+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++
Szerző: Illés Gergő
2019. augusztus 19. hétfő, 19:17
Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

A demokratikus értékek tiszteletben tartására figyelmeztette Emmanuel Macron Vlagyimir Putyint: a francia elnök hétfőn fogadta orosz kollégáját dél-franciaországi nyári rezidenciáján a Moscow Times tudósítása szerint, ahol a demokrácia tisztelete mellett a kelet-ukrajnai krízis ügyében kiállt a békés rendezés mellett.

 

Óvatos optimizmus Zelenszkijjel kapcsolatban

 

Közös sajtótájékoztatójukon Macron elmondta: reméli, hogy képesek lesznek békés megoldást találni a Donbaszban, ahol már ötödik éve működnek senki által el nem ismert, oroszbarát proxyállamok Donyecki, illetve Luhanszki Népköztársaság néven. Macron szimbolikusan felajánlott egy olajágat Putyinnak, mely többek között a béke és a kiengesztelődés jelképének számított már az ókori görög kultúrában is.

 

Ukrajna ügyében Putyin kijelentette: Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetései óvatos okokat adnak az optimizmusra,

 

de azt is kiemelte, hogy eddig még semelyik, az ukrán válság ügyében összehívott találkozónak nem volt kézzelfogható eredménye.

 

Macron már nem volt ilyen óvatos akkor, amikor a szólásszabadság és a demokrácia helyzetére terelődött a szó. Nem csoda, hiszen Moszkvát az elmúlt hetekben óriási tüntetéshullám rázza meg, melyek megtartását az orosz hatóságok hol engedélyezik, hol nem. Ha éppen a hatósági tiltás ellenére ezrek jelennek meg Moszkva központjában, akkor több száz tüntetőt tartóztatnak le, de a demonstráció engedélyezése esetén is több ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe. Az eddigi legjelentősebb, augusztus 10-i tüntetésen majdnem ötvenezren jelentek meg. A tüntetések apropóját az adta, hogy a rendszeren kívüli és ténylegesen is Putyin-ellenes ellenzékieket a választási bizottság nem engedte elindulni a szeptemberi moszkvai városi Duma választásain különféle kisebb adminisztrációs hibákra hivatkozva.

 

Putyin ott üt, ahol fáj

 

Macron ezért ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón kijelentette: a tüntetések szabadságát, a szólásszabadságot, a véleményszabadságot és a választáson való indulás szabadságát „ahogyan az Európa Tanács összes országában, úgy Oroszországban is tiszteletben kell tartani”. Ezzel a francia elnök nemcsak a moszkvai tüntetésekre célozgatott, hanem arra is, hogy az oroszokat csak nemrég fogadták vissza az Európa Tanácsba (strasbourgi székhelyű, emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi szervezet, mely nem az EU intézményrendszerének része, és nem összekeverendő vele), így Macron nyilván gondolta, hogy a visszafogadásért cserébe az oroszok lesznek szívesek gesztusokat tenni az emberi jogok területén. „Hiszek egy európai Oroszországban” – fogalmazott a francia államfő.

 

Putyin ott vágott vissza a francia államfőnek, ahol a legjobban fáj neki: a sárgamellényes tüntetéseket kezdte emlegetni, ahol bizony szintén nem volt hiány rendőri brutalitásból,

 

és emiatt sok bírálat is érte Macront. Kijelentette: Moszkva nem szeretne olyan tüntetéseket, amelyek Franciaországban kibontakoztak, de a békés demonstrációkkal nincs problémája. A moszkvai tüntetésekről szólva az orosz elnök elmondta, a tüntetőknek be kell tartaniuk a törvényeket, akik azonban ezt nem teszik meg, azokat felelősségre kell vonni. Emellett Putyin szerint a tüntetések folyamán senkinek sincs joga erőszakot kezdeményezni.

 

Az orosz elnököt kérdezték a Fehér-tenger mellett történt nukleáris rakétakísérletről is, melynél egy baleset következtében legalább öten meghaltak, és a közeli Szeverodvinszk városa közelében kiugró radioaktív sugárzási értékeket mértek. Putyin szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, a sérültek és az elhunytak pedig mind állami kitüntetésben részesülnek.

 

BORÍTÓKÉP: A francia elnök még korábbi, a Kremlben tett látogatása során. Forrás: Kreml

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Tesznek-e óvintézkedéseket? És mit csinálnak, ha betegen akarnak szobát kérni náluk? Megkérdeztük!

Az uniós büdzsére vonatkozóan mondta ezt a Momentum-elnök, akit az ellenzéki kerekasztalt hirdető sajtótájékoztatóján arról is kérdeztünk: kinek drukkol a szlovákiai választáson.

Meddig engedi elfajulni a bulit az MNB, és mikor szab gátat a gyenge forintnak? Lesz-e 350 forintos euró? Zsiday Viktor és Isztin Péter magyarázzák el az Azonnali podcastjában!

Az Irriducibili nem csak egy ultracsoport volt Rómában: a csúcson ők látták el az olasz radikálisokat ruhával, az SS Lazio címerét pedig örökre összekötötték a szélsőjobbal.

A román fővárosban kifejezetten budapesti mintára, teljes összefogással venné át a hatalmat az ottani jobboldali ellenzék. Bemutatjuk a jelöltet.

Nem a gyilkosság, hanem értékpapír-hamisítás miatt ítélték 19 évre a politikához is közelálló Marián Kočner milliárdost. De ez hogyan hat a szombati választásokra?

Hogyan értékeli a két, MSZP-től DK-ba távozó polgármester döntését, és milyen a viszonya Dobrev Klárával? Ujhelyi István, a szocialisták EP-képviselője válaszolt az Azonnalinak!

A hét kérdése

Szombaton új parlamentet választ Szlovákia. Te kinek drukkolsz? Ez a hét kérdése, az Azonnalin te is szavazhatsz!

Azért ide elnéznénk

Moldvai és gyimesi csángó táncház Budán február 29-én.

Történelmi diorámák, Star Wars-os csatajelenetek és világháborús terepasztalok Legóból Érden, a Magyar Földrajzi Múzeumban február 29-én és március 1-jén.

Mi vár Szlovákiára és a szlovákiai magyarokra a
február 29-ei választások után? Beszélgetés a Három
Hollóban március 2-án.

Melyik demokrata elnökjelölt-aspiráns indul a legjobb esélyekkel Donald Trumppal szemben és mire számíthatunk az amerikai elnökválasztáson? Március 5-én az Aurórában ezekről és a szuperkedd eredményeiről lesz kerekasztal-beszélgetés.

Erről lesz szó március 6-án délután 5-től az ELTE Társadalomtudományi Karán.

Ezt is szerettétek

A Fidesz EP-delegációjának vezetője szerint az EPP-vel szemben ők a nyugodt erőt képviselik, Habonynak és Mészárosnak pedig semmi
köze hozzájuk.

Igor Matovič a szlovák politika elszabadult hajóágyúja, mégis pont ez nyerheti meg neki a választásokat Szlovákiában.

Sokadik kormányzati kísérlet után is él és virul a famaffia. Elmondjuk, miért.

Merkel nem tudja teljesen meghatározni, hogy ki kövesse a kancellári székben. Nem volt ez másképp Helmut Kohl után sem.

A Fiat Professional kiemelkedően nagy jelentőséget tulajdonít a környezetvédelemnek, így folyamatosan új, jövőorientált megoldásokon dolgozik, annak érdekében, hogy mérsékelje az embert és a természetet érő káros hatásokat.

Twitter megosztás Google+ megosztás