Hogyan érintette a kelet-európai gyerekeket a brexit? Megkérdezték őket

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.22. 10:06

Egy új felmérés szerint a kelet-európai diákok többsége bizonytalanságot érez a brexit miatt, és már tapasztalt rasszizmust is, de háromnegyedük a jövőben is az Egyesült Királyságban szeretne élni.

Hogyan érintette a kelet-európai gyerekeket a brexit? Megkérdezték őket

A korábbinál több rasszizmust tapasztal a kelet-európai gyerekek 49 százaléka a brexitről szóló 2016-os népszavazás óta – írja a Guardian egy új, a glasgow-i Strathclyde Egyetem által készített felmérésre hivatkozva. A kitöltők 12 és 18 év közötti iskolások voltak, főként Angliában és Skóciában éltek, többségük lengyel születésű volt, de akadtak köztük nagyobb számban román és litván nemzetiségűek is.

A diákok 77 százaléka számolt be arról, hogy tapasztalt már rasszizmust, xenofóbiát vagy iskolai zaklatást. Az ilyen incidensek a csúfolódástól, a kiejtésükön való viccelődéstől kezdve egészen a fizikai atrocitásig terjedtek.

Például volt olyan lány, aki azt írta: megesett már vele, hogy kövekkel dobálták vagy éppen végigkergették az utcán azért, mert lengyel.

A kérdésre, hogy hogyan éreznek a brexittel kapcsolatban, 56 százalékuk bizonytalanságot, 54 százalékuk aggodalmat, míg 27 százalékuk ijedtséget mondott. Ugyanakkor 19 százalékuk bizakodó a brexit miatt, például azért, mert ha kevesebb bevándorló érkezik emiatt, azzal a saját foglalkoztatási esélyeik is nőnek.

A bizonytalanság ellenére egyébként a résztvevők 75 százaléka vallotta, hogy meglehetősen vagy éppen nagyon elégedett az életével az Egyesület Királyságban, és szintén háromnegyedük tartotta valószínűnek, hogy a továbbiakban is itt éljen.

Hogy a brexittel kapcsolatban hogyan lángolt fel az ír határ kérdése, arról itt és itt írtunk.

FOTÓ: Wikimedia

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek