+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Bukovics Martin
2019. augusztus 21. szerda, 18:07
A hírhedt ibizai videón Johann Gudenus korábbi FPÖ-s frakcióvezető azzal nyugtatta HC Strache akkori alkancellárt, hogy biztos nem csapda ez az egész. Most kiderült, hogy előre szóltak neki arról, hogy kamu az orosz áloligarchanő sztorija.

Ausztriát a május 26-i EP-választás előtt egy héttel alaposan felrázta az ibizai Strache-videó: ezeken a világsajtót bejárt felvételeken Heinz-Christian Strache, az azóta megbukott osztrák alkancellár többek között közbeszerzéseket ígérgetett egy kamuorosz áloligarcharokonnak, cserébe azért, hogy ő megvásárolja és az FPÖ befolyása alá hajtsa Ausztria legfontosabb bulvárlapját, a Kronen Zeitungot. Az ibizai villában, amit az Airbnb-n azóta is bárki kivehet, nem csupán Strache és a dekoratív áloligarcharokon volt jelen a híressé vált megbeszélésen, hanem Strache egyik bizalmasa is, Johann Gudenus, aki az FPÖ parlamenti frakcióját vezette.

 

Ő azonban a videó nyilvánosságra kerülésekor minden pártbeli pozíciójáról lemondott, és lényegében köddé vált – az újabb hírek alapján pedig úgy tűnik: ő csalta be Strachét a csapdába.

 

Gudenus a botrány kitörését követően még a politikusi Facebook-oldalát is eltávolította – ő járt jobban, Strache rajongói oldaláról ugyanis az FPÖ-pártközpont amennyire lehet, igyekszik távol tartani az új pártvezetés számára kínossá vált Strachét.

 

A bécsi Kurier napilap most egy megbízható informátortól, akit a lap „jó kapcsolati hálóval rendelkező vállalkozónak” nevez, megtudta: Gudenus az ibizai találkozó előtt beavatta őt a gondolataiba, és mesélt neki egy vélhetően nagyon gazdag orosz lányról, aki pár nappal Gudenus esküvője előtt a piaci érték ötszöröséért szeretett volna vásárolni egy nagyobb telket a Gudenus-családtól a Waldviertelben, Alsó-Ausztria északi részén, közel a cseh határhoz, és ezért ügyvédi letétbe helyezett hétmillió eurót egy bécsi ügyvédnél. Még fotót is mutatott a nőről.

 

A vállalkozó erre felhívta Gudenus figyelmét arra, hogy ő egyrészt nem ismeri ezt a nőt, másrészt kizárt, hogy az illető az orosz oligarcha Igor Makarov unokahúga legyen, az oligarchának ugyanis nincs testvére.

 

Gudenus azonban nem vette komolyan a vállakozó figyelmeztetését, így jött létre 2017. július 24-én és 25-én Strache, Gudenus, valamint a magát Alinya Makarovának kiadó nő találkozója a hírhedt ibizai Airbnb-villában. Mint azóta több osztrák lap is megírta: Gudenus boszniai szerb származású felesége, Tajana, aki a találkozón szintén jelen volt, többször is kételkedett a nő által elmondottak igazságtartalmával kapcsolatban, ahogy maga Strache is többször megkérdezte a felvételek tanúsága szerint, hogy ez nem egy csapda-e. De Gudenus – akit a Mandiner 2018-as portréja például az FPÖ agyának nevezett – mindkettejüket megnyugtatta: „Ez nem egy csapda.”

 

Gudenus a Kuriernek ragaszkodott ahhoz a verzióhoz, amit eddig is mondott: ő is a történtek áldozata, hiszen ő megbízott az ügyvédben, Ramin M.-ben, akinél a áloligarcharokon letétbe helyezte a waldvierteli telekre a pénzt, és aki mesélt neki a nőről is – eszerint meggyőzőbben, mint a Kurier által megszólaltatott vállalkozó. Az ügyvédnél, aki egyébként tevékeny részt vállalt az ibizai akció megszervezésében és a videófelvétel elkészítésében, kedden házkutatást tartottak, aminek keretében mobiltelefonokat és adathordozókat foglaltak le. A bécsi ügyészség csalás és megtévesztés miatt nyomoz Ramin M. ellen, miután Johann Gudenus múlt héten feljelentette az ügyvédet.

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Kövér László szerint az európai integráció tulajdonképpen olyan, mint a nácizmus, a sztálinizmus, és az amerikai imperializmus.

Behrouz Boochani korábban úgy nyert ausztrál irodalmi díjat, hogy egy ausztrál menekülttáborban tartották őrizetben, most Új-Zélandtól kapott ideiglenes vízumot.

Thierry Breton és Adina Vălean is átment a meghallgatáson, csak a magyar biztosjelölt fog kapni még plusz kérdéseket.

A magyar jelölt jó teljesítményt nyújtott, de nem tudta elhitetni, hogy biztosként le tudna szakadni az Orbán-kormányról.

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás