+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 21. szerda, 18:07
A hírhedt ibizai videón Johann Gudenus korábbi FPÖ-s frakcióvezető azzal nyugtatta HC Strache akkori alkancellárt, hogy biztos nem csapda ez az egész. Most kiderült, hogy előre szóltak neki arról, hogy kamu az orosz áloligarchanő sztorija.

Ausztriát a május 26-i EP-választás előtt egy héttel alaposan felrázta az ibizai Strache-videó: ezeken a világsajtót bejárt felvételeken Heinz-Christian Strache, az azóta megbukott osztrák alkancellár többek között közbeszerzéseket ígérgetett egy kamuorosz áloligarcharokonnak, cserébe azért, hogy ő megvásárolja és az FPÖ befolyása alá hajtsa Ausztria legfontosabb bulvárlapját, a Kronen Zeitungot. Az ibizai villában, amit az Airbnb-n azóta is bárki kivehet, nem csupán Strache és a dekoratív áloligarcharokon volt jelen a híressé vált megbeszélésen, hanem Strache egyik bizalmasa is, Johann Gudenus, aki az FPÖ parlamenti frakcióját vezette.

 

Ő azonban a videó nyilvánosságra kerülésekor minden pártbeli pozíciójáról lemondott, és lényegében köddé vált – az újabb hírek alapján pedig úgy tűnik: ő csalta be Strachét a csapdába.

 

Gudenus a botrány kitörését követően még a politikusi Facebook-oldalát is eltávolította – ő járt jobban, Strache rajongói oldaláról ugyanis az FPÖ-pártközpont amennyire lehet, igyekszik távol tartani az új pártvezetés számára kínossá vált Strachét.

 

A bécsi Kurier napilap most egy megbízható informátortól, akit a lap „jó kapcsolati hálóval rendelkező vállalkozónak” nevez, megtudta: Gudenus az ibizai találkozó előtt beavatta őt a gondolataiba, és mesélt neki egy vélhetően nagyon gazdag orosz lányról, aki pár nappal Gudenus esküvője előtt a piaci érték ötszöröséért szeretett volna vásárolni egy nagyobb telket a Gudenus-családtól a Waldviertelben, Alsó-Ausztria északi részén, közel a cseh határhoz, és ezért ügyvédi letétbe helyezett hétmillió eurót egy bécsi ügyvédnél. Még fotót is mutatott a nőről.

 

A vállalkozó erre felhívta Gudenus figyelmét arra, hogy ő egyrészt nem ismeri ezt a nőt, másrészt kizárt, hogy az illető az orosz oligarcha Igor Makarov unokahúga legyen, az oligarchának ugyanis nincs testvére.

 

Gudenus azonban nem vette komolyan a vállakozó figyelmeztetését, így jött létre 2017. július 24-én és 25-én Strache, Gudenus, valamint a magát Alinya Makarovának kiadó nő találkozója a hírhedt ibizai Airbnb-villában. Mint azóta több osztrák lap is megírta: Gudenus boszniai szerb származású felesége, Tajana, aki a találkozón szintén jelen volt, többször is kételkedett a nő által elmondottak igazságtartalmával kapcsolatban, ahogy maga Strache is többször megkérdezte a felvételek tanúsága szerint, hogy ez nem egy csapda-e. De Gudenus – akit a Mandiner 2018-as portréja például az FPÖ agyának nevezett – mindkettejüket megnyugtatta: „Ez nem egy csapda.”

 

Gudenus a Kuriernek ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, amit eddig is mondott: ő is a történtek áldozata, hiszen ő megbízott az ügyvédben, Ramin M.-ben, akinél a áloligarcharokon letétbe helyezte a waldvierteli telekre a pénzt, és aki mesélt neki a nőről is – eszerint meggyőzőbben, mint a Kurier által megszólaltatott vállalkozó. Az ügyvédnél, aki egyébként tevékeny részt vállalt az ibizai akció megszervezésében és a videófelvétel elkészítésében, kedden házkutatást tartottak, aminek keretében mobiltelefonokat és adathordozókat foglaltak le. A bécsi ügyészség csalás és megtévesztés miatt nyomoz Ramin M. ellen, miután Johann Gudenus múlt héten feljelentette az ügyvédet.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Szexuális utalásokból Gyurcsánynál sincs hiány, és a kormánymédiát is megcsapta a szerelem szele a héten.

Mivel még mindig nem fogadták el az ország 2020-as költségvetését a választás megrendezésének rá eső felét sem tudja kifizetni.

Az aktív fertőzöttek 42 százaléka budapesti eset, az elhunytaké pedig 61 százalék jelenleg.

Madridot például teljesen lebénították a tüntetők, akik a szélsőjobb szerint „bűnözőkormánnyá” vált baloldal lemondását követelték.

A terv szerint június közepétől Ausztria, Szlovákia, Csehország és Magyarország között lehetővé vált volna a szabad utazás, de a szlovákok még tartanak a külföldiektől.

Szombatra már 1655-en gyógyultak fel, míg az aktív fertőzöttszám 1576-ra esett. Grafikonokon a részletek!

Pedig a Nógrád Megyei Hírlap eddig nem ment a szomszédba egy kis migránsozásért.

A hét kérdése

Igen? Nem? Vagy csak a második hullámtól? Esetleg soha nem is tartottál tőle? Ez a hét kérdése az Azonnalin!

Azért ide elnéznénk

Keresd fel a hozzád legközelebb esőt május 24-én: rengeteg program lesz.

Az Azonnali publicistája a nemzeti régiókról szóló polgári kezdeményezésről vitázik online május 25-én este 8-tól!

Ezért beszélget az űrhajóssal május 27-én Szujó Zoltán.

Ki nyerheti az amerikai elnökválasztást? Szakértők vitatják meg az American Corner május 28-i eseményén!

Az Azonnalin rendszeresen publikáló Szalai Máté is elemzi a Külügyi Intézet online beszélgetésén, május 26-án!

Ezt is szerettétek

Mi áll Klaus Johannis román államelnök magyarellenes kirohanása mögött? Podcast.

Akár az egészségügynek, akár a gazdaságnak akarnak kedvezni a politikusok, katasztrofális következményekbe futnak bele.

Fogadják el a munkavállalók, hogy a közelgő válság miatt komoly áldozatokat kell hozniuk az állásukért – legalábbis az Iparkamara elnöke, Parragh László szerint. De mit szólnak ehhez a szakszervezetek?

Sok felvidéki városba a magyar polgármesterek hívták be a megszálló csehszlovák katonákat. Itt a Trianon 100 podcast harmadik része.

És a koronavírus-járvány, vagy az azt követő válság kezelése lehet majd a 2022-es kampány fő témája? Böcskei Balázs és Mráz Ágoston Sámuel a Helyzetben!

Hogyan élik meg a koronavírus-járványt a különböző generációk? Kiknek a legnehezebb most, és miért jött elő a nyugdíjasbashing?

Miért csapott látványos hisztiket az akkori román miniszterelnök Trianonban, miközben megkapták Erdélyt, a Bánság nagyobb részét és a Partiumot?

Twitter megosztás Google+ megosztás