli centrista irányvonalat képviselő Daniel Günther már tavaly felvetette:

 

ha a keleti végeken másképp nem megy, akkor a CDU-nak még a szélsőbaloldali Linkével is össze kell fognia az AfD ellenében.

 

Kretschmerhez hasonlóan nehéz dolga lesz a választások másnapján Dietmar Woidke brandenburgi szocdem miniszterelnöknek is. Az SPD Brandenburgban hagyományosan mindig erős volt, de most úgy néz ki, hogy a CDU és az AfD mögé zuhan vissza harmadikként. A három párt mindegyike tizennyolc százalék körül áll. Brandenburgban is csak egy nagyon színes kormánynak lehet esélye az AfD-t távol tartani a hatalomtól.

 

Nem vár könnyebb feladat október után Bodo Ramelow szélsőbaloldali (linkés) türingiai kormányfőre. A politikus a Linke első és egyetlen tartományi miniszterelnöke, azaz a tét nagy: meg tudja-e az egykori NDK-s utódpárt őrizni a 2014-ben megszerzett posztot. (Az akkori tartományi választást a CDU nyerte ugyan 33,5 százalékkal, de a harmadik SPD és az ötödik helyezett Zöldek inkább a másodiknak befutó 28,2 százalékos Linkével alakítottak kormányt.) Nem kizárt, hogy itt is valamiképpen az ideológiai ellentéteken kell átnyúlni a CDU vagy az FDP felé, ha nem akarják az AfD-t beengedni a hatalomba.

 

Elsőre tehát úgy néz ki: ami közös a keletnémet tartományokban, az az AfD várható első vagy második helyezése. Ráadásul az AfD a volt NDK-s területeken az országos önmagához képest is radikálisabb. Türingiában a pártot például az AfD szélsőségeseit tömörítő Flügel (Szárny) nevű informális platform vezére, Björn Höcke vezeti.

 

KÖZÉPEN BJÖRN HÖCKE, AZ AFD KELETNÉMET ERŐS EMBERE A FLÜGEL (SZÁRNY) ÉVES TALÁLKOZÓJÁN. A PÁRTBAN TÖBBEN IS TILTAKOZTAK AZ AFD JOBBOLDALÁNAK RENDEZVÉNYE ELLEN, MONDVÁN NEM KÉNE HAGYNI, HOGY AZ AFD HÖCKE-PÁRT LEGYEN.

 

Egy jó AfD-eredmény ezért a párton belüli erőviszonyokat is átrajzolhatja: Höcke régóta készül arra, hogy az AfD-s mércével mérsékeltebbnek számító Alexander Gaulandtól és Alice Weideltől átvegye a pártot, és azt végleg egy keletnémet súlypontú, a nemzetiszocializmusig kinyitott mozgalommá tegye.

 

Zöldül a volt NDK

 

Azonban nem csak az AfD-t kell észrevenni a számok mögött. A három keletnémet tartományi választásnak ugyanis van még egy nagy meglepetésnyertese: a Zöldek.

 

Az ökopárt, amely hagyományosan a nyugatnémet tartományokban erős csak, kezd magára találni keleten is. Egykoron a parlamenti küszöb környékén ingadozó, pár városi ember által választott párt mára biztosan ugorja meg mindenütt a tíz százalékot is. Sőt, nagyon úgy néz ki:

 

a Zöldek nélkül se Szászországban, se Brandenburgban, se Türingiában nem tud létrejönni tartományi kormány.

 

Brandenburgban az ökopártot tizenhat százalékra mérik, ezzel csak egy-két százalékkal van lemaradva a „nagyoktól”, azaz az AfD-től, a CDU-tól és az SPD-től. Főleg a tartomány fővárosában, Potsdamban várható jelentős zöld áttörés, ott az első helyre várják a Zöldeket.

 

KILÉPTEK AZ ÓRIÁSPLAKÁTBÓL: KATJA MEIER ÉS WOLFRAM GÜNTHER, A ZÖLDEK SZÁSZORSZÁGI CSÚCSJELÖLTJEI. FOTÓ: DIE GRÜNEN SACHSEN / FACEBOOK

 

De Szászországban is vélhetően duplázni fog az ökopárt: a 2014-es alig öt százalékos eredmény után idén a tíz százalék se tűnik már messzinek. Lipcsében az ökopárt már az EP-választáson elhozta az első helyet húsz százalék feletti eredménnyel. Szintén duplázásra számítanak a Zöldek Türingiában, ahol ötről tizenegy százalékra nőtt a népszerűségük négy év alatt. Azaz mára az egykori NDK területe egyáltalán nem zöldmentes övezet, mint még pár éve volt.

 

A keletnémet tartományokban a Zöldek most már stabilan feljöttek tíz százalék fölé, ezzel a helyben nagy CDU, AfD és Linke után állnak, a szocdemeket tehát már előzik.

