+++ Kérj egy Reggeli feketét! Heti háromszor küldjük neked. Nem linkgyűjtemény: olvasmány. +++

A tavalyi év volt a negyedik legmelegebb az 1800-as évek közepe óta, ennél csak a 2015-ös, 2016-os, illetve a 2017-es év volt melegebb – írja a Guardian az Amerikai Meteorológiai Társaság és az amerikai kormány egy új jelentésére hivatkozva.

 

Ebből az is kiderült: a tavalyi évben a hőmérséklet 0,3-0,4 fokkal volt magasabb, mint az átlag 1981 és 2010 között.

 

Például Dél-Koreából tavaly augusztusban mérték az országban valaha volt legmagasabb napi átlaghőmérsékletet, 41 fokot, míg Pakisztánban ez 50,2 fok volt áprilisban.

 

A jelentés arra is kitért: a főbb üvegházhatású gázok – szén-dioxid, metán, dinitrogén-oxid  – kibocsátása tovább nőtt. A Föld felszínén mért szén-dioxid koncentrációja megdöntötte az elmúlt hatvan év rekordját, tehát még nem volt ilyen magas a modern mérési technikák bevezetés óta. Sőt: a jégmintákból (egészen pontosan a jégmagokból) kinyerhető nyolcszázezer (!) évre visszamenő adatok alapján is új rekordnak számít 2018.

 

Továbbá sosem volt még ilyen nagy a tengerszint magassága sem, mint tavaly, és a tengerek felszíni hőmérséklete is rekord-közeli nagyságú volt. Az Északi-, ileltve a Déli-sarkvidékénél pedig szinte rekordalacsony volt a jégmennyiség, míg a gleccserek olvadása és tömegvesztése is folytatódott.

 

Ugyanakkor kevesebb erdőtűz volt 2018-ban világszerte, mint valaha.

 

Ez főként annak köszönhető, hogy a könnyen kigyulladó szavannákat mezőgazdasági területté alakította az ember.

 

Arról, hogy te parázol-e a klímaváltozástól vagy inkáb kamunak tartod az egészet, itt szavazhatsz

 

FOTÓ: Wikipedia

 

comments powered by Disqus
Hírszolgáltatás

Csak azért, hogy aztán pár hét múlva ki is lépjenek – már ha tényleg kilépnek. Von der Leyennek főhet a feje, ki tudja, mikor lép hivatalba a már most is késő új Európai Bizottság.

Bedőlni látszik a Le Pen-ellenes fal: egyre több baloldali szavazó választaná egy második fordulóban a szélsőjobboldali politikust a jelenlegi elnök ellenében. Te hogy döntenél?

Megváltoztatta működési szabályait a YouTube: szakszervezetet alapítanának a platform alkotói.

A piacvezető online bolt statisztikái elképesztően sokat javulnak évről évre, de úgy tűnik, hogy még mindig van hova nőni, ha black friday-ről van szó.

A Mexikóba menekült volt államfő szerint a lépés alkotmányellenes, és a történelem „legfurfangosabb és legundorítóbb puccsa”.

Parlamenti többséget találni mindehhez katalán függetlenségpártiak nélkül már nem lesz olyan egyszerű.

A hét kérdése

„Támogasson téged a Momentum!” – hangozhatna a mondat azoktól, akiken megpróbáltak segíteni Fekete-Győrék az elmúlt napokban.

Azért ide elnéznénk

Jobbnál jobb európai filmeket vetítenek november 13-15. között, ráadásul még jegyet is lehet nyerni!

És mindegyiktől lehet kóstolni! Ráadásul Budapesten! És még finomak is a borok. Nov. 23.

Eljött a te időd! Ugyanis a szocialista párt szervezésében megnézhető Az ifjú Karl Marx című film november 14-én.

Fantasztikusirodalmi találkozó november 30-án!

Jávor Benedekkel, Stumpf Andrással és Bajomi-Lázár Péterrel december 12-ig.

Ezt is szerettétek

Miért nézik le egymást az értelmiségiek és a melósok? Három pályakezdő: egy büszke gázszerelő, egy egyetemista és egy self made man mondja el.

Romániának is valamiről illene szólnia. Most arról szól, hogy nagy, és még nagyobb akar lenni. Így nehéz lesz bármiféle autonómia, mert az nem mennyiségi, hanem inkább minőségi cél. Véleménycikk!

Az EU leendő éléskamrája lehetne a zöldségek tömegét termelő Észak-Macedónia, aminek az új nevét a lakói nagy része rühelli, de elviselik az olyannyira vágyott EU-tagság áraként. De lesz-e ebből valami?

Eddig is csak egy-két helyen szabadott videózni a parlamentben, de mostantól még kevesebb helyen lehet, és még hangfelvételt készíteni se szabad szinte sehol a Házban.

Twitter megosztás Google+ megosztás