+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Petróczi Rafael
2019. augusztus 20. kedd, 12:02
A születésétől siket Lee Duck-hee-ben senki sem hitt, amikor profi teniszkarriert álmodott magának. Most ő az első siket játékos, aki ATP-teniszmeccset nyert.

Augusztus 19-én két szettben verte meg a 21 éves, dél-koreai Lee Duck-hee a finn Henri Laaksonen-t az észak-kaliforniai Winston-Salem Openen. (Ez egy, a férfiak számára minden év augusztusában megrendezett tenisztorna, amit az ATP teniszszövetség szervez. Egyúttal ez a szervezet dolgozta ki a ma is használatos pontozási rendszert, ami alapján a teniszezők világranglistája készül.)

                                                            

Ez önmagában még nem lenne nagy szó, ha nem tennénk hozzá, hogy Lee siketen született, állapotát kétéves korában diagnosztizálták.

 

A hétfői győzelme pedig azért mérföldkő, mert ő lett az első siket teniszező, aki megnyerte egy ATP-torna főtáblás meccsét.

 

(A főtábla a sorsolással kialakított sorrendet jelenti, amiben – hasonlóan mondjuk a labdarúgótornákhoz – meghatározzák, hogy ki, kivel játszik.)

 

Sokan nemhogy nem hittek abban, hogy Lee profi teniszezővé válhat, még próbálták is lebeszélni róla.

 

„Az emberek gúnyolódtak a fogyatékosságomon. Azt mondták, nem szabadna játszanom” – mesélt Lee a korai akadályokról, majd hozzátette: „Határozottan nehéz volt ez, de a barátaim és a családom átsegítettek rajta. Meg akartam mutatni, hogy meg tudom csinálni!”

 

Hát de a labdát nem látni kell? Minek azt hallani?

 

Hallássérültként olyan hátrányból indul az ember egy teniszmeccsen, amit szinte lehetetlennek tűnik ledolgozni. Nem hallja például, ha a vonalbíró bemondja, hogy a labda a pályán kívül landolt, ahogy a gépi sípolást sem, ami jelzi a necces szervát.

 

De ami még ennél is fontosabb, hogy a hallás fontos az ellenfél játékának leolvasásához is: a hanghatások alapján tudsz meg arról információkat, hogy a másik hogyan ütötte meg a labdát, és ennek megfelelően milyen választ kéne rá adnod.

 

„Ha fejhallgatóval játszanék, elképesztően nehéz lenne tájékozódnom a labda sebességéről, annak pörgéséről, ahogy a labda elhagyja az ütőt. Sok információt szerzünk a fülünkkel”

 

– állítja a kétszeres olimpiai bajnok, skót Andy Murray.    

 

Lee Duck-hee a meccset követően úgy kommentálta győzelmét:

 

„Az az üzenetem a hallássérült emberek számára, hogy ne hagyják magukat elbátortalanítani. Ha keményen próbálkozol, bármit elérhetsz!”

 

Lee következő ellenfele kedden a lengyel Hubert Hurkacz lesz.

 

NYITÓKÉP: ATP Tour / Youtube

 

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

A Kisalföld új vezetője, Varga Ottó már Heves, Békés és Nógrád megyei napilapoknál is volt főszerkesztő.

A brit királynő vasárnap óta már a Habsburg-császárnál is régebb óta uralkodik: már attól sincs messze, hogy megdöntse a francia XIV. Lajos rekordját.

Marjan Šarec miniszterelnök új választást akar, nem véletlenül: ezzel megduplázná pártja támogatottságát a legutóbbi, 2018-as voksoláshoz képest.

Nem szerezte meg a mélyvörös Emilia-Romagna tartományt Matteo Salvini Legája. Az eredmény újabb lendületet adhat a római kormánynak és az olasz baloldal újraszerveződésének.

Az Orbán budapesti meghívását sem elutasító tartományfőnök a kampányban eleve finoman elhatárolódott a pártvezetés progresszív irányvonalától.

Mind a hat alelnöki helyre
Jakab Péter emberei kerültek.

A British Heart Foundation szerint ebben az előttünk álló évtizedben 160 ezer embert veszt csak Nagy-Britannia a mérgező levegő miatt. Közben Szegeden hivatalosan is egészségtelen a levegő.

A hét kérdése

Nagyon sima győzelmet aratott az összellenzék jelöltje ellen Dézsi Csaba András. Sok elemzés született már róla, de mi megkérdezünk téged is.

Azért ide elnéznénk

Beszélgetés, britpop DJ, pezsgő. Január 31-én, mikor máskor?

Kiállítás Jankovics Marcell ismert és kevésbé ismert műveiből: animációktól Trianon-rajzokig. Február 2-ig a Műcsarnokban.

Az ijesztő maszkos metálosok a We Are Not Your Kind című új lemezükkel térnek vissza Magyarországra február 4-én.

Erről a Fidesz is gyakran beszél, de ez most más lesz. Jakab András jogász és Gyurgyák János történész adnak elő február 12-én.

Politikai aspektusok a cseh és a szlovák művészetben 1989 után. Izgi kiállítás Pozsonyban egészen február 23-ig.

Ezt is szerettétek

Szerintünk az újságírókat korlátozó új szabályok nem felelnek meg az alkotmány követelményeinek, úgyhogy bepereltük az Országgyűlés Hivatalát és magát Kövért is.

Mikor lesz tárgyalás és ítélet? Mi lesz, ha nyerünk? Hogy néz ki egyáltalán egy kereset a házelnök ellen? Elmondjuk a perünk kulisszatitkait!

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Digital Health Summit, a digitális egészségügyi megoldásokon dolgozó szakemberek, fejlesztők, befektetők és az egészségügyi intézményvezetők fóruma.

Twitter megosztás Google+ megosztás