+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Pintér Bence
2019. augusztus 25. vasárnap, 18:11
Ez nem fenyegetőzés, hanem a valóság – mondta a brit miniszterelnök.

Az új konzervatív miniszterelnökkel egyre inkább a megállapodás nélküli brexit felé sodródó Egyesült Királyság: a G7 csúcsra érkező és ott az Európai Tanácsot vezető Donald Tuskkal találkozó

 

Boris Johnson miniszterelnök már kevés esélyt lát egy új megállapodásra az október 31-i kilépési dátumig,

 

pedig korábban azt nyilatkozta, hogy a megállapodás nélküli kilépés esélye millió az egyhez.

 

Mindeközben Tusk és Johnson egy finom pengeváltásba is keveredtek: a lengyel politikus arra figyelmeztette Johnsont, hogy nehogy Mr. Megállapodás Nélküliként kerüljön be a történelemkönyvbe, mire Johnson azzal vágott vissza, hogy ezen a néven majd Tuskot fogják emlegetni.

 

Ennél konkrétabb dolgokról is esett azonban szó:

 

Johnson belengette, hogy ha valóban megállapodás nélkül lépnek ki, akkor az Egyesült Királyság nem fogja kifizetni aannak a 39 milliárd fontnak a nagy részét, amivel az EU-nak tartozna.

 

A konzervatív vezető korábban is beszélt már arról, hogy egy ilyen forgatókönyv esetén visszatarthatnék ezt az összeget addig, amíg kereskedelmi megállapodást kötnek az EU-val, hogy ezzel is sürgessék egy ilyen megállapodás megszületését. Azóta azonban az új kormány is belátta, hogy a pénz negyedét még megállapodás nélkül is ki kell fizetniük.

 

Most Johnson azt mondta, hogy szigorúan nézve egy ilyen kilépés esetén végső soron nem tartoznának ezzel a pénzzel Brüsszelnek.

 

„Ez nem fenyegetés. Ez a valóság” – tette hozzá Johnson.

 

A brit miniszterelnök egyébként optimista: miközben az EU még mindig arra vár, hogy mondja meg, hogy az ír határ átjárhatóságát védő megállapodás nélkül pontosan hogyan is lesz a határ ügye megoldva, Johnson úgy érzi, hogy párizsi és berlini látogatásai nyomán kedvezőbb tárgyalási pozícióba került.

 

FOTÓ: Annika Haas / Flickr

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Józsefváros is csatlakozott azon kerületek listájához, ahol a vendéglátósok parkolóhelyekre is berendezhetik a teraszukat. De mekkora segítséget jelent ez nekik? Megkérdeztük!

Hogyan készül a nyitására a rendezvényszektor, ahol általában már hónapokkal előre leszervezik a koncerteket? Szakmabeliekkel jártunk utána!

Észtország, Litvánia és Lettország is eleget tett a csehek kérésének, és kiutasítottak több olyan orosz diplomatát, akikről felmerült a gyanú, hogy kémek lehetnek.

Az összeget Parragh László mondta az Azonnalinak. Mi ez az összeg, mi mindenből áll és hogyan jött ki? Utánajártunk.

Jövő hétfőtől szerdáig a Sinopharm-vakcinával való oltásra már magunk bejelentkezhetünk, nem kell a háziorvos hívását, mailjét várni.

Lehet majd menni könyvtárba
és edzőterembe is, de csak védettségi igazolással.

Ezzel véget ér az orosz erődemonstráció, aminek a pontos célja nem ismert, és enyhülhet a hetek óta tartó feszültség a két ország között.

A hét kérdése

A brit ellenzék vezetőjét személyesen egy bathi kocsma tulaja dobta ki, amiért pártolta a hosszan eltartó járványügyi lezárásokat. Magyarországon ki ne ihasson, ha lesz nyitás?

Azért ide elnéznénk

Mi is, képzelheted. Gyere az Azonnali olvasói Facebook-csoportjába kibeszélni mindent!

Ezt is szerettétek

Letoha Tamás, a gyógyszerfejlesztéssel foglalkozó kutató koronavírussal kapcsolatos olvasói kérdésekre válaszol, és azt is elmondja, miért fél a biológiai háborútól.

A galériatulajdonos műgyűjtő elmondja, hogy a szobor a világ bármely részén múzeumi tárgy lehet a jövőben: a BLM-szobor jó értelemben provokál.

Eddigi bevételeik 10 százalékát keresik most meg, hiszen a szakmájukat konkrétan nem tudják gyakorolni. A Music Hungary Szövetség elnöke, Weyer Balázs a Helyzetben!

Hogyan lehet úgy szürreális műveket írni, ha a világ maga is egyre szürreálisabb? Veres Attila íróval erre kerestük a választ.

Renczes Ágoston, az Azonnali újságírója elmondja, miért lehet jobb vezető Matovič betonkatolikus menedzser utódja, és hogyan érintheti ez a felvidéki magyarságot.

A popzenészek és sztársportolók legújabb bevételi forrásáról Bornemissza Márkkal, az egyik legsikeresebb cipőbolthálózat, a Footshop magyar brand managerével beszélgettünk.

Az Európai Bizottság nemrég nyilvánosságra hozta az EU-s védettségi igazolásról szóló tervet. Lattmann Tamás nemzetközi jogásszal elemeztük, hogyan válhat valóra. Podcast!

Twitter megosztás Google+ megosztás