Ungár és Schmuck is amnesztiát kaphat az LMP következő kongresszusán

Szerző: Hutter Marianna
2019.08.15. 15:52

Igazságtalan és rossz döntéseket hozott az etikai bizottság tavaly, mikor elmarasztalta az esetleges visszalépésekről tárgyaló LMP-s politikusokat - mondta Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára az Azonnalinak. A politikus emiatt javaslatot terjeszt elő a párt következő kongresszusára, amely amnesztiát adna az érintetteknek.

Ungár és Schmuck is amnesztiát kaphat az LMP következő kongresszusán

Schmuck Erzsébet és Ungár Péter (az Azonnali többségi tulajdonosa – a szerk.) is amnesztiát kaphat más LMP-s politikusokkal együtt a párt következő, szeptember 7-én tartandó 47. kongresszusán – tudta meg az Azonnali. A kongresszus ugyanis napirendjére veszi azon határozatok hatályon kívül helyezését, amelyek a tavalyi országgyűlési választások előtt az ellenzéki összefogásról tárgyaló politikusokat marasztalták el. Még a pártból azóta kilépett Szél Bernadettet is rehabilitálhatják, bár a politikus nem lépne vissza egykori pártjába. 

A tavaly áprilisi választást követően az LMP etikai bizottsága – amelynek élén akkor még a pártból azóta már kilépett Moldován László állt – sorra büntette meg a párt azon politikusait, akik egy esetleges visszalépésről tárgyaltak. A szankciók közt szerepelt, hogy évekre eltiltották őket attól, hogy bármiféle vezető tisztséget betölthessenek a párton belül. Többek közt emiatt hagyta ott a pártot a korábbi társelnöke, Szél Bernadett is, aki azóta függetlenként politizál.

A javaslat előterjesztője Kanász-Nagy Máté, a párt országos elnökségének titkára volt, aki ezt az Azonnali kérdésére meg is erősítette. Elmondta, ő mindig annak a pártján volt, hogy meghozzák az amnesztiáról szóló döntést, és az LMP az elmúlt egy évben kereste annak lehetőségét, hogy hogyan semmisítse meg a korábbi határozatokat. Erre jogi megoldás csak egy júliusi etikai bizottsági ülés után adódott, mikor is annak határozata kimondta, hogy a testület döntését a párt kongresszusa felülírhatja. „Amikor a politikusainkat elmarasztaló határozatok megszületettek, nagyon sokan úgy érezték – köztük én is –, hogy ezek igazságtalan és rossz döntések” – mondta Kanász-Nagy.

Hogy miért voltak igazságtalanok, arra a politikus azt mondta: azért, mert olyan politikusokat büntettek meg, akik cselekedeteikkel a kormányváltás és az LMP érdekét próbálták szolgálni.

Az amnesztia az alábbi jelenlegi és egykori LMP-politikusokat érintené:

+ Szél Bernadett

Schmuck Erzsébet

Ungár Péter

Doszpoly Botond

Tenk András

Ságodi Zoltán

Hogy a pártból azóta már szintén kilépett Hadházy Ákos miért nincs az amnesztiaesélyes politikusok között, arra a titkár azt mondta: ő már a választásokat követően otthagyta a pártot, így vele szemben nem fejeződött be az etikai bizottság eljárása, így elmarasztó határozat se született.

Egyébként szerinte az eltelt időszakban mind a választók, mind pedig a bíróság kimondta, hogy helytelen határozatot hozott a párt etikai bizottsága anno. A pártot ugyanis beperelték azért, mert eljárásrendi hibát is vétett a döntések meghozásakor.

Nevezetesen: Moldován László még az etikai bizottság elnökeként megsértette az LMP fegyelmi szabályzatát azzal, hogy nemcsak, hogy ő kezdeményezte az etikai eljárásokat az érintett politikusok ellen, hanem részt is vett a döntés meghozatalában.

Felvetésünkre, hogy nem késő-e már Szél Bernadett kapcsán döntést hozni, hiszen már nem is a párt tagja, azt mondta: nyilvánvalóan megkésett az amnesztia, amit ő nagyon sajnál, de csak most volt erre jogi lehetőség. Hogy a kezdeményezésben benne van-e, hogy szívesen visszacsábítanák a pártba Szélt, arra úgy válaszolt: a személyes véleménye egybecseng Kendernay János társelnökével, aki szintén örülne, ha a politikus visszatérne hozzájuk. Arra pedig, hogy ezt Szél az atv.hu-nak nyilatkozva már kizárta, azt mondta: ez az ő döntése, azok után, ami történt, ez is érthető.

És hogy a párt tagsága is egyetért-e az amnesztiával? Kanász-Nagy ezzel kapcsolatban arra hívta fel a figyelmet, hogy maga a kezdeményezés is alulról szerveződve indult, a párt területi szervezeti vezetőinek kétharmada kérte ezt nyílt levélben.

Társelnökség amnesztia után?

Amennyiben megkapják az amnesztiát a politikusok, úgy a jövőben ismét viselhetnek tisztséget a párton belül.

Ez például Schmuck Erzsébetet érintheti, aki ugyan az LMP legutóbbi tisztújításán megmérettette volna magát a női társelnökségről való szavazáson, ám hiába gyűjtötte össze az ehhez szükséges számú aláírást, az eltiltás miatt végül nem indulhatott.

Miután rajta kívül más jelentkező nem volt, ezért jelenleg csak Kendernay János a párt társelnöke, női vezetője pedig nincs. Kanász-Nagy szerint ha a szeptember 7-ei kongresszuson nem választanak új női társelnököt, de megszavazzák az amnesztiát Schmuckéknak, akkor 60 napon belül újabb kongresszust kell tartaniuk, amin a képviselő már indulhat a társelnöki posztért.

FOTÓ: Azonnali.hu; Schmuck Erzsébet / Facebook, Ungár Péter / Facebook

Hutter Marianna
Hutter Marianna az Azonnali újságírója

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek