A külügynek nincs véleménye arról, hogy Trump Nagy-Romániával poénkodik

Szerző: Bakó Bea
2019.08.22. 12:43

„Make Romania great again”, azaz „Tegyük újra naggyá Romániát” feliratú sapkát ajándékozott Donald Trump amerikai elnök román kollégájának majdnem pont száz évvel azután, hogy a román hadsereg bevonult Budapestre. Az ennél kisebb apróságok miatt is rendre hangosan tiltakozó Szijjártó Péter minderre nem szól egy szót se, hiába kérdeztük többször a külügyet az álláspontjáról. De komolyan gondolta-e ezt Trump, vagy csak trollkodott, és miért van ilyen jóban a románokkal? Elmondjuk.

A külügynek nincs véleménye arról, hogy Trump Nagy-Romániával poénkodik

Amíg mi augusztus 20-át ünnepeltük, addig Donald Trump Washingtonban már sokadszorra fogadta Klaus Johannis román elnököt. A találkozó annyira jól sikerült, hogy Trump ki is jelentette, hogy szívesen ellátogatna Romániába, és adott román kollégájának egy sapkát is, amelyen Romániára írták át Trump korábbi kampányszlogenjét:

„Make Romania great again”, vagyis „Tegyük újra naggyá Romániát”.

A dolognak azért van némi pikantériája, mivel ezt a szlogent Romániában máshogy is lehet érteni.

Nagy-Románia régi álma a román nacionalistáknak. A szolidabb verzióban Nagy-Románia a jelenlegi Románián túl Besszarábiát foglalja magába, ami nagyobb részben Moldova, kisebb részben Ukrajna területén található. A vadabb változatban viszont ráadásul nyugat felé Nagy-Románia egészen a Tiszáig tart, vagyis mai magyar területeket is lefedne. Ezt gyakran szokta hangoztatni egyébként Traian Băsescu korábbi román elnök, és az úzvölgyi katonai temetőben balhézó román nacionalisták is ilyen transzparenssel vonultak fel.

NAGY-ROMÁNIÁS MOLINÓ ÚZVÖLGYÉBEN. FOTÓ: GERGELY ELŐD GELLÉRT / AZONNALI

A magyar külügyet nem zavarja a nagyromániázás

Az a magyar külügy, amelyik a honlapján található közlemények szerint „Brüsszel” minden rezdülésére hangosan jajveszékel és migránsozik, érdekes módon mély csendben maradt most, és egyetlen szót sem szólt a „Make Romania great again” feliratú ajándékra. Hiába kérdeztük meg őket többször is az álláspontjukról e-mailben és telefonon, semmi reakció, eszerint ennyire nem zavarja a külügyet az egész.

Egész pontosan ezekre a kérdésekre szerettünk volna választ kapni:

+ Hogyan értékeli a külügyminisztérium ezt a diplomáciai gesztust, főleg arra tekintettel, hogy arra pont egy nappal a magyar nemzeti ünnep után került sor? Ráadásul a románok egyszer elfoglalták Budapestet (majdnem pont száz éve, 1919. augusztus 4-én), így a Nagy-Romániára az újra szó kíséretében utalni különösen sérti a magyar érzékenységet.



+ Látnak-e abban kivetnivalót, hogy az USA mint a világ vezető katonai hatalma azt az üzenetet közvetíti, hogy „Make Romania great again”?



+ Fog-e a külügyminisztérium bármilyen diplomáciai lépést tenni az ügyben, és pontosan milyet? Az amerikai, vagy a román külügy felé, esetleg mindkettő felé tesznek-e jelzést?



+ Amikor Orbán Viktor Washingtonban járt, kapott-e „Make Hungary great again” feliratú sapkát?

A külügyminisztérium egyelőre nem tartotta fontosnak, hogy ezekre a kérdésekre válaszoljon. Ha ezt utóbb mégis megteszik, beszámolunk róla.

Komolyan gondolta Trump, vagy csak trollkodott?

Persze Trump eddigi megnyilvánulásait ismerve nem túl valószínű, hogy az amerikai elnök Nagy-Romániára gondolt a sapka ajándékozásakor. Viszont arra sem gondolt, hogy Romániában ezt így fogják sokan értelmezni, mondta az Azonnalinak Demkó Attila biztonságpolitikai szakértő. Főleg azért, tette hozzá, mert a román centenárium miatt most főleg nyomatják a Besszarábiával való újraegyesülést, sok hivatalos centenáriumi plakáton is a moldovai terület elszakított országrészként szerepel.

A nacionalista körök és Traian Băsescu biztosan megpróbálják majd kihasználni ezt a gesztust arra, hogy azt a látszatot keltsék: Amerika velük van Nagy-Románia kérdésében

– mondta Demkó az Azonnali kérdésére. Szerinte az amerikaiak ugyanakkor játszanak ezzel, hiszen a moldáv belpolitikában is nagyon benne vannak, és épp az amerikai nagykövettel való találkozás után mondott le hirtelen a korábbi autoriter „bábmester”, Vlad Plahotniuc.

Összességében tehát Trump ajándéka, ha nem is gondolta komolyan, azért nem is veszélytelen: Romániában reményeket, a moldovai és ukrajnai kisebbségek körében feszültségeket kelthet. Önmagában konfliktus ebből azért nem lesz, hiszen az amerikaiak nem fognak a Nagy-Romániával kapcsolatos törekvések mellé állni.

De miért van ennyire jóban Johannis és Trump?

Nem nehéz észrevenni, hogy Trump a térségben messze a román elnökkel találkozik a legtöbbet, ráadásul most azt a gesztust is megtette, hogy arra utalt: ő maga is elutazna Romániába, nem csak Washingtonban fogadná kollégáját.

Ennek a jó viszonynak két oka van Demkó szerint: az amerikai stratégiai érdekek és a pénz.

Románia ugyanis sok fegyvert vesz az amerikaiaktól: legutóbb légvédelmi rendszereket, de nagyon elkezdték fejleszteni a légierőt és a haditengerészetet is. Emellett az Egyesült Államoknak nagyon fontosak a romániai bázisok, főleg a Fekete-tenger partján. Mind a kelet-ukrajnai, mind a közel-keleti konfliktusok miatt is felértékelődtek a román támaszpontok.

Demkó összegzése szerint

Orbán Viktor azért nem kapott Washingtonban „Make Hungary great again” feliratú sapkát, mert mi nem vettünk az amerikaiaktól 8 milliárd dollárért fegyvert, míg a románok igen.

NYITÓKÉP: A román elnök fel is vette az ajándékba kapott sapkát a delegáció nagy örömére. Fotó: Klaus Johannis / Facebook

Bakó Bea
Bakó Bea az Azonnali alapító-főszerkesztője

EU-jogász. 2021 márciusa óta anyasági szabadságon.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek