Ezeket a könyveket olvassa mostanában Barack Obama

Szerző: Pintér Bence
2019.08.15. 09:02

Toni Morrison, Colson Whitehead és Ted Chiang is ott van a volt amerikai elnök nyári olvasmánylistáján.

Ezeket a könyveket olvassa mostanában Barack Obama

Barack Obama már elnöki időszaka alatt is rendszeresen megosztotta, hogy mit olvas, és erről a szokásásról azóta sem tett le. Idén a Facebookon szedte össze nyári olvasmánylistáját, amiben legelőször

a hónap elején elhunyt Nobel-díjas írónő, Toni Morrison életművének el- és újraolvasását ajánlotta.

Az afro-amerikai írónő életművének hazai gondozása eléggé esetleges, de különböző kiadóknál megjelent nyolc kötete is, legutóbb 2017-ben és 2018-ban a Park Kiadónál.

Mit ajánl még a volt elnök?

Többek között a szintén afro-amerikai, Pulitzer-díjas Colson Whitehead A Nickel-fiúk című, Obama szerint helyenként megrázó könyvét, ami októberben jelenik meg magyarul a XXI. Század kiadónál és a kiváló amerikai sci-fi-novellista, Ted Chiang új kötetét, ami a Kilégzés címet kapta és májusban jelent meg magyarul is az Agave Könyveknél. Előbbiről az elnök azt írta, hogy a Jim Crow-törvények hogy szakítanak szét családokat még ma is,

Ted Chiang kötetéről pedig azt írta, hogy a nagy kérdéseken való gondolkodásra késztet és a legjobb fajta science fiction.

Akad még itt egy Thomas Cromwell bíborosról szóló történelmi regény, a Farkasbőrben, amit legutóbb a Libri adott ki itthon 2018-ban. Obama ajánlja még a japán Murakami Haruki novelláskötetét, a Férfiak nő nélkült, ami a Geopennél jelent meg magyarul tavaly, illetve Nicholas Carr könyvét, ami magyarul Hogyan ​változtatja meg agyunkat az internet? címmel jelent meg 2014-ben a HVG Könyveknél.

A magyarul meg nem jelent, az egykori elnök által ajánlott könyvek között ott van Lauren Wilkinson kémregénye, az American Spy, ami Obama szerint jóval több, mint egy kémregény; aztán a tudós Hope Jahren memoárja, illetve Téa Obreht új könyve.

FOTÓ: Obama White House Archive

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek