Emmanuel Macron kiosztotta Putyint emberi jogokból

Szerző: Illés Gergő
2019.08.19. 19:17

Francia kollégájához látogatott az orosz elnök: a két vezető oda-odaszúrt egymásnak, Putyin a sárgamellényes tüntetések miatt kritizálta Macront.

Emmanuel Macron kiosztotta Putyint emberi jogokból

A demokratikus értékek tiszteletben tartására figyelmeztette Emmanuel Macron Vlagyimir Putyint: a francia elnök hétfőn fogadta orosz kollégáját dél-franciaországi nyári rezidenciáján a Moscow Times tudósítása szerint, ahol a demokrácia tisztelete mellett a kelet-ukrajnai krízis ügyében kiállt a békés rendezés mellett.

Óvatos optimizmus Zelenszkijjel kapcsolatban

Közös sajtótájékoztatójukon Macron elmondta: reméli, hogy képesek lesznek békés megoldást találni a Donbaszban, ahol már ötödik éve működnek senki által el nem ismert, oroszbarát proxyállamok Donyecki, illetve Luhanszki Népköztársaság néven. Macron szimbolikusan felajánlott egy olajágat Putyinnak, mely többek között a béke és a kiengesztelődés jelképének számított már az ókori görög kultúrában is.

Ukrajna ügyében Putyin kijelentette: Vologyimir Zelenszkij ukrán elnökkel folytatott telefonbeszélgetései óvatos okokat adnak az optimizmusra,

de azt is kiemelte, hogy eddig még semelyik, az ukrán válság ügyében összehívott találkozónak nem volt kézzelfogható eredménye.

Macron már nem volt ilyen óvatos akkor, amikor a szólásszabadság és a demokrácia helyzetére terelődött a szó. Nem csoda, hiszen Moszkvát az elmúlt hetekben óriási tüntetéshullám rázza meg, melyek megtartását az orosz hatóságok hol engedélyezik, hol nem. Ha éppen a hatósági tiltás ellenére ezrek jelennek meg Moszkva központjában, akkor több száz tüntetőt tartóztatnak le, de a demonstráció engedélyezése esetén is több ellenzéki vezetőt vettek őrizetbe. Az eddigi legjelentősebb, augusztus 10-i tüntetésen majdnem ötvenezren jelentek meg. A tüntetések apropóját az adta, hogy a rendszeren kívüli és ténylegesen is Putyin-ellenes ellenzékieket a választási bizottság nem engedte elindulni a szeptemberi moszkvai városi Duma választásain különféle kisebb adminisztrációs hibákra hivatkozva.

Putyin ott üt, ahol fáj

Macron ezért ezzel kapcsolatban a sajtótájékoztatón kijelentette: a tüntetések szabadságát, a szólásszabadságot, a véleményszabadságot és a választáson való indulás szabadságát „ahogyan az Európa Tanács összes országában, úgy Oroszországban is tiszteletben kell tartani”. Ezzel a francia elnök nemcsak a moszkvai tüntetésekre célozgatott, hanem arra is, hogy az oroszokat csak nemrég fogadták vissza az Európa Tanácsba (strasbourgi székhelyű, emberi jogokkal foglalkozó nemzetközi szervezet, mely nem az EU intézményrendszerének része, és nem összekeverendő vele), így Macron nyilván gondolta, hogy a visszafogadásért cserébe az oroszok lesznek szívesek gesztusokat tenni az emberi jogok területén. „Hiszek egy európai Oroszországban” – fogalmazott a francia államfő.

Putyin ott vágott vissza a francia államfőnek, ahol a legjobban fáj neki: a sárgamellényes tüntetéseket kezdte emlegetni, ahol bizony szintén nem volt hiány rendőri brutalitásból,

és emiatt sok bírálat is érte Macront. Kijelentette: Moszkva nem szeretne olyan tüntetéseket, amelyek Franciaországban kibontakoztak, de a békés demonstrációkkal nincs problémája. A moszkvai tüntetésekről szólva az orosz elnök elmondta, a tüntetőknek be kell tartaniuk a törvényeket, akik azonban ezt nem teszik meg, azokat felelősségre kell vonni. Emellett Putyin szerint a tüntetések folyamán senkinek sincs joga erőszakot kezdeményezni.

Az orosz elnököt kérdezték a Fehér-tenger mellett történt nukleáris rakétakísérletről is, melynél egy baleset következtében legalább öten meghaltak, és a közeli Szeverodvinszk városa közelében kiugró radioaktív sugárzási értékeket mértek. Putyin szerint ugyanakkor nincs ok az aggodalomra, a sérültek és az elhunytak pedig mind állami kitüntetésben részesülnek.

BORÍTÓKÉP: A francia elnök még korábbi, a Kremlben tett látogatása során. Forrás: Kreml

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek