Ennyire akarja leváltani a Fideszt az MSZP és a DK meg a Jobbik

Bukovics Martin

Szerző:
Bukovics Martin

2019.08.17. 17:18

Ha a nemfideszes, helyben népszerű polgármester felenged potyautasnak a listájára, akkor ő jó ellenzéki. Ha viszont nem enged fel, mi több, megdolgoztat azért az 1-2 képviselői helyért, rögtön indul az összefogásista hiszti.

Ez itt egy véleménycikk, ami nem feltétlenül tükrözi az Azonnali álláspontját, de itt van, mert szeretjük a jól érvelő és érdekes szövegeket. Ha vitáznál vele, vagy küldenél egyet te is, csak bátran!

„Nem hagytak nekünk más választást, el kell indulnunk” – így indokolta meg a Klubrádió egyik péntek délutáni betelefonálója, hogy miért indul el a komplett baloldali ellenzék egy vidéki városban a sikeres polgármester ellen. (A Klubrádió egyébként az M6-oson Dunaújvárostól már fogható, így ha valaki Pécsről autózik Budapest felé, fél órányit simán elszórakozhat a hallgatásával.) 

A vidéki város sikeres polgármestere persze nem fideszes, hanem a helyi lokálpatrióta egyesület vezetője, akinek ráadásul akkora esélye van nyerni most ősszel is, mint az elmúlt 29 évben bármikor. Gödöllőről és a volt MDF-es, jelenleg a vidéki polgármesterekből álló, az LMP-vel együttműködő Új Kezdet pártot vezető Gémesi Györgyről van szó, akit helyben nem csak a Fidesz, de a 2019-es önkormányzati választáson az 1 fideszes vs. 1 ellenzéki induló modellt erőltető baloldali ellenzék is le akar újabban váltani. Holott akárhogy is nézzük, a Fidesz-ellenes legesélyesebb ellenzéki Gödöllőn bizony Gémesi György.

A Klubrádió betelefonálója persze nem akárki volt: az egyik érintett párt, a Demokratikus Koalíció egyik Pest megyei prominense, Svisztné Kis Ildikó beszélte át a fejében lévő dolgokat Bolgár Györggyel. Mint mondta, Gödöllőn nyár elején ők a „lehető legszélesebb összefogásra törekedtek” a pártok között a Jobbikon, az LMP-n és a Momentumon át az MSZP-DK-Szolidaritásig, és azt akarták, hogy Gémesi legyen a jelöltjük, hiszen Gémesi végeredményben ellenzéki, és ha nyer, úgy biztosan nem szerzi meg magának a várost a kormánypárt – ezért a helyi DK-s vezető küldött neki a titkárságára egy levelet.

A polgármester, aki az elmúlt két önkormányzati választás eredményei alapján láthatóan kiválóan megvan az MSZP és a DK logója nélkül is, késve, két nappal a pártok által neki szabott határidő után válaszolt, hangzott el a műsorban, innen pedig már nem volt visszaút a DK-s betelefonáló szerint, mondván: az ellenzéki pártok közötti egyeztetés megtörtént, Gémesi késve válaszolt, így az egyeztetésükön eleve nem volt jelen, így hát nem volt mit tenni, indítanak egy MSZP-s polgármesterjelöltet meg egy baloldali ellenzéki listát idén ősszel. Az indoklás: a DK Gödöllőn az idei EP-választáson 17 százalékot kapott, nem hagyhatták hát cserben a szavazóikat.

A helyzetet és a motivációkat persze ahogy én sem, úgy Bolgár György sem igazán értette, így a DK-s hölgy pár keresztkérdés után végül csak kibökte,

miért rontják egy amúgy népszerű, győzelemre simán esélyes nemfideszes polgármester esélyeit, miközben országszerte a Fidesz térhódítása ellen fognak össze és sorolnak be nemcsak független, de akár jobbikos jelöltek mögé is.

A megoldás az egyéni önkormányzati képviselői helyek és a kompenzációs lista környékén keresendő: „Gémesi maradhatott volna a polgármesterjelölt, és a 10 egyéni körzetből megegyeztünk volna, hogy melyik párt melyik körzetben indulhat. (...) Nem akar helyet adni. Pedig meg is egyezhettünk volna úgy, hogy neki is megmarad a többsége.” Gémesi György és lokálpatrióta egyesülete márpedig nem kívánja maga mellett látni a baloldali ellenzéki pártok és a Jobbik logóit, így helyeket sem akar adni nekik – miért is tenné?

De tényleg, miért is tenné?

A legutóbbi önkormányzati választáson, 2014-ben a 10 egyéni választókörzetből 10-et a Gémesi vezette gödöllői lokálpatrióták vittek, a kompenzációs listáról 2 fideszes, 1 jobbikos és 1 MSZP-s jutott be. 2010-ben ugyanez volt a helyzet. 2014-ben, amikor Gémesi ellen indult ugyanaz az MSZP-s, aki most is fog, valamint egy 2012-ben még fideszesként politizáló független polgármesterjelölt, Gémesi 78,6 százalékot kapott. Kovács Barnabás, a régi-új szoci jelölt 11,3-at, a fideszes független 10,1-et. Apró érdekesség, hogy a Klubrádióba betelefonáló DK-s Svisztné Kis Ildikó 3,6 százalékot kapott az egyéni körzetében.

Vagyis Gémesi valószínűleg úgy kalkulál, hogy a baloldali ellenzék inkább visz, mint hoz, ráadásul nélkülük is simán nyerni tud,

a gödöllői DK-MSZP-Jobbik-etc. bedühödött, hogy Gémesi nem csak hogy nem enged beleszólást abba, hogy kivel fusson neki a választásoknak, de potyautasokat sem kér a listájára,

arra a lokálpatrióta listára, ami eddig simán besöpörte az összes egyéni képviselői posztot. Az MSZP-DK-Jobbik-etc. válasza erre nem a nagyvonalúság és a pártközpontjaik Fidesz-ellenes, összefogásista retorikájának megfelelő „rendben, a Fidesz győzelmének megakadályozása érdekében akkor eltekintünk az indulástól” mondat volt – hiszen a Momentum, amely a városban a DK-nál csak 2 százalékponttal kevesebbet kapott az EP-választáson, a DK-val ellentétben ezt teszi Gödöllőn –, hanem a dafke különindulás és a Gémesire mint az ellenzéki összefogás meghiúsítójára való mutogatás a betelefonálós műsorban.

Ez egyébként szívük joga, és a saját pénztárcájukból, valamint háztartásaik pénzügyeinek 2022-ig való tervezhetősége felől nézve igazuk is van, hiszen a kompenzációs listán ezáltal 1-2 hely csak kinéz nekik a különindulással. Mint 2010-ben és 2014-ben.

Bolgár György meg is kérdezte, csökkentik-e a nemfideszes Gémesi esélyeit azzal, hogy elindulnak. „Hát... valószínű, hogy csökkentjük, csak mivel.... nem maradt más lehetőségünk, ezért nem mi tehetünk arról, hogy ez a helyzet előállt” – hangzott a válasz.

Mindez egyébként azért érdekes, mert az LMP pécsi polgármesterjelöltje, Kóbor József full hasonlóan érvelte meg az Azonnalinak, miért indul külön polgármesterjelölttel és külön listával a zöldpárt Pécsett: mert annyira rossz feltételeket kapott az ellenzéki összefogástól, hogy lényegében be se jutott volna a pécsi közgyűlésbe. Az LMP ezért a pécsi ellenzéki kommentelőktől rögtön megkapta a Fidesz-bérenc jelzőt, hiszen simán lehet, hogy pont a Kóborra leadott voksok miatt nem tud nyerni Péterffy Attila, a Fidesz pécsi kihívója. 

Eszerint a gödöllői baloldal is Fidesz-bérenc lett? Ha Gémesi felenged potyautasnak a listájára: Gémesi jó ellenzéki, rajta lehet a pecsét. Ha Gémesi megdolgoztat azért az 1-2 képviselői helyért, rögtön indul az összefogásista hiszti.

Holott valószínűleg tényleg a baloldali pártok különindulása a normális ügymenet Gödöllőn, csak hát az összefogáson túl itt sincs más érdemi mondanivalójuk. Ez jól megmutatkozik abban is, a helyi DK-s Bolgár kérdésére azon sopánkodott a Klubrádióban, hogy annyira rossz Gémesi, hogy ha közte és a Fidesz között lehetne választani, akkor ő inkább el se menne szavazni. 

De ha ott lett volna Gémesi mellett a DK-s logó is (meg a DK-s potyautasok a listáján), akkor valamiért fel sem merült volna ez a nagy morális dilemma. Innen már csak egy lépés egy Fidesz-MSZP-DK-nagykoalíció Gémesi György leváltására.

Olvass még több cikket Bukovics Martintól az Azonnalin!

Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől
Bukovics Martin
Bukovics Martin az Azonnali alapító-főszerkesztője

Német anyanyelv, gradišćei gyökerek, pécsi szőlő, olasz parkolási bírságok. Az Azonnalitól való távozása óta itt olvasható: Gemišt

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek