A munkanélküliség és a bevándorlás helyett a környezetvédelem érdekli a német fiatalokat

Szerző: Illés Gergő
2019.08.19. 09:04

A klímavédelmet tartják a Németország előtt álló legfontosabb problémának a 14-22 éves németek, de szerintük ezért sem a kormány, sem a vállalatok nem tesznek eleget.

A munkanélküliség és a bevándorlás helyett a környezetvédelem érdekli a német fiatalokat

Felmérést készített a német Szövetségi Környezetvédelmi Ügynökség a 14-22 évesek körében a környezetvédelmi témák fontosságáról. A környezet- és természetvédelmi minisztérium által megrendelt kutatás ezer fiatal megkérdezésével igyekezett felmérni, hogy az egyes környezetvédelmi témák mennyire fontosak a fiatalok számára.

A bevándorlás és a munkanélküliség sem annyira fontos

Nem meglepő módon a német 14-22 évesek úgy tartják, hogy a legfontosabb probléma, mellyel a németeknek szembe kell nézniük, a környezetvédelem: a megkérdetettek 45 százaléka nagyon fontosnak, további 33 pedig inkább fontosnak tartotta a klímavédelmet. 15 százalék kevésbé, míg további 5 egyáltalán nem tartja fontosnak a témát.

A klímavédelem kérdését az oktatási rendszer állapota, a társadalmi igazságosság, a háborúk és terrorizmus követték a fontossági sorrendben. Kissé lemaradva ezután következett az egészségügy és a közbiztonság kérdése.

A bevándorlás és a migráció viszont már nem számított kifejezetten fontos kérdésnek a német fiatalok számára:

csupán 21 százalékuk tartja ezt kiemelten, míg további 37 elég fontos kérdésnek, 28 százalék nem annyira, míg 10 százalék egyáltalán nem tartja ezt problematikusnak. A migrációs kérdés mögött végzett a listán a gazdaság állapotának kérdése, valamint a vidék- és városfejlesztési kérdések. A sereghajtó a problémák között a munkanélküliség lett: 16 százalék nagyon, 37 pedig elég fontos problémának tartja azt, ugyanakkor 35 százalék szerint ez annyira nem problémás, további 9 százalék szerint pedig egyáltalán nincsenek gondok ezen a területen.

Nem tesz eleget a kormány

A klímavédelmi kérdések egyébként a német közbeszédben is elsőrendűvé váltak az elmúlt időben, elég csak a német Zöldek pártjának nagyszabású sikereire tekinteni, amely a májusi EP-választáson szétnyerte magát: a CDU/CSU jobboldali uniópártok mögött a második helyre futottak be. Emellett a Greta Thunberg-féle Fridays for Future-mozgalom is rásegített a környezetvédelmi ügyek fontosságára: erről egyébként már a német fiatalok 80 százaléka hallott, 18 százalékuk pedig nem. Azok közül, akik ismerték a mozgalmat, 23 százalék már részt is vett az általuk szervezett tüntetéseken, míg 73 nem vett részt. Utóbbi csoportból ugyanakkor 46 százalék elképzelhetőnek tartja, hogy a jövőben megjelenjen a Fridays for Future-demonstrációkon.

Egyébként a német fiatalok szerint a környezetvédelmi szervezeteken és a tudósokon és kutatókon kívül senki nem tesz eleget a klímavédelemért: előbbi kettő esetében még a megkérdezettek több, mint fele gondolta, hogy elegendő a klímavédelemért tett hozzájárulásuk. Ugyanakkor a 14-22 évesek szerint az iskolák és oktatási intézmények, a média, a gazdagok, a szövetségi kormány, az önkormányzatok és a német ipar sem tesz eleget ebben a kérdésben.

A kormányzat munkájával csak 6 százalék nagyon, további 16 pedig mérsékelten elégedett, míg 37 százalék úgy látja, hogy a Merkel-kormány inkább keveset, további 35 szerint pedig egyáltalán nem tesz eleget a klímavédelemért.

Ennél is rosszabb az ipar megítélése, ahol önmagában csaknem a válaszadók fele egyáltalán nem gondolta elégnek a vállalatok küzdelmét, de további 32 százalékuk szerint inkább nem volt elegendő az általuk tett hozzájárulás.

A teljes felmérés eredményeit a minisztérium 2020 elején, egy ifjúsági konferencián mutatja majd be. Ugyanakkor Svenja Schulze szociáldemokrata környezetvédelmi miniszter szerint egyértelmű, hogy a német fiatalok számára fontos a klímavédelem, ezért is kell számukra egy élhető bolygót fenntartani.

BORÍTÓKÉP: Pixabay

Illés Gergő
Illés Gergő az Azonnali újságírója

Európai politikáról, Közép-Európáról ír. Magyar belpolitikáról pedig akkor, ha ideges.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek