Corbyn átvenné a hatalmat Johnsontól, de a liberálisok nem nagyon támogatják

Szerző: Pintér Bence
2019.08.15. 16:23

A Munkáspárt vezetője a brexitellenes pártok mellett konzervatívokkal szervezkedne a megállapodás nélküli brexit ellen.

Corbyn átvenné a hatalmat Johnsontól, de a liberálisok nem nagyon támogatják

Mint arról párszor írtunk, gőzerővel készül Boris Johnson konzervatív, brexitpárti kormánya arra, hogy október 31-én akár megállapodás nélkül is kivezesse az Egyesült Királyságot az Európai Unióból. A megállapodás nélküli kilépés azonban a politikai szereplők jelentős részét eléggé aggasztja,

így Jeremy Corbyn, a Munkáspárt vezetője levelet írt négy pártnak, hogy együtt vegyék át a hatalmat Johnsontól, és írjanak ki új választást – de egyelőre nem talált jó fogadtatásra.

A Politico összefoglalója szerint Corbyn a Liberális Demokratáknak, a Skót Nemzeti Pártnak (SNP), a wales-i Plaid Cymrunak és a zöldeknek, valamit a megállapodás nélküli kilépést ellenző konzervatívoknak írt levelet, amiben azt javasolta, hogy adjanak neki bizalmat egy rövid életű nemzeti egységkormány felállítására, ami általános választást írna ki, amelyen a Munkáspárt azzal kampányolna, hogy legyen második népszavazás, amelyen opció lenne a bentmaradás is. Ehhez persze újra ki kellene tolni a brexit határidejét.

Jo Swinson, a liberálisok frissen megválasztott új elnöke viszont jelezte: Corbyn nem lenne képes a tervhez szükséges többséget összehozni a parlamentben. Ian Blackford, az SNP londoni vezetője dolgozna Corbynnal, de figyelmetetett: a Munkáspártnak el kell határoznia magát a brexit kérdésében. A Plaid Cymrut Londonban vezető Liz Saville Roberts támogatja az egységkormány ötletét, de szerinte előbb kéne a brexitnépszavazás, és legfeljebb utána egy általános választás. Vele értett egyet a zöldek vezetője, Caroline Lucas is.

A liberálisok a konzervatív Kenneth Clarke-ot, illetve a munkáspárti Harriet Harmant is inkább tudnák elképzelni az ideigelenes kormány vezetőjének, mint Corbynt,

aki szerintük a lázadó konzervatívok és még a munkáspártiak egy részének sem felelne meg. Közben azonban az SNP és a zöldek is arra bíztatják Swinsont, hogy gondolja át a döntését.

Látszik azért, hogy még mindig nem mind bíznak abban, hogy a brexittel, illetve az arról szóló második népszavazással kapcsolatban korábban sokáig hezitáló Corbyn-vezette Munkáspárt már eléggé elkötelezett-e az ügyben. A kilépés nélküli brexitet, illetve a brexitet úgy általában ellenző ellenzéki pártok és konzervatív politikusok egyébként csütörtökön találkoznak személyesen.

Boris Johnson időközben már reagált is a mozgolódásra, szerinte egyértelmű a választás: vagy Corbyn lesz a miniszterelnök, aki lefújja a brexitet és tönkreteszi a gazdaságot, vagy Johnson, aki tiszteletben tartja a korábbi népszavazást, és több rak az egészségügybe és a rendőröknek.

MONTÁZS: Illés Gergő / Azonnali

Pintér Bence
Pintér Bence az Azonnali külsős munkatársa

Nappal újságíró a győri Ugytudjuknál; éjszaka fantasztikus irodalomról író blogger.

olvass még a szerzőtől

Tetszett a cikk?

Az Azonnali hírlevele

Nem linkgyűjtemény. Olvasmány. A Reggeli fekete hétfőn, szerdán és pénteken jön, még reggel hét előtt – tíz baristából kilenc ezt ajánlja a kávéhoz!

Feliratkozásoddal elfogadod az adatkezelési szabályzatot.

Kommentek