+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 21. szerda, 14:29
Kutyás szelfik helyett az FPÖ Strache régi riválisáról szóló posztokkal árasztja el a bukott pártelnök rajongói oldalát.

Miután hivatalosan is elindult Ausztriában a választási kampány, az Osztrák Szabadságpártnak (FPÖ) rendeznie kellett a sorait az online térben is. A párt ezért fogta magát, és elvette Heinz-Christian Strache, az ibizai videóbotrányba – ahol egy kamuorosz kamuoligarcharokonnal közbeszerzéseket ígérget baráti médiavásárlásért cserébe – belebukott volt alkancellár-pártelnöktől a Facebook-oldalának adminjogait. Strache oldalának a cikk írásakor 794 ezer lájkolója volt: lényegében ez az FPÖ legnagyobb elérésű médiafelülete.

 

Vagyis Strache mostantól nem posztolhat csak úgy akármit, először el kell küldenie a bejegyzést az FPÖ-pártközpontba, ahol eldöntik, megjelenhet-e a poszt, és ha igen, milyen formában.

 

A korlátozás a Heute című ingyenes bulvárlap FPÖ-s informátorai szerint már öt napja él, ezért történhetett például az, hogy Strache a Facebook-oldalán arra buzdított mindenkit, hogy nézze meg az FPÖ-t jelenleg vezető Norbert Hofer hétfő esti tévéinterjúját, ahol Hofer – aki korábban pártja államfőjelöltje is volt, és az FPÖ-n belül mindig is Strache ellenlábasaként tartották számon – kifejezetten kritikus volt Strachéval szemben. Mi több, konkrétan kijelentette, hogy Strache egészen addig nem térhet vissza a politikába, amíg akár csak egy jogi eljárás folyik ellene az ibizai videó vagy a kaszinóbotrány kapcsán, hozzátéve, hogy Strache ibizai viselkedése sokat ártott pártjának.

 

STRACHE OLDALÁN PÁR NAPJA JELENTŐSEN MEGNŐTTEK A NORBERT HOFER FPÖ-ELNÖKÖT NÉPSZERŰSÍTŐ BEJEGYZÉSEK. POSZTOK A PÁRTKÖZPONTBÓL.

 

A Heute ezért tudni véli, hogy a Hofer-interjút előre ajánló bejegyzés már az FPÖ-központból jött, nem Strache okostelefonjáról. A Heutenek nyilatkozó FPÖ-s szerint Strache egójának kifejezetten rosszul esik, hogy semmit nem tud tenni a szájkosár ellen.

 

Mosolygó állatorvos az FPÖ élén

 

Az idei osztrák választási kampányban egyébként valószínűleg Norbert Hofernek van a legnehezebb dolga: FPÖ-elnökként egyszerre kell

 

+ kezelnie valahogy a Strache-problémát, a volt pártelnök ugyanis mihamarabb vissza akar térni a politikába,

 

 kordában kell tartania a Strache bécsi embereit a pártpozíciókból kiszorító revansvágyó felső-ausztriai pártszervezetet, 

 

 a választók számára kormányzóképességet kell mutatnia,

 

 és mindezek mellett úgy kell érvelnie egy újabb ÖVP-FPÖ-koalíció mellett, hogy pártja kifejezetten kínos, és sorozatos botrányait elkeni.

 

Rainer Nowak, a Die Presse főszerkesztője a lap előfizetők számára elérhető kedd reggeli hírlevelében Hofert ezért egy olyan állatorvosként jellemezte, akinek el kell altatnia egy aranyos házikedvencet, és közben barátságos mosollyal empátiát akar kelteni mind az állatban, mind az állattulajdonosokban.

 

Az előrehozott osztrák választást szeptember 29-én tartják. Egy augusztus 14-én publikált közvélemény-kutatás szerint Sebastian Kurz ÖVP-je stabilan első 35 százalékkal, a szocdem SPÖ 23 százalékkal a második, az FPÖ 20 százalékkal harmadik. A kispártok közül a Zöldek állnak a legjobban, 11 százalékon, a Momentummal jó viszonyt ápoló jobboldali-liberális Neos 8 százalékon áll, Peter Pilz zöldpolitikus elitellenes Liste Jetzt pártját pedig egyelőre az Ausztriában 4 százalékos parlamenti bejutási küszöb alatt, 2 százalékon mérik.

 

FRISSÍTÉS (17:00): Strache a Facebookon reagált a hírre, mondván nem teljesen igaz ez a sztori, ő igenis tud posztolni, és a Facebook-oldala eleve az övé, hiszen az ő fotója látszik rajta, az ő tartalmai vannak rajta. Mindössze annyi változott, hogy az FPÖ lett az admin, az ő jogosultsága pedig szerkesztői lett. 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Negyven éve nem nézhetnek nők férfiakat sportolni Iránban, de a FIFA most biztosítékot kapott arra, hogy a válogatott kivételt fog képezni a világbajnokságon.

Egy friss felmérés szerint az ország szurkolóinak több, mint a fele szavazott a radikális pártokat tömörítő koalícióra.

Vajon mennyit költött a busztársaság a bárki által fillérekért beszerezhető műalkotásra?

Már a képmegosztónál is belátták, rettentő káros a fiatalok testképére, ha az arcukba nyomják a pénzért megvásárolható szépülést.

Az Ireland Simpsons Fans csoport saját pártjának tényleg egy fánk lesz a logója, de amúgy nagyon úgy tűnik, nem egy új viccpárt lesz az ISF Party.

A hét kérdése

A szélsőjobb által is oly sokat emlegetett európai életmód védelme névvel ellátott biztosi portfóliót sokan betámadták. Ha rajtad múlik, mire neveznéd át?

Azért ide elnéznénk

Konferencia Közép-Európa kilátásairól az NKE-n szeptember 26-án.

Milyen volt az erdélyi Magyar Autonóm Tartomány? Szeptember 27-én a Kutatók éjszakáján szó lesz róla.

Neoliberálisok, posztmarxisták, populisták vagy konzervatívok legyenek? Schiffer és Lányi megmondja. Szeptember 27.

Szeptember 28-án végig lehet kóstolni egy csomó gőzgombócot. Mellé koncertek.

Újra az irodalom és könyvkultúra központja lesz négy napra a Várkert Bazár október 10-től.

Ezt is szerettétek

Mennyire kapják meg a mindennapi szexizmust azok a lányok, akik bevallottan azzal akarnak érvényesülni, hogy jól néznek ki?

Kik azok, akikről első ránézésre nem mondaná meg az ember, hogy hosszú évek óta fideszesek? Összeszedtük!

Kárpátaljáról viszont mentőt fizetnek a magyarok a határig, hogy eljussanak a rossznak tartott magyar egészségügybe. Mutatjuk, miért.

Mutatunk pár jó társasjátékot, amiben tényleg kell gondolkodni, és nem is feltétlenül a többiek kisemmizése vagy kiiktatása a cél. Azonnali-lista!

Twitter megosztás Google+ megosztás