 

A volt NDK területén összességében az AfD huszonhárom, a CDU huszonkettő, a Linke tizennégy, a Zöldek pedig tizenhárom százalékos népszerűségnek örvendenek. Csak utánuk jönnek a szocdemek tizenegy és a liberálisok hét százalékkal. Persze ez még mindig elmarad a Zöldek országos eredményétől: Németország egészében az ökopárt huszonnégy százalékkal áll szorosan a huszonkilenc százalékra mért CDU/CSU mögött.

 

Mindazonáltal a mostani három keletnémet tartományi választás után a Zöldek majd nyugodtan kijelenthetik: megérkeztek a volt NDK-ba is.

 

Miért jelentek meg a Zöldek?

 

Ennek három oka lehet. Egyrészről

 

ideológiailag sok tekintetben a Zöldek az AfD valódi ellenfelei,

 

a két szavazótábor élesen szemben áll egymással. A szélsőbaloldali Linke főleg a keletnémeteknél gazdaságilag ugyan baloldali, de társadalmilag nem feltétlenül liberális, nem véletlen, hogy van átfedés a Linke és az AfD potenciális bázisa között. Ezzel szemben a Zöldek – különösen a keletnémeteknél – nem csupán a zöld, ökológiai erőt, hanem a legegyértelműbben balliberális, EU- és menekültpárti erőt is jelentik – azaz az AfD teljes tagadását. Az AfD növekedésével természetes ellenreakció tehát a Zöldek erősödése.

 

Másodsorban a környezetvédelem témája értelemszerűen a keletnémet szavazókat is elérte. Az is igaz persze, hogy a Zöldek éppen az ökológiai programjuk miatt ma is számos keletnémetnél elutasítottak.

 

ZÖLD TÜNTETÉS BRANDENBURG FŐVÁROSÁNAK, POTSDAMNAK A BELVÁROSÁBAN A SZÉNTÜZELÉSŰ ERŐMŰVEK VÉGLEGES LEÁLLÍTÁSÁÉRT. FOTÓ: GRÜNE BBG

 

Például a Zöldek meggyorsítanák a szászországi barnaszén-kitermelés leállítását. Lausitz (Łužyca) környékén a barnaszén-kitermelés a mai napig fontos munkahelyteremtő tényező, azaz értelemszerűen nem szívesen fogadják a helyiek a Zöldek azon ígéretét: ők még a tervezett 2035-ös végleges leállítást is előrehoznák. A szász Zöldek szerint már 2020 és 2030 között ki lehetne váltani a barnaszenet a tartományban a megújuló energiaforrásokkal – persze

 

az ilyen tervek nem népszerűek annál a közel tizenegyezer szászországinál, akinek még mindig a barnaszén-kitermeléstől függ a munkahelye.

 

Harmadrészt pedig – hiába van számos keletnémet régió a mai napig leszakadva a nyugatiakhoz képest – a keletnémet városokban is megjelent azon urbánus, tanult, fiatalabb réteg, amely a nyugati tartományokban is a Zöldek hagyományos bázisát adja.

 

Az, hogy a volt NDK-ban korábban gyenge Zöldeknek a brandenburgi Potsdamban, a szászországi Lipcsében vagy a türingiai Jénában mindenképpen az első helyre van már esélyük, szintén ezen társadalmi változást mutatja: a városok szintjén számos keletnémet nagyváros, egyetemi város megérkezett oda, ahol a nyugatiak vannak. Emlékezetes: az EP-választáson az összes félmilló lakosnál nagyobb nyugatnémet városban a Zöldek lettek az elsők.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A PSD pedig húzza az időt. Az Azonnali elmondja, mi történik épp Európa legizgalmasabb politikai színházában!

Láttatok már olyat, hogy valaki bekerül egy kerületi bizottságba, majd rögtön felszámolná azt? Még mi sem, de Kovács Gergely, a Kutyapárt elnöke pontosan erre készül a Hegyvidéken. Az Azonnalinak elmesélte, miért.

A koronavírus-pánik helyett a kelet-európai kulturális értékek bemutatását tartjuk fontosnak.

Hans Peter Doskozil jó szórakozást kívánt a minimálbérre pénzt sajnáló cégeknek Orbánnál.

A szakértők eredetileg arra számítottak, hogy egy Olaszországban dolgozó román hozza majd haza a koronavírust.

A debreceni alapszervezet most kilépett elnöke szerint a Jakab Péter-féle vezetés „bolsevik típusú leszámolásokat” folytat.

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Milyen lehetőségei vannak a felhasználóknak a techóriások adatszerzéseivel szemben? Milyen megoldásaink vannak, hogy ne a Facebook döntsön a demokráciánkról? Február 28-án erről lesz szó a Patyolatban.

Szász Lilla a portugál exgyarmatok lakóinak visszatelepítését fotózta végig. Tárlatvezetés február 28-án.

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás