Ha az Öt Csillagon múlik, nem lesz új választás Olaszországban

Szerző: Pintér Bence
2019.08.22. 20:43

Matteo Salvini előrehozott választást akart, de korábbi koalíciós partnere most azon ügyködik, hogy nélküle alakítson kormányt.

Ha az Öt Csillagon múlik, nem lesz új választás Olaszországban

Az olasz elnökkel, Sergio Mattarellával találkozott csütörtökön Luigi Di Maio, az elitellenes Öt Csillag Mozgalom vezetője (képünkön), aki a találkozó után elmondta:

pártja egy biztos kormányzó többség megalkotásán dolgozik,

bár azt kérdésre sem egyértelműsítette, hogy ezt a feléjük nyitó balközép Demokrata Párttal tervezi. Az olasz kormányválság azért alakult ki, mert Matteo Salvini, az Öt Csillaggal koalícióban kormányzó Lega elnöke felbontotta a koalíciót: a terv az volt, hogy előrehozott választásokat erőszakol ki, ahol elég jól szerepelhetne a közvélemény-kutatásokban vezető pártjával.

A dolgok azonban, mint arról mi is írtunk, nem pont úgy alakultak, ahogyan tervezte. Jelen állás szerint úgy néz ki a dolog, hogy az Öt Csillag és a balközép Demokrata Párt egyre erősebben tapogatózik egymás irányába, hogy új koalíciót alakítva zárják ki Salvinit a kormányzásból és akadályozzák meg az előrehozott választást.

„Nem hagyjuk, hogy elsüllyedjen a hajó”

– nyilatkozta Di Maio, aki tíz javaslatot vitt az elnökhöz, például az olasz közmédia és az igazságügy reformját. Szerinte a kormányválság fontos törvénsek elfogadását, így például az olasz képviselő és szenátorok számának csökkentését akadályozta.

A baloldal azért nem ragaszkodik a kormányalakításhoz

Közben a Demokrata Pártot vezető Nicola Zingaretti azt nyilatkozta, miután szintén az elnökkel tárgyalt, hogy nyitottak a koalícióra az Öt Csillaggal, amennyiben az új kormány tényleg markáns alternatívát nyújt a jobboldallal szemben. Zingaretti azt is elmondta, hogy

ettől függetlenül a Demokrata Párt nem ragaszkodik ahhoz, hogy legyen közös kormány, csak ha valóban az a jó megoldás.

A balközép párt a tárgyalásokon állítólag azt is feltételül szabta, hogy töröljék el a Salvini által migránsügyben hozott rendeleteket; ezen felül azt is kérte, hogy egyezzenek meg előre egy olyan költségvetésben, amire az EU is rábólint, illetve hogy állítsák le a szenátorok és képviselők számának csökkentését – tehát épp azt a pontot, amit Di Maio kiemelt. Vitás pont még az is, hogy ki lehet a kormányfő, az Öt Csillag megtartaná Giuseppe Contét, de a Demokrata Párt erről hallani sem akar.

Salvini is találkozott az olasz elnökkel, ő azonban továbbra is új választásokat követel.

FOTÓ: Luigi Di Maio / Facebook

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek